Mestesuguri

Mestesugul vararitului, readus la viata prin proiectul cultural 'Piatra si foc'

Mestesugul vararitului - Reconstituirea cuptoarelor de ars varul si repararea caselor traditionaleAsociatia SINAPTICA - Mehedinti anunta inceperea proiectului cultural 'Piatra si foc' care urmareste oferirea de solutii pentru regenerarea unui mestesug rar, aflat pe cale de disparitie, cel al vararitului. Pe durata proiectului vor fi reconstituite doua cuptoare de ars varul si vor fi reparate doua case traditionale, folosind tehnici de constructie bazate pe var, in comunele Podeni din judetul Mehedinti si Blajeni din judetul Hunedoara.

Citeşte mai departe...

Harta Mestesugarilor | Sustine si tu arta mestesugului traditional

Harta Mestesugarilor din RomaniaS-a lansat HARTA MESTESUGARILOR (www.hartamestesugarilor.ro) - website-ul care cartografiaza mestesugarii din Romania. Lansat ieri, 11 aprilie 2018, site-ul are drept obiectiv salvarea unui tip de patrimoniu imaterial – cel reprezentat de experienta mestesugarilor din Romania. Cunosti si tu un mestesugar? Contribuie la completarea Hartii Mestesugarilor din Romania.

Citeşte mai departe...

Schema de ajutor de minimis pentru mestesuguri si artizanat

Schema de ajutor de minimis pentru mestesuguri si artizanatOperatorii economici din domeniul mestesugurilor si artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis in conditiile in care Guvernul a adoptat astazi, la propunerea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Memorandumul cu tema „Incadrarea schemei de ajutor de minimis - Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului - in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman”.

Citeşte mai departe...

Tara Nasaudului a intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai mare multime de oameni in costume populare

Bistrita-Nasaud - Cartea Recordurilor - Cea mai mare multime de oameni in costume populareCu ocazia Zilei Costumului Popular din 14 mai 2017, judetul Bistrita-Nasaud a obtinut doua recorduri mondiale, respectiv pentru cea mai mare multime de oameni imbracati in costum traditional si cel mai mare dans romanesc.

Citeşte mai departe...

Deputatii europeni doresc o mai buna protectie pentru artizanatul si mestesugurile traditionale

Protectie geografica UE pentru artizanat si mestesuguri traditionaleDeputatii europeni au adoptat marti, 6 oct., o rezolutie prin care s-a decis ca protectia la nivelul UE a unor indicatori geografici sa fie extinsa pentru a include si produsele fabricate la nivel local si regional, alaturi de produsele de artizanat. Prin aceasta decizie s-ar sprijini dezvoltarea economica locala si turismul in acelasi timp cu consolidarea increderii consumatorilor, ajutand la conservarea patrimoniului cultural si know-how-ului traditional.

Citeşte mai departe...