Organizatiile de fermieri din UE

 

Cooperativele agricole;

Organizaţiile de producţie şi valorificare (OPV);

Cercurile de mecanizare în UE.

.

 

Cooperativele agricole

În UE, gospodăria familiară este unitatea de producţie dar procesarea, valorificarea şi cercetarea de piaţă întră în atribuţiunile cooperativelor. Gospodăria familiară ca o proprietate solidă împiedică transformarea agricultorilor în salariaţi. Tocmai de acea guvernele unor state UE, precum cel spaniol, subvenţionează cooperativele de valorificare, în dauna uzinelor agricole la care sunt angajaţi mulţi salariaţi.

Ce pierde un fermier care vrea individual să-şi creeze loc în piaţă? Totul dacă fructele coapte nu ajung la timp pe piaţă, dacă are parteneri incorecţi în domeniul achiziţiei, depozitări şi procesării.

La definirea scopurilor economice ale cooperativei se va ţine cont de: inventarierea posibilităţiilor de producţie; calificare şi experienţa producătorilor; forţa de muncă necalificată disponibilă; suprafaţa ce poate fi lucrată, problema irigaţiilor, dotarea cu utilaje.

În continuare membrii cooperativei stabilesc cu ce marfă cantitativă şi calitativă vor să apară pe scena desfacerii; după care fondul de marfă va fi defalcată pe producătorii individuali.

Este indicat să să aibă ca obiectiv un fond mare de marfă pentru a avea o poziţie bună pe piaţă.

În funcţionarea cooperativei vor fi atraşi şi specialiştii care sunt capabili să coordoneze activităţiile de achiziţie, producţie şi valorificare. Se cere o intensă activitate de marketing pentru formarea canalelor de valorificare pe piaţă. Se cere deasemenea incheierea de contracte pre-finanţatoare cu societăţile comerciale sau cu cooperativele de credit prin casele de economii.

Cooperativele au sarcine şi de participarea la diferitelor programe regionale şi agricole, de participare la diferite expoziţii de profil ca reprezentant al regiunii, de menţinere a legăturilor cu instituţiile de cercetare agricolă, de angajarea forţei de muncă sezoniere, de utilizare irigaţiilor pe suprafeţe intinse în funcţie de nevoi.

Cooperativele pot facilitate revenirea la sistemul de agricultură durabilă şi la produsele agricole tradiţionale, la dezvoltarea turismului rural, la achiziţionarea de utilaje specializate folosite în ameliorarea condiţiilor de mediu.

În UE sunt active multe programe şi proiecte care au ca obiectiv aspectele mai sus menţionate şi toate acestea pe lîngă creditele avantajoase şi pe lîngă subvenţioanarea investiţiilor din cadrul cooperativelor care necesită capital puternic.

După înfiinţarea cooperativelor primare acestea cu timpul vor coopera intre ele şi vor constituii cooperativele secundare care vor construii unităţi frigorifice sau uzine de procesare şi care vor avea fond de marfă suficient de mare ca să fie actori de seamă pe piaţa UE şi pe cea mondială.

 

Organizaţiile de producţie şi valorificare (OPV)

Se organizează în SRL, SA, Cooperativă. Pot fi grupuri de 5-10 persoane sau de sute de persoane avînd capacităţi de la 5-10 000 tone şi sunt organizate pe grupe de produse. În UE sunt peste 1300 de OPV şi livrează către en-gros sau lanţuri de magazine 40% din legume şi fructe.

Exemplu 1. Producătorii aleg conducerea iar conducerea asigură atribuţiunile de sortare, ambalare, depozitare în camere frigorifice tranzitorii (roşii, ardei) sau de lungă durată (mere, pere), valorificare prin soldări en-gros (supermarket, industria prelucrătoare) sau en-detail (comerţ cu amănuntul – minimarket) în sala de soldări înfiinţate în centrul organizaţiei.

Exemplu 2. Producătorii aleg conducerea iar conducerea asigură achiziţionarea în comun de seminţe, material fitosanitar, ingrăşăminte chimice, achiziţionarea în comun a utilajelor de mare valoare, de creşterea răsadurilor, contractarea consultanţelor specializate (în domeniul fitosanitar).

OPV – sunt recunoscute în UE astfel: cu recunoaştere totală; candidaţi pentru recunoaştere.

Sarcinile principale ale OPV sunt: modelare producţie calitativ şi cantitativ la cerere; reducerea costurilor şi stabilizarea preţurilor de producţie; eliminarea produselor necorespunzătoare sau nevandabile; protejarea sol, apă, peisaj; producţia biologică sau integrată.

Obligaţiile membrilor OPV sunt: respectarea prevederilor din organizaţie; rularea producţiei totale numai prin organizaţie; valorificarea pesonală direct către consumat a maxim 25% din producţia sa care nu intră în sfera de activitate a organizaţie; calitate de membru doar într-o singură OPV şi pe o perioadă minimă de un an;

Mărimea minimă este de 15 membri cu o valoare a producţiei de 500 000 euro.

Pentru recunoaşterea preliminară organizaţia trebuie să inainteze un proiect amănunţit defalcat pe 5 ani prin care organizaţia doreşte recunoaşterea totală. Proiectul furnizează următoarele informaţii: perioada de derulare proiect; descriere amănunţită a situaţiei de pornire; nr membri; datele de producţie ale membrilor; valorificare; imobile; obiectivele proiectului; sarcini de executat pentru implementarea proiectului; modalităţi de realizare defalcat pe ani; analiza cheltuielilor şi a benificiului; măsuri pentru realizarea condiţiilor de recunoaştere; cheltuieli legate de realizarea investiţiilor programate.

Se poate acorda în perioada de recunoaştere un credit nerambursabil de maxim 75% din valoarea proiectului. Concomintent se poate înainta şi proiectul programului de funcţionare pe o perioadă de 3-4 ani avînd scopul de acordare a subvenţiilor pentru fondul de functionare.

 

Cercurile de mecanizare în UE

Inainte de aparitia cercurilor de mecanizare s-a început cu ajutorarea fără taxe între vecini. Apoi s-a continuat cu serviciile cercurilor de mecanizare (cele mai simple forme de asociere civică – finanţată din contribuţia membrilor). Acestea intermediază, pe baza unor sume modice, capacităţile mecanizate aflate în proprietate privată şi necesităţile de lucru ale altor gospodari. Totodată cercul se îngrijeşte de înlocuirea totală sau parţială a gospodarului pe perioada cînd este bolnav sau este plecat în concediu.

Astazi s-au infiinţat cooperativelor de mecanizare pentru achiziţionarea comună a utilajelor cu capacitate mai mare de productie.

Cercul de mecanizare functioneaza pe baza hotărîrii adunării generale iar membrii plătesc o cotizaţie fixă. Proprietarii de utilaje, ale cercului, oferă capacităţile lor libere la executarea de lucrări. Se stabilesc anual, de comun acord, preţurile de execuţie. Prestatorul se obliga sa execute lucrarea de bună calitate, iar beneficiarul se obliga să plăteasca taxa negociată în termenele stabilite.

 

 

 

 

 

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>