Ceapa de MAKO

Makói vöröshagymasau Makói hagyma(Allium cepa L.) (DOP), Ungaria, este o planta din familia liliaceelor care s-a adaptat foarte bine conditiilor naturale din regiunea Makó.

 






 

Caracteristicile Makói vöröshagymasau ale Makói hagyma care pot fi atribuite mediului geografic sunt: continut ridicat de substanta uscata, gust puternic si durata de conservare lunga. Unicele varietati utilizabile sunt Makói CR(rezistenta la climat) Csanádsi Makói Bronz.

 


 

Ceapa are un bulb sferic, ușor alungit de-a lungul axei longitudinale, iar diametrul sau este cuprins intre 35 și 80 mm. Foile exterioare sunt de culoarea bronzului, stralucitoare, in mai multe straturi stranse si protejeaza perfect foile interioare. Interiorul cepei este de culoarea fildesului, tare si compact. Datorita tehnologiei de cultivare specifice regiunii Makó si climei uscate de la sfarsitul verii, ceapa are un continut ridicat de substanta uscata, de peste 16 %, depasind cu mult media. Se pastreaza bine un timp indelungat, incolteste tarziu si isi pastreaza valorile nutritive de-a lungul intregii ierni. Umiditatea sa redusa o protejeaza de stricare. Gustul piscacios caracteristic se datoreaza continutului mare de sulfura de alil.

 


Aria geografica:

 

Localitati din judetele Csongrad si Bekes.

 



 

Dovada origini:

 

 

Denumirea de origine Makói vöröshagymasau Makói hagymapoate fi utilizata doar pentru ceapa a carei cultivare si trasabilitate sunt documentate in Registrul denumirilor de origine protejata autentificat de Hagyma Terméktanács (organismul competent pentru ceapa).

 


 

Jurnalul de pulverizare, tinut conform dispozițiilor, este parte integrantă din Registrul denumirilor de origine protejata.

 


 

La cererea cultivatorului sau a distribuitorului, Hagyma Terméktanács controleaza intreg procesul tehnologic de cultivare si, in cazul indeplinirii cerintelor, produsul poate fi prevazut cu o inscripție distinctivaHagyma Terméktanács által ellenőrzött minőség(Calitate controlata de Hagyma Terméktanács). Hagyma Terméktanács participa si la controlul respectarii cerintelor legate de utilizarea indicatiei geografice si al utilizarii legale a denumirii de origine.

 




 


 

Metoda de obtinere:

 


Metoda de cultivare in doi ani:

In cazul metodei de cultivare In doi ani, din semintele mici ale florilor (asa-numitele seminte negre) se obtine prin plantare deasa ceapa mica, numita si arpagic, care va constitui materia prima (materialul saditor) pentru ceapa obtinuta anul urmator.


 

Pentru cultivarea arpagicului solul trebuie sa fie plat, semi-compact, sfarmicios, fara tendinta de a forma bulgari, cu continut mare de humus si substante nutritive si cu pH neutru (altfel spus, caracteristicile solului din regiunea Makó).

 


 

In cazul rotatiei culturilor este esential ca ceapa sa nu fie replantata mai repede de cinci ani.

 


 

Producerea arpagicului: Aratura executata la mare adancime in luna octombrie a anului anterior, apoi nivelarea brazdelor in primavara. Insamantarea se realizeaza la sfarsitul lui februarie inceputul lui martie, intr-un pat germinativ nivelat, cu pamant fin, in randuri unice (cu distanta de 20 de cm intre ele) sau duble (cu distanta dintre ele cuprinsa intre 5 si 30 cm), cu 100-120 kg/ha de samanta (25-28 milioane seminte/ha), la o adancime de 3-3,5 cm. Se indeparteaza partea uscata din tulpina plantelor ajunse la maturitate pana la mijlocul lunii august. Apoi acestea sunt scoase din pamant, se indeparteaza pamantul de pe ele, sunt lasate sa se coaca, dupa care sunt transportate si clasificate dupa marime. Arpagicul clasificat trebuie depozitat in cursul toamnei in saci cu tesatura rara. In luna noiembrie, procesul de cultivare tipic regiunii Makó începe cu un tratament termic. Tratamentul termic previne de fapt formarea mugurilor de floare, astfel incat in al doilea an nu apare tulpina florala care face ceapa inutilizabila. In timpul tratamentului termic, arpagicul este incalzit treptat pentru a ajunge in 12 zile de la 3-5 °C la 30-32 °C si, in functie de marime, este tinut la aceasta temperatura intre 30 si 60 de zile (timp in care este incalzit la 32-35 °C timp de 10 zile), dupa care este racit treptat pana la temperatura de semanare de 10-14 °C.

 


Obținerea cepei de consum:

In cultivarea Makói vöröshagymasau a Makói hagyma, ceapa finala (de consum) se obține in al doilea an. Primavara, arpagicul scos din instalatia de tratament termic este curatat, tratat impotriva daunatorilor si apoi semanat pana la sfarsitul lunii aprilie in solul care se incalzeste treptat. Exigențele privind pregatirea solului si rotatia culturilor sunt aceleasi ca si pentru arpagic. In functie de marime, cantitatea semanata este de 15-25 bucati pe metru liniar, la o adancime cuprinsa intre 3 si 5 cm.


 

Este important ca ceapa sa dispuna de substantele nutritive necesare, sa fie indepartate buruienile si ca planta sa fie protejata integral, iar acest lucru sa fie insemnat in jurnalul de pulverizare. Recoltarea are loc in a doua parte a lunii august (scoatere din pamant, uscare la soare, cules, transport), dupa care ceapa este depozitata si comercializata.

 


Metoda de cultivare anuala (din seminte )

Cultivarea anuala incepe prin semanarea, in luna martie, a 5-7 kg/ha de seminte (900 000-1,1 milioane seminte/ha) de ceapa anualainmultite prin utilizarea stocului genetic de arpagic a Makói vöröshagymasau Makói hagymaIn perioada de vegetatie, operatiunile de cultivare si recoltare sunt aceleasi ca cele pentru ceapa obținuta din arpagic, insa perioada de vegetație este mai lunga, recoltarea se face la mijlocul lunii septembrie, iar acest tip de cultivare se poate asigura doar in conditii de irigare.


 

Ceapa recoltata trebuie depozitata intr-un loc uscat, bine ventilat si racoros, deoarece in asemenea conditii aceasta poate fi conservata mai mult decat celelalte varietati, pana in luna aprilie-mai a anului urmator, fara degradarea semnificativa a calitatii ei.

 


Ceapa Makói vöröshagymasau Makói hagymaeste clasificata, ambalata si etichetata de producator sau in alta parte sub directa supraveghere a producatorului sau a reprezentantului acestuia, in aria geografica definita, in saci de plasa de 0,5, 1, 2, 5 10 si 15 kg sau in vrac, in lazi de 15, 20, 25 și 50 kg, respectiv in ambalaje individuale continand 3, 5 sau 10 bucati. Exista insa posibilitatea utilizarii ai altor tipuri de ambalaje. Produsul poate fi reambalat in afara ariei geografice definite.




Legatura:


Factori naturali:

 

Ceapa originară din Asia centrala s-a adaptat foarte bine la caracteristicile regiunii Makó. Solul regiunii s-a format din aluviunile raului Mures, care isi schimba cursul in mod constant. Este un sol de tip loes si aluvionar, bogat in substante nutritive si oligoelemente, semi-compact, sfarmicios, plat, bine aerat si drenat, caracteristici care au un impact favorabil asupra calitatii cepei.

 


Principala caracteristica a climatului regiunii Makó o reprezinta vara uscata si calda. Soarele din timpul perioadei de vegetație (2 100 de ore soare/an), temperaturile constant ridicate (30 de zile toride, temperatura medie de 18,1 °C, suma temperaturilor 3 340 °C), precum si efectul conjugat al acestor factori (85-90 de zile de vară) au drept rezultat dezvoltarea calitatilor intrinseci ale Makói vöröshagymasau Makói hagyma. Dezvoltarea varietatii de ceapa Makói vöröshagyma sau Makói hagyma, necesita zile lungi, de 15 ore de lumina/zi, lucru asigurat in regiunea Makó datorita caracteristicilor climatice amintite anterior. In lunile iulie-august uscate si lipsite de precipitatii dezvoltarea bulbului incetineste, frunzele si radacinile se usca. Ceapa devine mai densa, continutul de substanta uscata creste, foile exterioare se subtiaza si se formeaza coaja inchisa, tare (ca o platosa) si culoarea bronzului.


 

Datorita continutului de substanta uscata astfel obtinut si cojii in mai multe straturi, stransa, tare (bine-inchisa la gat), Makói vöröshagymasau „” poate fi pastrata timp indelungat.

 


Factori umani:

 

In regiunea Makó ceapa roșie se cultiva de mai multe secole. Dupa incetarea ocupatiei turcesti, regiunea a fost repopulata, iar populatia a crescut rapid, ceea ce a condus la divizarea terenului in parcele mici si la o penurie de terenuri. In secolul al XIX-lea, trei sferturi din populatie era constituita din tarani fara pamant, obligati sa cultive intensiv micile lor terenuri arendate. In acest scop, acestia au ales ceapa rosie, a carei coaja si interior erau utilizate in mod extensiv in medicina populara.

 


Profitand de conjunctura favorabila de pe piata si de caracteristicile geografice locale de la sfarsitul secolului trecut, cultivatorii de ceapă din regiunea Makó au obtinut, prin munca asidua, cu multa grija di prin selectie individuala, o varietate de ceapa de buna calitate, specifica regiunii. In acest scop au pus la punct o tehnologie unică tinand seama de biologia cepei, tehnologie care exista doar in aceasta regiune (metoda de cultivare in doi ani), iar comercializarea cepei pe piete indepartate este caracteristica spiritului antreprenorial al cultivatorilor de ceapa din regiune si capacitatii lor de a-si asuma riscuri.


Acest lucru le-a permis cultivatorilor de ceapa sa evite emigrarea fortata de la inceputul secolului trecut.


Cultivatorii au creat o reputatie intr-adevar solida si permanenta a acestei cepe, a carei excelenta a fost recunoscută prin succesul obtinut la expozitia universala de la Bruxelles din 1888, fiind urmata de alte recunoasteri de-a lungul deceniilor. Experienta de cultivare transmisa din generatie in generație garanteaza cultivarea si pe viitor a cepei in regiune.


 

Dovezi scrise despre cultivarea cepei rosii se regssesc deja in descrierea din 1835 a lui Szirbik Miklós, care a fost urmată de cartile lui Palugyai Imre si Reizman János. La inceputul secolului trecut, cultivatorii de ceapa din regiune aveau deja propriul lor ziar saptamanal intitulat Hagymakertész(Cultivatorul de ceapa), iar in anii 1930 Erdei Ferenc a facut multe pentru ceapa rosie si cultivatorii acesteia din regiunea Makó.

 



 

Etichetare:

 

 

In afara specificatiilor impuse prin lege, pe ambalajul produsului trebuie sa apara denumirea de origine protejata Makói vöröshagymasau Makói hagyma, precum si dupa inscrierea in registrul comunitar sigla comunitara.

 

 

In cazul unui control intern efectuat de Hagyma Terméktanács, pe ambalaj se poate marca Hagyma Terméktanács által ellenőrzött minőség(Calitate controlata de Hagyma Terméktanács).

 


 

Grup:

 

Denumire: Magyarországi Hagymatermesztők, Feldolgozók, Forgalmazók Szakmaközi Szervezete, Szövetsége és Terméktanácsa

 

Adresa: 6900 Makó Návay Lajos tér 5-7.MAGYARORSZÁG

 

 

Telefon +36 62/212865, +36 62/213676

 

 

Fax +36 62/213676, +36 62/212865

 

E-mail: hagymatanacs@vnet.hu

 

Componenta: Producatori/prelucrători ( X ) Alte categorii ( X )

 





Sursa: www.agriculturae.ro/index.php/produse-traditionale-europene/alte-tari


 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>