Sfaturi privind plantarea bulbilor de toamna

Plantarea bulbilor de toamnaBulbii de toamna sunt reprezentati de materialul saditor (fie el bulbi, grife, rizomi, cormi etc) care se planteaza toamna, de obicei in intervalul septembrie - noiembrie, si care infloresc primavara (uneori si iarna, in cazul ghioceilor). In articolul de mai jos vom incerca detalierea modului de plantare pentru fiecare bulb in parte, astfel incat sansele tale de reusita sa urce spre 100%.

 


 

 

 

Clasificarea bulbilor de toamna

Bulbul este practic un mugure subteran mare, acoperit de frunze, care asigura inmultirea anumitor plante de la un an la altul. Este stadiul latent al plantelor cu seminte, in special al celor monocotiledonate perene. 

Frunzele ce invelesc mugurele floral sunt destinate hranirii acestuia si a plantei in perioada in care acesta nu are conditii de dezvoltare (de obicei iarna) bulbii pornind apoi in vegetatie primavara, cand conditiile climatice devin favorabile. Pentru ca un bulb sa aiba suficiente substante nutritive dar si flori in anul urmator, se recomanda taierea florilor inainte de a se ofili si pastrarea frunzelor verzi pe plante cat mai mult timp (frunzele verzi aduna substantele nutritive ce sunt ulterior inmagazinate in bulb). 

Cu toate ca nu toate speciile enumerate mai jos se inmultesc prin bulbi, vom folosi termenul de bulbi pentru tot materialul saditor care se planteaza in toamna, chiar daca pentru iris denumirea corecta este acea de rizomi, pentru anemone de cormi etc. 

Vom exclude radacinile de bujor din prezentul articol. 

 

Denumire Adancimea de plantare Perioada de inflorie
Anemone 5-6 cm aprilie - mai
Amaryllis se acopera doar 2/3 din bulb difera de la un soi la altul
Allium 6 - 15 cm * mai - iunie
Crini 10 - 12 cm mai - iunie
Crocus 8 cm februarie - martie
Fritillaria 8 - 15 cm * aprilie
Ghiocei 8 cm februarie - martie
Iris  8 - 10 cm martie - aprilie
Lalele 6 - 10 cm aprilie - mai
Narcise 8 - 10 cm martie - aprilie
Muscari 8 cm aprilie - mai
Ranunculus 8 - 10 cm aprilie - mai
Zambile 10 cm aprilie - mai
Puschkinia, Chiondoxa, Ixia 6 - 8 cm aprilie - mai
Oxalis, Freesia 6 - 8 cm aprilie - mai
Yucca filamentosa 10 cm aprilie - mai
Eremurus bungei 10 - 15 cm iunie - iulie

* in cazul acestor plantari vom tine cont de marimea bulbului si de regula ca groapa sa fie de 2 - 3 ori mai adanca decat marimea bulbului; (exemplu: avem specii de Allium cu bulb foarte mare, precum Globemaster, dar si specii de Allium cu bulbi mici, precum Ping Pong)

Tabelele de mai sus reprezinta un ghidaj de baza. Se recomanda ca, la bulbii cu marimi atipice, sa tinem cont si de regula cu "groapa de 2-3 ori mai adanca decat marimea bulbului".

In ceea ce tine de marimea bulbilor, tine cont de faptul ca aceasta influenteaza si marimea si calitatea florilor. Marimea bulbilor (calibrul bulbilor) reprezinta circumferinta bulbilor, in centimetri. O zambila de calibru 18/19 sau chiar 19/+ va oferi flori mult mai mari decat o zambila de calibru 14/15. 

O atentie sporita trebuie acordata si preturilor. Un pret mai mic, pentru bulbi din acelasi soi, inseamna, de cele mai multe ori, un calibru mai mic. Florile obtinute sunt, asadar, mai mici, iar vigoarea de crestere este mult redusa. 

Atentie! Nu se recomanda plantarea bulbilor la suprafata datorita riscului ca acestia sa inghete. De asemenea, in cazul plantarilor la adancimi prea mari exista riscul unei rasariri mai tarzii sau chiar risc sa nu mai rasara. 

Pentru bulbii de dimensiuni mici, precum Ranunculus, Freesia, Anemone, Puschkinia, Chionodoxa si Ixia, se recomanda ca dupa acoperirea cu pamant, la plantare, sa asezam si un strat de frunze / crengi care sa ii protejeze in cazul iernilor geroase. In zonele friguroase din Romania se recomanda plantarea bulbilor mentionati mai sus doar in primavara. 

In cazul bulbilor de toamna plantarea se poate face:

    • In gradina
    • In ghivece, vase si jardiniere

 

Plantarea bulbilor de toamna in gradina

Pentru speciile de mai sus, plantarea in gradina se va face respectand indicatiile din tabelul dat. In marea lor majoritate, bulbii de toamna prefera solurile bine afanate si locurile insorite. Gaseste asadar cele mai bune locuri din gradina ta si apuca-te de treaba. 

Nu vei avea nevoie decat de un plantator pentru bulbi. In lipsa acestuia, poti compensa cu orice alta unelta de sapat. Vom tine cont, intotdeauna de regula de asezare a bulbilor de toamna cu "gatul in sus", exact ca in imaginea urmatoare.

Plantarea bulbilor de toamna in gradina de flori


Asezarea bulbilor este foarte importanta. Sunt mult mai placute aranjamentele de flori cu bulbii plantati in grupuri, decat asezarea simpla, in linie, a acestora. 

 

Plantarea bulbilor de lalele pentru un aspect cat mai placut

Plantarea bulbilor de toamna - plantare-bulbi-de-lalele-in-linie

Plantarea bulbilor de lalele pe rand, in linie, nu ofera cel mai placut aspect gradinii.

Plantarea bulbilor de toamna - plantare-bulbi-de-lalele-in-linie-ice-cream

Acest lucru este valabil chiar si in cazul folosirii bulbilor speciali precum cel din poza - Ice Cream.

Plantarea bulbilor de toamna - plantare-bulbi-lalele-grupuri

Plantarea in grupuri de 10 - 15 bulbi, aglomerati intr-o zona circulara vor da un aspect mut mai placut.

Plantarea bulbilor de toamna - bulbi-de-lalele-plantare-in-grup

Lalelele Purple Prince XL, din colectia de la Kiepenkerl dau flori mari, ce infloresc in acelasi timp, cu nuanta deosebita de violet.


In cazul in care vrei sa plantezi lalelele in grupuri, tine cont ca distanta intre bulbii de lalele trebuie sa fie de 5 - 10 centimetri maxim. Poti, de asemenea, sa folosesti unul dintre mixurile gata existente de bulbi din aceeasi specie sau din specii diferite dar care se asorteaza perfect cromatic si care infloresc in acelasi timp.

  

 

Noutati

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

26-02-2024 Seminte

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

09-12-2023 Seminte

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

29-11-2023 Seminte

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

10-10-2023 Material saditor

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

14-09-2023 Seminte

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

27-03-2023 Material saditor

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

23-04-2022 Depozitare

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

30-03-2022 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

17-02-2022 Depozitare

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

04-11-2021 Depozitare

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>