Idei de afaceri - centru de produs rasaduri

Centru de produs rasaduriComuna Manasia din judetul Ialomita este o comunitate mica, principala activitate a localnicilor fiind cultivarea legumelor in propriile gradini, fie pentru consum propriu, fie pentru vanzare. In acest context, Danut Barea, fiu de legumicultori din comuna Glodeanu Sarat, judetul Buzau, s-a apucat serios de lucru si a construit, cu mijloace proprii, pe baza unui proiect personal, un centru de produs rasaduri de legume.


A fost o idee buna, deoarece in judetul Ialomita si in judetele invecinate, legumicultura ocupa un loc important si constituie un mijloc de trai pentru zeci de mii de familii.

Afacerea este la inceput, dar se spera ca acest centru va deveni de interes local si national. La ora actuala, in Romania, sunt doar cateva astfel de centre, (ca de exemplu, in aceeasi zona, SCDL Buzau si liderul in domeniu, SC LOLITA Company S.R.L. din Poienarii Burchii, judetul Prahova), in timp ce in tari precum Olanda, Spania, Franta, Belgia, Italia, Turcia, Grecia, Macedonia, Ungaria rasadurile de legume se produc numai de catre firme specializate.

Niciun cultivator de legume, in sistem protejat sau in camp deschis, nu risca sa-si produca singur rasadurile. Danut Barea lucreaza in cadrul SC SILVA GROUP, Divizia Agricola, si poate produce in aceasta sera pentru rasaduri aproximativ 2,5 milioane de fire pe un ciclu. Pe baza de comanda, se obtin rasaduri de tomate, ardei gras, capia si gogosar, pepeni verzi, patlagele vinete, castraveti, salata, dar si tutun, capsuni si flori. Comenzile sunt fie pentru culturi de legume in solarii, fie in camp.

„Sunt surprins in fiecare zi de posibilitatile pe care le ofera sera. Nu o valorific inca la adevaratul ei potential pentru ca nu mi-am propus de la inceput productie industriala. Produc pentru toate categoriile de legumicultori – pentru cei care cultiva legume pentru nevoi personale, dar si pentru legumicultori care cultiva in camp. Spatiul imi ofera posibilitati de a produce mult mai mult si pot sa asigur rasad pentru cel putin 20 de hectare de recolta”, spune Danut Barea.

 

Centrul de produs rasaduri lucreaza la foc continuu

Centru de produs rasaduri - Ferma Danut Barea„Pentru inceput, semintele sunt semanate cu ajutorul unei masini de semanat bob cu bob; se uda in paleti alveolari umpluti cu turba si se introduc in camera de germinare. In aceasta incapere, foarte bine anvelopata, podeaua si peretii sunt incalziti prin intermediul unor conducte prin care circula apa calda. Un ventilator asigura uniformizarea temperaturii in intreaga camera. Urmeaza sa se monteze si un senzor de control al umiditatii relative a aerului, iar, prin intermediul unor duze, sa se realizeze o omogenizare si constanta a acestui parametru. Astfel, samanta germineaza conform valorii inscrise in buletinul de analiza. Practic, facultatea germinativa inscrisa in buletin este realizata 100%. Imediat dupa rasarire, plantele sunt trecute pe mesele de crestere din sera, unde este asternut un strat de nisip. Sub stratul de nisip este montata o retea de incalzire electrica, conectata la un termostat. Se asigura in felul acesta o temperatura constanta, programata conform cerintelor speciei respective. Varsta la care sunt comercializate rasadurile depinde de destinatia acestora.

De regula, pentru culturile de camp, rasadul este gata la 35-45 de zile, in alveole de 1,5/1,5/3 centimetri. Pentru solarii, varsta este mai mare, si anume de 45-60 de zile, ca si dimensiunea alveolei, un cub cu latura de sapte centimetri. Sigur ca in functie de comanda, atat dimensiunile cubului, cat si varsta rasadului (intre care exista insa o corelatie), pot varia”, explica Danut Barea.

Centru de produs rasaduri - Masina de semanat

Masina de semanat

Centru de produs rasaduri - Control temperatura

Controlul electronic al temperaturii si umiditatii

 

 

Centru de produs rasaduri - Sistem electric de incalzire

Sistemul electric de incalzire al meselor de crestere

Centru de produs rasaduri - Incalzire cu apa calda

Incalzirea cu apa calda din peretii camerei de pregerminare

 

Avantajele producerii rasadurilor, in sistemul lui Danut Barea

Producerea rasadurilor in sistemul pus la punct cu multa ingeniozitate de interlocutorul nostru, confera o serie de avantaje, atat producatorului, cat si beneficiarilor.

 

Avantajele producatorului

    • Datorita folosirii unei camere speciale de germinare, samanta rasare 100% conform germinatiei inscrise in buletin.
    • Rasadurile sunt uniforme - practic, 98% din plante sunt identice.
    • Datorita controlului factorilor de mediu si a turbei folosite ca substrat, rasadurile sunt ferite de agenti patogeni si de daunatori. Interventiile cu produse de protectia plantelor sunt reduse.
    • Timpul de producere a rasadurilor este mult mai scurt, comparativ cu sistemul traditional.
    • Termenele de livrare a rasadurilor sunt respectate cu strictete.

 

Avantajele beneficiarului

    • Durata efectiva de incalzire biologica a substratului de crestere este relativ redusa, scazand in acest fel costurile cu incalzirea. Rezultatul este un pret de productie mai mic.
    • Evita neajunsurile provocate de fluctuatia factorilor de mediu.
    • Reduce semnificativ costurile tratamentelor fitosanitare.
    • Evita neuniformitatea rasadurilor cauzata de conditiile de mediu fluctuante.
    • Elimina riscul compozitiei neomogene a straturilor nutritive.
    • Reduce cantitatea de samanta semanata.

 

Economia, extrem de importanta pentru legumicultorul roman

Danut Barea isi face munca in conformitate cu cerintele pietei si cu situatia in care se afla legumicultorul din Romania, obligat sa-si gestioneze corect fondurile in conditiile in care isi propune sa faca investitii sau sa-si extinda afacerea.

„Nu poti sa te apuci oricum de facut rasaduri, pentru ca sunt in joc investitiile oamenilor si, pana la urma, chiar si propria investitie. Daca nu faci lucru de calitate, nu ai desfacere si iti periclitezi propria afacere. Atunci cand inchei un contract, se cere seriozitate din partea ambelor parti. Cunosc preturile care se vehiculeaza in retea. Pretul de cost al unui fir de rasad este cam acelasi. Calitatea semintei diferentiaza pretul. Incerc sa ofer rasaduri la un pret mai mic pentru ca intervine eficientizarea muncii. Una este cand lucrezi zece mii de fire si alta cand lucrezi o suta de mii sau un milion de fire. Iti permiti sa iei o masina de semanat si niste accesorii care sa te ajute si care sa reduca efortul fizic si timpul. Toate eficientizeaza munca prin eliminarea unor costuri cu manopera”, explica Danut Barea.

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

Noutati

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

26-02-2024 Seminte

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

09-12-2023 Seminte

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

29-11-2023 Seminte

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

10-10-2023 Material saditor

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

14-09-2023 Seminte

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

27-03-2023 Material saditor

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

23-04-2022 Depozitare

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

30-03-2022 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

17-02-2022 Depozitare

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

04-11-2021 Depozitare

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>