Comisia Europeana abordeaza disponibilitatea si preturile ingrasamintelor in UE

Comisia Europeana abordeaza disponibilitatea si preturile abordabile ale ingrasamintelor in UE si la nivel mondialIngrasamintele joaca un rol semnificativ pentru securitatea alimentara. Productia si costul acestora depind in mare masura de gazele naturale. In urma invadarii Ucrainei de catre Rusia, o criza mondiala a ingrasamintelor minerale si a energiei afecteaza in prezent securitatea alimentara si preturile alimentelor la nivel mondial. In acest context, Comisia Europeana a prezentat in data de 9 noiembrie 2022 o Comunicare privind asigurarea disponibilitatii si a unor preturi abordabile ale ingrasamintelor.


Comunicarea prezinta o gama larga de actiuni si orientari cu privire la modul de abordare a provocarilor cu care se confrunta in prezent fermierii si industria din UE, precum si tarile in curs de dezvoltare. Necesitatea de a consolida rezilienta si sustenabilitatea globala a sistemelor noastre alimentare pe termen mediu si lung este, de asemenea, abordata in conformitate cu Comunicarea privind garantarea securitatii alimentare, adoptata in martie 2022, cu Strategia „De la ferma la consumator” si cu REPowerEU.

 

Actiuni de mentinere a unei productii durabile de ingrasaminte in UE si de reducere a dependentelor

Comunicarea prezinta mai multe bune practici si cai de urmat pentru a-i ajuta pe fermieri sa optimizeze modul in care utilizeaza ingrasamintele si sa isi reduca dependentele, asigurand in acelasi timp randamentul recoltelor:

    • Sector critic: Statele membre pot acorda prioritate accesului continuu si neperturbat la gaze naturale al producatorilor de ingrasaminte prin planurile lor nationale de urgenta, in caz de rationalizare a gazelor, in conformitate cu Comunicarea Comisiei intitulata „Sa economisim gazele pentru siguranta la iarna”.
    • Sprijin financiar specific: Cadrul temporar de criza pentru ajutoarele de stat permite statelor membre sa ofere sprijin specific fermierilor si producatorilor de ingrasaminte. Fondurile generate de masuri precum plafonarea veniturilor de pe piata ale anumitor producatori de energie electrica si contributia de solidaritate pot fi, de asemenea, utilizate, sub rezerva conditiilor aplicabile, in scopul schemelor nationale de sprijin. In plus, Comisia va examina impreuna cu statele membre oportunitatea de a utiliza rezerva pentru agricultura in valoare de 450 de milioane EUR pentru exercitiul financiar 2023 pentru fermierii afectati de costurile ridicate ale factorilor de productie.
    • O mai mare transparenta a pietei: In 2023, Comisia va lansa un observator al pietei ingrasamintelor pentru a face schimb de date privind productia, utilizarea, preturile si comertul.
    • Practici agricole durabile si formare: Comisia va colabora cu statele membre pentru a se asigura ca fermierii recurg pe scara larga la interventii relevante, cum ar fi planurile de gestionare a nutrientilor, insanatosirea solului, agricultura de precizie, agricultura ecologica, utilizarea culturilor de leguminoase in schemele de rotatie a culturilor. De asemenea, Comisia va invita statele membre sa analizeze stabilirea de prioritati ulterioare si cresterea nivelului de ambitie al unor astfel de interventii cu ocazia viitoarelor revizuiri ale planurilor lor strategice PAC.
    • Mai multe ingrasaminte organice: Inlocuirea, ori de cate ori este posibil, a ingrasamintelor minerale cu ingrasaminte organice va reduce dependenta UE de gaze, precum si amprenta de carbon a acestui sector. Regulamentul privind produsele fertilizante asigura deja un acces mai bun pe piata al ingrasamintelor produse din deseuri recuperate si din alternative verzi si circulare la gazele naturale. Orizont Europa a investit, de asemenea, 180 de milioane EUR in proiecte privind optimizarea bugetului pentru nutrienti, produsele fertilizante alternative si solutiile bazate pe natura pentru gestionarea nutrientilor. De asemenea, Comisia va adopta in 2023 un plan de actiune integrat privind gestionarea nutrientilor pentru a promova o utilizare mai eficienta a nutrientilor, tinand seama de punctele de plecare ale statelor membre si de Planul de actiune privind reducerea la zero a poluarii.
    • Tranzitia catre ingrasaminte mai ecologice: Comisia va incuraja statele membre sa sprijine investitiile in hidrogenul si biometanul din surse regenerabile pentru productia de amoniac.
    • Diversificarea comertului: Comisia a contactat furnizori alternativi de ingrasaminte pentru a compensa livrarile care proveneau anterior din Belarus si Rusia. De asemenea, in iulie 2022, Comisia a propus suspendarea tarifelor comerciale pentru amoniac si uree, utilizate pentru producerea ingrasamintelor azotoase.

 

Actiuni de sprijinire a tarilor vulnerabile si de imbunatatire a securitatii alimentare la nivel mondial

Fermierii din intreaga lume, in special cei din tarile vulnerabile, resimt acut impactul tensiunilor de pe piata ingrasamintelor. Pe plan international, Comisia Europeana isi va continua eforturile de a imbunatati securitatea alimentara la nivel mondial prin:

    • continuarea colaborarii cu statele sale membre si cu institutiile financiare europene, in cadrul unei abordari de tip Echipa Europa, in ceea ce priveste contributia la cele patru componente ale raspunsului Echipei Europa la insecuritatea alimentara la nivel mondial (solidaritate, productie, comert si multilateralism).
    • Cooperarea cu anumite tari partenere ale UE, inclusiv prin intermediul Provocarii globale privind ingrasamintele, pentru a le reduce dependenta si consumul de ingrasaminte minerale importate in vederea imbunatatirii gestionarii nutrientilor, a cresterii eficientei ingrasamintelor si a practicilor agricole alternative, cu un accent deosebit pe extindere si pe serviciile de consiliere pentru fermieri.
    • Imbunatatirea transparentei pietei mondiale a ingrasamintelor, prin contributia la initiativele internationale relevante privind ingrasamintele, in special la Sistemul de informatii privind piata agricola (AMIS) al G20.
    • Intensificarea sprijinului pentru abordarea nevoilor legate de balanta de plati, inclusiv prin intermediul Fondului FMI pentru reducerea saraciei si crestere economica, si consolidarea cooperarii cu institutiile financiare internationale (IFI) in cadrul Global Gateway pentru a dezvolta investitii inovatoare si durabile.
    • Initierea de discutii privind imbunatatirea transparentei, inclusiv evitarea restrictiilor la export in ceea ce priveste comertul cu ingrasaminte in cadrul OMC, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate in cadrul declaratiei privind insecuritatea alimentara convenite cu ocazia ultimei conferinte ministeriale.
    • Continuarea colaborarii cu statele membre pentru a asigura buna desfasurare a comertului mondial cu produse agroalimentare, inclusiv cu ingrasaminte.
    • Consolidarea in continuare a asistentei alimentare umanitare din partea UE, care se ridica deja la peste 900 de milioane EUR pana in prezent in 2022. Cu aproximativ 55 % mai mult decat anul trecut si cu aproape 80 % mai mult decat in 2020.


Dincolo de disponibilitatea, preturile abordabile si utilizarea ingrasamintelor, UE va continua sa abordeze cauzele profunde ale foametei, inclusiv conflictele si insecuritatea, schimbarile climatice si socurile economice. UE va colabora cu partenerii sai internationali si cu statele membre pentru a sprijini consolidarea capacitatilor de productie locale si crearea unor sisteme alimentare durabile si reziliente in contextele cele mai fragile. Promovand acest obiectiv, UE va pregati terenul pentru abordari inovatoare in sprijinul gestionarii integrate a fertilitatii solului, aplicand un set divers de solutii specifice amplasamentului in materie de fertilitate a solului, care sa conduca la castiguri de randament durabile.

 

Context

Invadarea ilegala a Ucrainei de catre Rusia a inrautatit situatia deja dificila de pe piata ingrasamintelor, in contextul pandemiei de COVID-19. Productia de ingrasaminte azotoase depinde de gazele naturale. Nivelul maxim al pretului gazelor a condus la o crestere cu 149 % a preturilor ingrasamintelor in septembrie 2022, comparativ cu anul precedent. Prin urmare, fermierii au amanat si si-au redus achizitiile de astfel de produse. Acest lucru ar putea duce la o recolta mai saraca anul viitor si, in cele din urma, la cresterea preturilor la alimente, cu efecte potential devastatoare asupra securitatii alimentare, in special in regiunile vulnerabile ale lumii, care depind in mare masura de importul unor astfel de produse si care prezinta niveluri deja ridicate de insecuritate alimentara.

Preturile ridicate si instabile ale ingrasamintelor reprezinta o provocare pentru fermierii din UE. Achizitiile de ingrasaminte reprezinta, in medie, aproximativ 6 % din ponderea costurilor de productie si pana la 12 % pentru fermierii care cultiva culturi arabile. Obiectivul strategiei UE „De la ferma la consumator” este de a reduce pierderile de nutrienti cu 50 % pana in 2030, mentinand in acelasi timp fertilitatea solului. Pe langa faptul ca genereaza beneficii economice si de mediu clare, eficientizarea acestui proces in UE va reduce si tensiunile de pe piata mondiala.

Comisia Europeana

Noutati

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

11-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Anul acesta Corteva Romania a lansat produsul din categoria EC fertilizer - KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>