Harta Mestesugarilor | Sustine si tu arta mestesugului traditional

Harta Mestesugarilor din RomaniaS-a lansat HARTA MESTESUGARILOR (www.hartamestesugarilor.ro) - website-ul care cartografiaza mestesugarii din Romania. Lansat ieri, 11 aprilie 2018, site-ul are drept obiectiv salvarea unui tip de patrimoniu imaterial – cel reprezentat de experienta mestesugarilor din Romania. Cunosti si tu un mestesugar? Contribuie la completarea Hartii Mestesugarilor din Romania.


„Dorim sa promovam mestesugarii din Romania, pentru a putea ajunge mult mai usor clientii la ei si sa antrenam suficiente comenzi incat sa isi poata angaja un ucenic, care sa transmita mestesugul mai departe. Acesti mestesugari trebuie sa cunoasca tehnicile de constructie traditionale legate de meseria lor. Un efect colateral este incurajarea restaurarii patrimoniului construit traditional cu oameni care inteleg materialele puse in opera”, spune Pierre Bortnowski, unul dintre coordonatorii acestui proiect, arhitect, cel care a coordonat proiectul PRISPA - in cadrul Solar Decathlon Europe 2012 si s-a implicat in variate proiecte de restaurare-conservare a mediului construit din Romania.

Persoana care a inspirat proiectul HARTA MESTESUGARILOR este arhitectul Serban Sturdza. Impreuna cu Fundatia PRO PATRIMONIO, Editura SIMETRIA & Asociatia ARHITERRA, intre 2008-2010, s-au publicat o serie de agende ce contineau datele a 50 mestesugari pe care ii contacta in mod frecvent, pentru lucrari in domeniul restaurarii.

„In ultimii ani, multe asociatii implicate in salvarea patrimoniului construit si numerosi beneficiari care vroiau sa isi restaureze casa ne-au contactat pentru a le recomanda un mestesugar. Fata de artizani (incondeietori de oua, olari, tesatori, s.a.) care se aduna la diverse sarbatori si au deja infiintate asociatii individuale sau locale, mestesugarii in domeniul constructiilor, primii pe care am inceput sa-i cartografiem pe aceasta harta, nu se pot promova la fel de usor: munca lor nu este transportabila si nu sunt prezenti la targuri. Este important sa ii ajutam sa se faca cunoscuti si sa se organizeze la nivel national, inainte ca toata aceasta stiinta sa se transforme in oale si ulcele. Disparitia acestor fauritori duce la o saracire care ne va afecta pe toti, de aceea contributia la aceasta harta este o datorie care ar trebui sa ne priveasca pe toti”, spune Alexandra Mihailciuc, arhitect, autoarea a 2 carti despre mestesuguri care contin capitole dedicate inventarierii acestora. (In jurul focului. Arhitectura, traditie si inovatie in sisteme de incalzire si gatit, Pro Patrimonio, 2017 si Arta Feroneriei. Ghid practic de fierarie pentru copii si adulti, Pro Patrimonio, 2018).

Echipa isi doreste sa incurajeze proiectul de lege care-i vizeaza pe mestesugari, pentru ca acestia sa isi poata desfasura activitatea intr-un mod simplu si oficial. De asemenea, urmaresc sa fie un argument pentru crearea unor noi scoli profesionale, pentru formarea ucenicilor care sa invete diferite meserii traditionale, atat teoretic, cat si practic.

Harta Mestesugarilor


Odata cu lansarea site-ului HARTA MESTESUGARILOR, va exista si o pagina de Facebook (Harta Mestesugarilor) si, in curand, un cont de Instagram si un canal Youtube.

„Baza de date de pana acum cuprinde 200 mesteri, iar media de varsta a acestora este de 65 ani. Daca nu ne miscam repede in 10 ani, o sa fie pierdut un bagaj imens de cunostinte. Cei 200 mesteri sunt impartiti in vreo 12-15 meserii repartizate pe 7 materiale (dulgher, tamplar, sitar / sindrilar, ebenist, fierar, tablagiu, pietrar, zidar, sobar, tiglar, zugrav, stufar, ipsosar s.a.). Speram sa atingem 1000 mesteri pana la vara cu ajutorul tuturor oamenilor care vor sa se implice in proiectul nostru” - spune si Sinziana Bortnowski, de asemenea arhitect, parte din echipa de proiect.

In aceasta vara, vom lansa si o campanie de cunoastere a mesterilor din Romania, pentru a afla cat mai multe despre meseria si experienta lor si pentru a le prezenta proiectul. Lansarea acestei campanii are ca scop si popularizarea proiectului catre publicul larg, deoarece e nevoie ca demersul sa iasa din cercul restrans al specialistilor si grupurilor de mestesugari, ca sa-si atinga tinta.

Exista 3 feluri in care oricine poate ajuta la dezvoltarea acestei harti. Pe site se gasesc chestionare pentru fiecare optiune de mai jos:

    • daca cunosti un mester (sau mai multi), poti sa ne trimiti datele lui de contact pe site-ul nostru. Dupa verificare, o sa-l adaugam pe harta.
    • daca vrei sa ne ajuti in campania de cartare pe teren, te poti inscrie online si te vom contacta.
    • daca folosesti Harta Mestesugarilor si gasesti o greseala in baza de date, poti sa ne atragi atentia prin completarea chestionarului din site. Totodata suntem deschisi la diverse colaborari care pot creste proiectul.


Harta mestesugarilor este un proiect realizat in colaborare cu: Institutul National al Patrimoniului, Fundatia Pro Patrimonio, Asociatia Artis Peritia, Asociatia Maria, Asociatia Arché, Asociatia Reener Ländchen.

Cunosti si tu un mestesugar? Contribuie la completarea Hartii Mestesugarilor din Romania (vezi sectiunea "Vreau sa ajut")!

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>