Bobul

2bob.jpgBobul de gradina (Vicia faba) are doua varietati, si anume: var. minor - bobul mic - recomandat pentru cultura mare in camp si var. major - bobul mare - cultivat in gradinile de legume.

 

 

 

 



Importanta culturii

Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.

In cultura, bobul, asemeni altor leguminoase, este o buna premergatoare pentru alte plante, contribuie la imbunatatirea insusirilor solului, se poate folosi ca ingrasamant verde. Datorita plantelor cu port inalt si viguroase, bobul se recomanda pentru cultivarea in benzi, intre care se amenajeaza culise in scopul protejarii impotriva vantului si a curentilor reci de aer, a legumelor sensibile, ca pepenii, castravetii, fasolea.

Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din continutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten. Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale. Este contraindicat, insa, consumul indelungat in cantitati excesive, care poate determina o boala a sangelui numita "favism".

 

Originar din Asia Mica si Africa de Nord, bobul este una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor.

 

In prezent, bobul se cultiva pe suprafete foarte mari in tarile asiatice (China, Japonia, India), dar si in cele din sudul si vestul Europei (Italia, Spania, Franta, Anglia, Olanda, Belgia). Datorita cerintelor reduse fata de caldura, bobul se poate cultiva pana la latitudini de peste 67°. In tara noastra, cultura acestei plante s-a redus mult, fiind inlocuita cu cea a fasolei si mazarii, in prezent suprafete mai mari cultivate cu bob gasindu-se in Bucovina, Oltenia, Maramures si mult mai mici in alte regiuni, unde apare sporadic.


Caractere biologice

Bobul de gradina prezinta urmatoarele caractere biologice: radacinile sunt viguroase, au nodozitati fixatoare de azot si patrund in sol la circa 1 m adancime; tulpina neramificata, muchiata, erecta, goala in interior, atinge inaltimi de 0,6 - 1,2 m; frunzele lucioase, de culoare verde-cenusiu, sunt impari-penate, compuse din 2 - 4 perechi de foliole, se termina cu o prelungire scurta, ascutita; florile mari sunt albe cu pete negre pe aripioare si se formeaza cate 2 - 7 la subsuoara frunzelor; fructele sunt pastai cilindrice sau turtite, lungi de 4 - 14 cm, pubescente, si contin 3 - 5 seminte mari, usor turtite, de culoare cafenie, verde-violacee sau neagra; facultatea germinativa a semintelor este de 90 - 95% si se poate pastra 4 - 5 ani.

 

Soiurile de bob au perioada de vegetatie cuprinsa intre 95 - 120 de zile si se deosebesc prin inaltimea tulpinilor, marimea pastailor, numarul si culoarea semintelor. In cultura se gasesc soiurile: Negru rusesc, De Sevilla, Belorus, Goliath, Dardanele, De Windsor , ca si soiurile romanesti: Costin si Productiv 31. Putin pretentios la caldura, bobul suporta ingheturi usoare pana la -4° C.

 

Se poate semana deci, primavara cat mai timpuriu, germinarea avand loc la 3 - 4°C. Temperatura optima fructificarii este de 15 - 20°C.

 

Fata de umiditate bobul are cerinte mari, nu rezista la seceta, mai ales la cea atmosferica, ca urmare da cele mai bune rezultate in zonele umede si racoroase din nordul tarii.

 

In zonele calduroase din sudul tarii este absolut necesara irigarea, mai ales la germinare si inflorire, deoarece seceta provoaca avortarea florilor si scaderea productiei.


Bobul se poate cultiva pe soluri mai putin favorabile altor legume, cum ar fi cele grele, argiloase, capabile sa retina apa, cu reactie usor acida sau neutra.
Spre deosebire de celelalte leguminoase, bobul raspunde bine la fertilizarea terenului cu gunoi de grajd, in anul culturii.


Tehnologia culturii bobului

In asolament poate urma dupa orice planta, cu exceptia leguminoaselor, cele mai bune rezultate se obt in dupa prasitoare. Bobul constituie o excelenta premergatoare pentru alte plante legumicole.

 

Pregatirea terenului este asemanatoare cu cea a mazarii de gradina, aplicandu-se la fertilizarea din toamna circa 20 - 30 t/ha gunoi de grajd, 200 - 300 kg/ha superfosfat si 200 - 250 kg/ha sare potasica, iar primavara, circa 100 - 150 kg azotat de amoniu.

 

Aratura ramane in brazda cruda si se grapeaza primavara timpuriu.

 

Semanatul se face in martie, folosind samanta de 1 - 2 ani vechime, in cantitate de 220 - 250 kg/ha. Pentru o rasarire uniforma se recomanda umectarea semintelor in apa calda (30°C), timp de 24 ore. Se seamana la adancime de 6 - 7 cm, in randuri distantate la 40 - 50 cm, echidistante (la distante egale) sau grupate in benzi de cate 4 - 5 randuri, cu poteci de 60 cm intre ele, sau mai mari, daca se vor amenaja culise de protectie. Se poate semana si in cuiburi la 50/30 cm.

 

In timpul perioadei de vegetatie se executa lucrari curente de ingrijire. Pe solurile grele, este deseori nevoie sa se rupa crusta, cu ajutorul grapei stelate, pentru a ajuta rasarirea plantutelor.

 

Raritul se face la 20 cm intre plante pe rand sau lasand 2 - 3 plante la cuib.

 

Se fac 2 - 3 prasile, incepand chiar dupa rasarirea plantelor, recomandandu-se un usor musuroit la ultima prasila.

 

La inflorit se administreaza 70 - 100 kg/ha azotat de amoniu, iar in perioadele secetoase se iriga prin aspersiune cu 400 - 500 m³ apa/ha.

 

O deosebita atentie trebuie acordata combaterii bolilor si daunatorilor. Rugina bobului se combate prin stropiri cu zeama bordeleza 1% sau prin ruperea si arderea tulpinilor bolnave. Contra puricilor verzi si negri si gargaritei bobului se fac stropiri cu insecticide. Uneori, se practica ruperea varfurilor plantelor pentru a accelera coacerea pastailor, ca si pentru a indeparta puricii verzi care ataca cu predilectie varfurile fragede ale tulpinilor.

 

Recoltarea bobului incepe in luna mai si se face in momente diferite, in functie de scopul urmarit, soiul cultivat si conditiile de vegetatie. Pentru consum, pastaile verzi se recolteaza dupa circa 80 - 90 zile de la semanat, cand acestea au dimensiunile normale.

 

Recoltand in mai multe reprize, la interval de 3 - 4 zile, se pot obtine 20 - 25 t/ha.


Pentru obtinerea semintelor verzi, recoltarea se face ceva mai tarziu, atunci cand boabele au dimensiunile caracteristice soiului, dar sunt inca fragede, neintarite.

 

Productia poate atinge 8 - 12 t/ha.

 

Lasand pastaile pe planta pana la maturitatea deplina, se pot recolta in perioada iulie - august, boabe uscate pentru consum.

 

Prof. univ. Dr. Ruxandra CIOFU

 

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>