Altoirea tomatelor si tomatele "perene"

tomato.jpg



Tehnica de obtinere a tomatelor perene;

Altoirea tomatelor.










Tehnica de obtinere a tomatelor perene

Fermierul Costica Guraliuc din comuna Flamanzi, judetul Botosani, cultiva legume pe aproape 1 ha in solar si peste 2 ha in camp deschis. Pentru ca o singura samanta de tomata costa peste 10 lei vechi dar si pentru economisirea fortei de munca manuale si mecanice, precum si pentru alte avantaje, acest fermier a descoperit o noua tehnica de obtinere a plantelor de tomate “perene”.

Prin plantarea in solar a tomatelor incepand cu luna ianuarie se obtine prima recolta la inceputul verii. Recoltarea continua pana in luna august. Atunci ultimele gogonele recoltate se folosesc pentru muraturi, iar tulpinile de tomate se taie la inaltimea de 30-40 cm de la sol si se indeparteaza vrejii taiati. De la baza tulpinelor ramase in pamant, (deci de pe portiune de 30-40 cm) dau in cateva zile pana la 4 copili. Se lasa pe tulpina sectionata cate un singur copil si ceilalti se aduna, se pun la inradacinat si se planteaza intr-un alt solar.

Din copilul ramas pe tulpina sectionata se formeaza noua planta. Cresterea este rapida, exploziva, deoarece sistemul radicular care hrănea vechea planta este foarte puternic dezvoltat. Prin această “altoire” este grabita cresterea, inflorirea, rodirea si coacerea. Noua recolta obtinuta de pe vechea portiune de tulpina, poate fi valorificata incepand cu luna octombrie, deci cu doua luni mai devreme decat plantarea unui nou rasad. Eliminand aratul, grapatul, modelatul terenului, plantatul, producerea de rasaduri si alte lucrari, deci eliminand destule cheltuieli, se obtine un profit confortabil.




Altoirea tomatelor

Dupa modelul altor tari, si la noi, castiga teren altoirea legumelor in general si cea a tomatelor in cazul de fata.

Procesul de altoire necesita stabilirea si respectarea urmatoarelor cerinte tehnologice:

  • compatibilitatea portaltoiului si altoiului;
  • capacitate ridicata de fuzionare a plantelor;
  • asigurarea unui mediu inconjurator controlat.

Portaltoii trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

  • rezistenta la boli cu transmitere prin sol (Tomato Mosaic Virus, Fusarium spp., Verticillum spp., Pyrenochaeta lycopersici);
  • rezistenta la daunatorii de sol (Meloidogyne spp.);
  • rusticitate;
  • dezvoltarea unui sistem radicular deosebit de viguros;
  • productivitate ridicata;
  • timpurietate.

Metoda de obtinere a rasadurilor altoite de legume presupune parcurgerea unor etape:

  • semanatul altoiului;
  • semanatul portaltoiului;
  • pregatirea altoirii;
  • altoirea propriu-zisa;
  • introducerea plantelor altoite in tunel in vederea calusarii;
  • transferarea rasadurilor din tunelul de calusare in spatiul de crestere, unde se face intretinerea conform tehnologiei clasice.

Semanatul altoiului se realizeaza prin metoda clasica, conform fiecarui cultivar.

Semănatul portaltoiului se face in tavi alveolare, la 3-4 zile dupa semanatul altoiului.

Eventualele operatiuni de rarire se realizeaza la 4-5 zile de la rasarire.

Răsadurile astfel obtinute se mentin la o temperatura de 18-20 grade C, timp de 18 zile.

Pregătirea altoirii. Operatiunea de altoire propriu-zisa se executa la lumina indirecta, fiind obligatorie o umbrire adecvata daca vremea este prea insorita.

Se face aprovizionarea cu mansoane de altoit de diferite diametre, (in functie de diametrul portaltoiului si altoiului) si cu lame noi de ras. Mansoanele pot fi de plastic sau din silicon.

Temperatura de lucru este de 21-22 grade C.

Nu se fumeaza in timpul altoirii, iar dezinfectia mainilor cu Virkon sau alt dezinfectant este obligatorie.

Datorita aparitiei neuniforme, rasadurile trebuie selectate.

Altoirea. Portaltoiul se taie cu lama la un unghi de 45 grade, sub/sau deasupra frunzelor cotiledonale, in functie de vreme si de grosimea plantei. Astfel, in cazul in care altoirea se face pe vreme insorita si calda, taierea se face sub frunzele cotiledonale, iar pe vreme intunecata deasupra acestora.

Se recomanda taierea portaltoiului la maxim 2 cm deasupra cubului nutritiv.

Mansonul de altoire se asează pe portaltoiul taiat astfel incat sa nu striveasca tulpina.

Altoiul taiat oblic la 45 grade se aseaza in manson, asigurandu-se un contact perfect cu portaltoiul.

Taierea oblica este preferata uneia drepte deoarece zona de contact dintre portaltoi si altoi este mai mare, sansele de calusare fiind mai mari.

Grosimea rasadului altoi la locul de taiere trebuie sa corespunda cu grosimea sectiunii portaltoiului.

Introducerea plantelor altoite in tunelul de plastic in vederea calusarii se face imediat după altoire, pentru evitarea ofilirii plantelor.

Temperatura optima recomandata din interiorul tunelului este de 21-22 grade C, temperatura maxima admisa de 28-29 grade C, iar U.R.= 98-100%.

Pentru reusita calusarii se evita lumina directa a soarelui astfel ca plantele sa nu se vestejeasca.

Rasadurile se tin in tunelul inchis aproximativ 5 zile. In a 5-a zi se lasă un mic orificiu de aerisire In tunel. in a 6-a zi orificiul de aerisire se mareste, iar in a 7-a zi se poate indeparta definitiv plasticul.

După a 7-a zi se realizeaza transferul rasadurilor si intretinerea lor conform tehnologiei clasice de producere a rasadurilor. Singura lucrare specifica este aceea de inlaturare a mansonului de altoire de plastic cand altoiul si portaltoiul au fuzionat complet.

Daca mansonul este de silicon nu este necesara indepartarea acestuia, deoarece prin cresterea plantei in diametru acesta va cadea. Necesarul de plante pentru aproximativ 1 ha cultura de sera este de cca 14.000 .

Se pot folosi urmatorii portaltoi: Beaufort, Titron si Monstro.

Plantele altoite au o vigoare ridicata, ceea ce conduce la cresterea productiei si a productivitatii muncii, la care se adauga si timpurietatea productiei.

Datorita rezistentei ridicate fata de boli si daunatori numarul de tratamente chimice este mai mic. Deci costurile pentru protectia plantei sunt mai reduse si implicit, profitul este mai mare.


Dr.ing. Maria SCHUTZ

Sursa: Revista Informatii Agrorurale

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>