KeysFin: Afacerile din sectorul cerealelor s-au dublat in ultimii 7 ani

S-au dublat afacerile din sectorul cerealelorAgricultura romaneasca bate record dupa record, pe fondul investitiilor semnificative din ultimii ani. Potrivit unui studiu realizat de analistii de la KeysFin, afacerile din sectorul productiei de cereale s-au dublat in ultimii 7 ani, de la 8,34 mld.lei in 2009 la 16,1 milarde lei in 2015.


Peste
7000 de firme, cu peste 40.000 de angajati, activeaza, in prezent, in agricultura romaneasca, pe segmentul cultivarii cerealelor, arata datele KeysFin.

Fata de 2009, numarul companiilor a crescut cu aproape 30%, la 7194, cei mai multi cultivatori fiind inregistrati in Timis (550), Constanta (541), Teleorman (362), Ialomita (349), Calarasi (343), Braila (339), Arad (322), Tulcea (322) si Dolj (314). Interesant este faptul ca in Bucuresti erau inregistrate peste 300 de companii.

Pe fondul investitiilor semnificative in optimizarea productiei (seminte de calitate, tratamente si utilaje), profitabilitatea sectorului a crescut de peste 5 ori la 1,66 miliarde de lei in 2015.

TOP CEREALE

Potrivit datelor comunicate la Ministerul Finantelor, Agro-Chirnogi SA, din Calarasi, a fost, in 2016, principalul jucator in piata producatorilor de cereale . Compania, cu 623 angajati, a inregistrat anul trecut afaceri de 960,1 de milioane lei, aproape duble fata de rezultatul din anul precedent. Si profitul net a fost pe masura, de 12 milioane de lei.

Agricost SA, din Braila, s-a clasat pe locul 2 in piata producatorilor de cereale. Compania, cu 917 angajati, a inregistrat in 2016 afaceri de 387,2 milioane lei, in crestere cu peste 21 milioane de lei fata de rezultatul din anul precedent, si un profit net de 71 milioane de lei.

Urmatorul in topul cultivatorilor de cereale este Plantagro-Com SRL, cu afaceri de 380,3 milioane lei si un profit net de 13,7 milioane de lei in 2016. Firma vasluiana, cu 140 de angajati, a reusit una dintre cele mai spectaculoase evolutii, reusind sa isi creasca business-ul cu peste 114 milioane de lei fata de 2015.

Pe locul patru in clasament s-a situat Agroind Cauaceu SA. Firma bihoreana, care are 127 de angajati, a raportat anul trecut un business de 251,4 milioane de lei, cu peste 10 milioane de lei peste nivelul din anul anterior, si un profit net de 7,3 milioane de lei.

Dincolo de performanta acestor firme, interesanta este evolutia companiei Interagro SRL, din Teleorman, unul dintre principalii jucatori din piata in ultimii ani. Dupa ce, in 2015, raportase afaceri de 374,5 milioane de lei, in 2016 a intrat in insolventa, iar business-ul a coborat semnificativ, pana la 21,5 milioane lei.

 

PERSPECTIVE POZITIVE, PROVOCARI PE MASURA

Datele statistice arata ca, dincolo de evolutia generala pozitiva, agricultura romaneasca se confrunta cu destule provocari. In 2015, datoriile se plateau in acest sector, in medie la 468 zile, in timp ce incasarea creantelor avea loc, in medie, la 198 de zile.

SECTOR CEREALE


Statisticile KeysFin arata ca, pe ansamblu, situatia s-a inrautatit in ultimii ani . Perioada medie de incasare a creantelor a crescut, de exemplu, de la 152 de zile in 2009 la 198 de zile, iar valoarea facturilor restante la furnizori se situeaza la peste 3,62 miliarde lei”, afirma analistii de la KeysFin.

1854 de firme raportau, in 2015, capitaluri proprii negative, un nivel in scadere fata de anii precedenti. Valoarea capitalurilor proprii negative a atins, in 2015, nivelul de 1,92 miliarde de lei, in conditiile in care in 2009 era de numai 617,9 milioane lei, iar lichiditatea curenta (indicator care reprezinta o modalitate de a evalua capacitatea companiei de a face fata obligatiilor sale pe termen scurt – n.r.) a crescut, in acelasi interval, de la 0,93 la 1,05 in 2015.

In general, o lichiditate curenta mai mica de 0.8 este un semnal negativ, insa depinde foarte mult de caracteristicile domeniului de activitate. Valoarea optima pentru acest indicator este in general in jur de 1. Pe de alta parte, o rata de lichiditate excesiv de mare ar putea sa semnaleze un management defectuos”, explica analistii de la KeysFin.

Privite din aceasta perspectiva, performantele companiilor aflate in top 3 ies in evidenta . Agro-Chirnogi SA, din Calarasi, cel mai important jucator din piata productiei de cereale, are creante de incasat de 388,7 milioane lei, in crestere fata de anul precedent. In aceeasi situatie se afla si Agricost SA, care are creante de incasat de 153 de milioane de lei, cu 52 milioane de lei mai mult decat in anul anterior.

Chiar daca, pe ansamblu, evolutia sectorului este una pozitiva, incheierea unui contract de furnizari de servicii, de achizitie de seminte, ingrasaminte, servicii de intretinere etc., poate genera un blocaj financiar in masura in care firmele nu se informeaza suficient in privinta partenerilor de afaceri”,spun analistii de la KeysFin.

In etapa de semnare a contractului, de stabilire a conditiilor si de plata, este esentiala consultarea unor rapoarte de bonitate si/sau de grup inainte de acordarea creditelor comerciale si stabilirea termenelor de plata . Iar in perioada post-semnare devine necesara monitorizarea clientilor pe diferite surse, de la Centrala Incidentelor de Plati, la datele din Buletinul Procedurilor de Insolventa, schimbarile de actionari si administratori etc.”, au mai spus analistii de la KeysFin.

 

ROMANIA, CEL MAI MARE EXPORTATOR DE CEREALE DIN UNIUNEA EUROPEANA

exportatoriDincolo de provocari, perspectivele agriculturii romanesti sunt extrem de pozitive, inclusiv din punct de vedere macroeconomic.

Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeana, la sfarsitul lui mai 2017, Romania a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeana. Firmele din tara noastra au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017. Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grau (aproape dublu fata de media inregistrata intre 2011 si 2015).

Din punctul de vedere al productiei europene, recolta de cereale (inclusiv orez) a crescut cu 12% intre 2010 si 2015 la aproximativ 317 milioane de tone, adica 12,5% din productia globala. Graul, orzul, orzul, porumbul au fost principalele culturi (86% in 2015).

Firmele franceze au realizat 22,9% din productia de cereale din UE, cele germane (15,4%) si poloneze (8,8%). Romania a fost in 2015 al cincelea producator de cereale din UE, cu 6% din total, nivel similar inregistrat de Spania si Italia.

 

EVOLUTIETOP ue cereale


Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.keysfin.com

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda. 

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe: office@keysfin.com 

 

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>