Impactul Coronavirus asupra pietelor locale si burselor futures de porumb si grau

Impactul Coronavirus asupra pietelor locale si burselor futures de porumb si grau - Perspectiva CommoditraderCommoditrader, platforma online de comert international cu cereale si materii prime agricole, a analizat evolutia pietelor locale si burselor internationale de marfuri agricole din saptamana precedenta si cea curenta, factorii de influenta, precum si impactul asupra preturilor porumbului si graului. In ultima saptamana, preturile porumbului au inregistrat fluctuatii pe bursele internationale, finalizand cu o scadere moderata, iar cele ale graului au ramas pe o crestere usoara.


In saptamana curenta, sentimentul de risc global continua sa se redreseze, imbunatatind perspectivele de export.

Virusul COVID-19 poate avea un impact dramatic asupra pietei in situatia in care vom avea interziceri la export pentru tari importante exportatoare cum ar fi Rusia, Statele Unite, Canada sau Ucraina. In aceste zile, Argentina isi inchide porturile pentru urmatoarele doua saptamani. Rusia a implementat cote, insa actiuni suplimentare adoptate la nivel global pot deveni factori de influenta asupra preturilor si volatilitatii pietelor in urmatoarele saptamani si chiar luni de zile. 

 

Evolutia Porumbului – Deocamdata niciun semn de scadere a pietei 

Odata cu reducerea numarului contractelor din 18 Martie, piata s-a consolidat peste aceste valori minime. Piata incearca sa gaseasca un nivel de pret care sa poata imbunatati cererea, ca o compensare a cererii uriase de etanol. Desi exporturile au fost mai puternice decat era de asteptat, vorbindu-se chiar despre cresterea cantitatilor de furaje cumparate de China, acestea au fost compensate de preocuparile continue pentru o aprovizionare impovaratoare. S-au inregistrat actiuni pe preturile porumbului, ceea ce a determinat fluctuatii, si in cele din urma scaderi semnificative de la varfurile anterioare, finalizand sesiunea de vineri cu pierderi modeste. 

Totusi, ca rezultat cumulat al saptamanii trecute, porumbul a reusit sa marcheze un castig modest care a intrerupt o serie de 2 saptamani de pierderi. Scaderea masiva a pretului titeiului a fost o sursa timpurie de presiune asupra porumbului, care ar putea avea ca efect slabirea perspectivelor cererii de etanol pe termen scurt. In ciuda impactului coronavirusului asupra comertului global, asteptarile pentru o crestere accentuata a suprafetelor cultivate cu porumb din SUA au continuat sa influenteze piata de porumb pana in weekend. Privind aspectele mai tehnice ale prognozei pietei, indicatorii de pret sunt pozitivi si ar trebui sa sprijine niveluri mai mari de pret. In Romania, la inceput de saptamana, s-au remarcat preturi usor mai mici decat pe parcursul saptamanii precedente. 

In saptamana curenta, sentimentul de risc global continua sa se redreseze, ceea ce a imbunatatit perspectivele exporturilor globale de porumb si sustine pretul intr-o anumita masura. Vanzarea masiva in dolari americani este vazuta, de asemenea, ca un semn ca „panica” din perspectivele economice globale s-ar putea sa fi atins un maxim, fiind un factor pozitiv pentru toate marfurile. Dolarul a atins valoarea maxima, iar piata bursiera americana a scazut luni. Drept urmare, porumbul a reusit sa depaseasca reducerea preturilor la energie, evolutie care va slabi cererea de etanol pe termen scurt, situata saptamana trecuta la un nivel urias. 

In timp ce cererea de etanol continua sa scada, producatorii intentioneaza sa planteze o recolta uriasa. Prognozele meteo arata o vreme favorabila in luna aprilie, inainte de plantarile bune din SUA, iar preturile la energie au scazut din nou.

 

Evolutia Graului – Cresterea importurilor ofera impuls pietelor

Piata ramane pe o tendinta de crestere pe termen scurt, iar actiunile de cumparare de vineri au sustinut o serie de cresteri pana la cel mai inalt nivel incepand cu 22 ianuarie. In ciuda inchiderii de vineri, preturile graului au terminat sesiunea cu un castig saptamanal considerabil. Dolarul a continuat sa scada in apropierea weekendului, iar acest lucru a avantajat exportul de grau american fata de cel european. Culturile de grau australian au beneficiat de precipitatii crescute in ultimele luni si este de asteptat sa inregistreze cea mai mare productie din ultimii ani, iar acest lucru a fost o sursa de presiune pentru piata. Ministerul Agriculturii din Rusia propune instituirea unei cote a exportului de cereale din Rusia la 7 milioane de tone pentru perioada de aprilie-iunie, ca o modalitate de a proteja aprovizionarea interna datorita vitezei coronavirusului, si in conformitate cu asteptarile prezente. Acest lucru arata ca si ei maximizeaza presiunea asupra marfurilor care trec prin porturi si ca au decis sa pastreze intern suficiente cantitati de cereale pe piata rusa, in cazul lipsei de alimente in intreaga lume, si daca alte porturi sunt inchise. 

Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat ca nu intentioneaza sa limiteze exporturile de produse alimentare cheie ale natiunii lor, insa brutarii din Ucraina cer guvernului sa limiteze si exporturile de produse din cereale. Combinate, directiile celor doua state pot conduce la cresterea dramatica a preturilor. 

In plus, Turcia a cumparat aproape 175.000 de tone de grau printr-o serie de oferte care s-au inchis vineri. Traderii raman ingrijorati de disponibilitatea unor cantitati de grau exportat, deoarece Rusia are planuri sa impuna cote de export de cereale pentru restul sezonului, iar acest lucru a oferit sprijin pietei. Este posibil ca stocurile finale si consumul global sa nu se fi schimbat efectiv, dar cresterea cumpararii de catre utilizatorii finali este o forta foarte agitanta asupra pietelor pe termen scurt. 

”Desi este important sa respectam fundamentele traditionale ale ofertei / cererii atunci cand analizam pietele de marfuri, situatia actuala a virusului nu pare sa aiba caracteristicile altor perioade de recesiune, ceea ce face dificila definirea „noului normal”. In lunile urmatoare, vom avea o idee mai buna despre efectele pe termen lung asupra consumului de produse alimentare si cereale, dar exista mai multi factori care ar putea stimula achizitia pe termen scurt, care poate avea o corelatie redusa cu consumul real sau cu oferta”, declara Ida Boesen, cofondatoare Commoditrader.

”Mai multe piete de marfuri au cazut sub presiunea mare asupra ideii ca cererea s-ar prabusi daca Covid-19 ar provoca recesiunea. In schimb, am observat un salt pe termen scurt al cererii pe mai multe piete. Utilizatorii finali la nivel mondial, si chiar unele tari in ansamblu, au vazut necesitatea de a detine mai multe inventare de marfuri, inclusiv alimentatie si hrana pentru animale. De exemplu, lipsurile de paine bine mediatizate la magazinele alimentare au provocat cumpararea agresiva de grau si faina, ceea ce a transformat tendinta pe piata graului. Este posibil sa nu se fi schimbat efectiv consumul global si stocurile finale, dar cresterea cumparaturilor de catre utilizatorii finali este o forta pe termen scurt foarte scumpa (in crestere ascendenta)”, continua Ida Boesen. 

Un alt factor ar putea fi pur si simplu securitatea alimentara in timpul unei perioade de incertitudine. Inca nu exista probleme de productie pentru grau, dar exista deja exemple de exportatori care retin produsele pentru a mentine livrarile interne ridicate. Un grup comercial rus a spus ca recenta cresterea a preturilor graului, ar putea duce la o lipsa de faina in Rusia.

Impactul Coronavirus asupra pietelor locale si burselor futures de porumb si grau - grafic

 

    • Porumb: cultura veche €154-159
    • Grau furajer: cultura veche €185-187 / cultura noua €161
    • Grau de panificatie: cultura veche €190/ cultura noua €165
    • Orz: Cultura veche €155/ Cultura noua €148

 

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

Commoditrader

  

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>