Cultura de capsuni

  

.

 

 

Anul I –înfiinţarea

Amplasarea culturii

Căpşunul găseşte condiţii de cultură în toate zonele ţării. Fiind o cultură intensivă, capabilă să dea producţii de peste 10 t/ha în primul an de la plantare, se vor alege terenuri cu fertilitate naturală cea mai ridicată, mecanizabile, prevăzute cu sistem de irigare.

Cele mai corespunzătoare soluri sunt cele cu textură lutoasă, luto-nisipoase sau luto-argiloase, cu Ph 5,6-7

Ca plante premergătoare sunt recomandate plantele prăşitoare, care lasă terenul curat de buruieni, cerealele. Este contraindicat amplasarea culturii pe sole erbicidate în anul precedent cu erbicide remanente.

Nu se cultivă căpşuni după căpşuni, cartofi sau tomate.

Nivelarea de întreţinere

Căpşunul fiind o specie cu talie mică, cu sistem radicular superficial, este adesea afectat pînă la compromiterea recoltei de stagnările de apă. De aceea, încă de la amplasarea culturii se vor evita terenurile pe care stagnează apa.

Pentru corectarea eventualelor denivelări rămase de la culturile premergătoare, se face nivelarea de întreţinere, manual sau mecanic.

 

Fertilizarea

Fertilizarea se face cu 60 t/ha gunoi de grajd bine fermentat fără seminţe de buruieni sau rizomi, sau 500 kg superfosfat şi 600 kg/ha sare potasică. Îngrăşămintele se împrăştie cu puţin timp înainte sau în timpul arăturii. Este foarte important de respectat această recomandare tehnologică deoarece gunoiul de grajd neîncorporat imediat pierde sub acţiunea vântului şi a soarelui mari cantităţi de fertilizant. În mod automat îngrăşămintele se încorporează.

 

Dezinfecţia solului

Măsură profilactică – se face în funcţie de frecvenţa speciilor de dăunători din sol, numai la densităţi ce depăşesc pragul economic de dăunare.

Pentru dezinfecţia solului se va folosi unul din produsele de bază de: CLORPIRIFOS, DAZOMET, ETOPROFOS, OXAMIL.

Materialul săditor (stoloni) trebuie să provină din pepiniere autorizate, liberi de agenţi fitopatogeni şi dăunători, având calitatea biologică “stoloni certificaţi”.

 

Arătura

Se execută la 28-30 cm, odată cu acestea încorporându-se şi îngrăşămintele aplicate. Pe terenurile infestate cu buruienile problemă (pălămidă, pir, ştevie, costrei, volbură, urzică, mentă, coada calului, etc.), obligatoriu se discuie şi la aproximativ 3 săptămâni după răsărirea sau pornirea în vegetaţie a buruienilor (10-15cm înălţime) se erbicidează cu ROUNDUP 4l/ha în 100-150 lapă. După 7 zile se mărunţeşte din nou solul şi se poate planta.

 

Mărunţirea

Trebuie făcută grădinăreşte, de calitatea acestei lucrări depinzând desfăşurarea în bune condiţii a plantării stolonilor. Lucrarea se execută cu grapa cu discuri, freza sau manual pe suprafeţe mici.

 

Plantarea stolonilor

FASONAREA – îndepărtarea resturilor de filamente şi lăsarea1-2 frunzuliţe. De regulă rădăcina nu se fasonează, decât dacă depăşeşte 20 cm. Volumul rădăcinii este necesar pentru buna fixare în pământ a stolonilor şi pentru păstrarea întregii substanţe de rezervă acumulate pe parcursul formării stolonilor.

MOCIRLIREA stolonilor- condiţionează în mare măsură prinderea, şi realizarea unei culturi fără goluri. Mocirla trebuie să fie suficient de consistentă pentru a adera pe rădăcină. În timpul efectuării lucrării stolonii nu trebuie să fie expuşi la soare sau vânt. Stolonii mocirliţi se aşează în lădiţe cu care se vor transporta la locul de plantare.

PLANTAREA- se face toamna OCTOMBRIE şi primăvara MARTIE – APRILIE. Adâncimea optimă (coletul stolonului să fie la nivelul solului). Poziţia rădăcinii trebuie să fie perfect verticală şi dreaptă. Plantarea manuală se execută cu plantatorul şi cuprinde operaţiile de : executarea gropii cu plantatorul, introducerea stolonilor în groapă şi strângerea rădăcinilor (împănarea) cu plantatorul. Distanţa de plantare se face la 80-90 cm între rânduri şi 25-30cm între plante pe rând. Se asigură o densitate de 40-50 000 plante/ha.

 

Combaterea bolilor şi dăunătorilor

TRATAMENTE – 3-4 tratamente la avertizare: la tratamentul1 se va folosi Zeamă bordeleză 0,05%, Turda cupral 50 PU 0,4%, Alcupral 0,3% atunci când au apărut 3-4 frunze noi; la tratamentul II şi III se va folosi alternativ unul din fungicidele TOPSIN, METOBEN (0,07-0,1%), BENLATE 50 WP (0,05-0,07%), EUPAREN 50WP (0,16-0,25%) care se pot complexa cu oricare dintre insecticidele THIONEX 35EC, THIODAN 35EC (0,2%) şi acaricidul DEMITAN 200 (0,07%)

ALTE PRODUSE: Putregai, pătarea albă - EUPAREN 50WP; Putregai- BRAVO; Pătare albă –TOPSIN; Mană- FOLPAN 50WP; dăunători – DECIS 2,5 EC, TALSTAR 10 EC

 

Erbicidarea în anul de plantare

Erbicidare cu ROUNDUP 3/4l/ha în 100-150l apă la trei săptămâni de la efectuarea arăturii şi discuirii acesteia, când buruienile au răsărit şi au 10cm înălţime. Dacă în intervalul de 6-12 ore de la aplicarea erbicidului plouă este necesar să se repete erbicidarea. După 7-10 zile se pregăteşte terenul pentru plantarea stolonilor.

În aceaşi zi sau cel mai tîrziu la 2-3 zile după plantare (primăvară) se erbicidează cu un erbicid preemergent: VENZAR 80WP (3KG/HA), DUAL (2L/HA), DUAL GOLD (1,2L/HA). Aceste erbicide fac o peliculă la aproximativ 5cm adâncime în sol şi de aceia nu trebuie săpate 2-3 luni.

În timpul vegetaţiei buruienile graminee (monocotiledonate) din rizomi care apar în vetre se va aplica pe vetrele respective unul din erbicidele: FUSILADE SUPER (1,5-3 l/ha), GALLANT SUPER PVR (0,5-1l/ha), FOCUS ULTRA (2-3 l/ha). Dacă apar buruieni cu frunză lată acestea vor fi smulse manual. Cantitatea de apă folosită pentru prepararea soluţiei este de 300-500 l/ha.

PANTERA 40 EC (2 l/ha)

 

Irigarea culturii

Căpşunul este o specie cu pretenţii foarte ridicate faţă de apă. De acea este necesar să se aplice 4-6 udări cu norme de 300-400mc/ha în funcţie de zonă şi de cantitatea de precipitaţii căzute în perioada respectivă.

 

Alte lucrări

Dirijarea stolonilor pe direcţia rândului pentru formarea unei benzi roditoare de 30-40cm înălţime.

Înlăturarea stolonilor dacă aceştia apar în număr prea mare.

Întreţineri repetate prin praşile manuale şi mecanice (numai toamnă şi primăvara în cazul în care se erbicidează înainte de aplicare erbicidelor preemergente)

 

Anii pe rod II, III, IV- lucrări specifice

 

Măsuri de igienă culturală şi agrotehnice.

Greblarea culturii, strângerea şi arderea resturilor vegetale primăvara devreme înainte de pornirea în vegetaţie.

Cosirea, strângerea şi arderea resturilor vegetale, imediat după recoltare

Irigarea periodică a culturilor

Menţinerea culturilor pe rod maxim 3 ani, culturile bătrâne fiind cele mai predispuse atacului de boli şi dăunători.

 

Îngrăşarea fazială cu azot.

Se efectuează în două reprize: primăvara foarte devreme; imediat după cosirea frunzelor (iunie)

Îngrăşăminte foliare şi biostimulatori: ATONIK (0,15l/ha), CROPMAX (0,3l/ha), MEGAFOL (1l/ha), PLANTAFOL (1l/ha)

 

Mulcitul cu paie recoltarea fructelor.

Apără fructele coapte de contactul cu solul şi menţine umiditatea în sol. Mulcitul se face în perioada de înflorire a plantelor. Cantitatea minimă necesară este de 6 tone paie la ha.

 

Recoltarea fructelor.

Se face eşalonat, fiind necesar 3-8 treceri prin aceăaşi parcelă. Fructele se recoltează cu codiţă, evitându- se orele cu insolaţie puternică.

 

Renovarea culturii.

Cosirea frunzelor imediat după încheierea recoltării fructelor.

Îngrăşarea cu 100 kg/ha de azotat de amoniu.

Irigarea culturii cu norme de 400-500 mc/ha.

Formarea benzii roditoare pentru anul următor, prin dirijarea filamentelor şi stolonilor în direcţia rândului şi eliminarea celor în plus.

 

Alte lucrări specifice.

Erbicidarea cu erbicide preemergente şi antigraminicide.

Tratamente fitosanitare.

Irigarea repetată ori de câte ori este nevoie.

Întreţinerea repetată prin praşile manuale numai toamna şi primăvara folosind erbicide.

 

Sortimentul de căpşuni recomandaţi

Soiuri timpurii – PREMIAL, CORAL

Soiuri cu coacere mijlocie – GORELLA, ELSANTA, MAGIC, RED GAUNTLET, REAL.

Soiuri cu coacere tardivă - BENTON, SENGA SENGANA, IDEA

Alte soiuri – FAVETTE, CARDINAL, CAMBRIDGE, PANDORA, TALISMAN, RĂZVAN, SĂTMĂREAN, AIKO.

 

Insuşirile unui soi valoros de căpşuni. Pentru a fi competitiv un soi trebuie:

Să fie rezistent la ger, secetă, boli, dăunători,

Să aibă potenţial productiv ridicat.

Să aibă fructe mari intens colorate,

Să fie rezistente la manipulare şi transport,

Să fie durata recoltării de 18-24 de zile,

Să nu scadă prea mult greutatea medie la ultimele reprize de recoltat.

Să fie ridicat potenţialul productiv, cel puţin doi ani pe rod.

Recoltarea în reprize

Se preferă soiuri la care se recoltează 70-80% din producţie în primele 3-4 reprize

Obişnuit fructele unui soi de căpşuni se recoltează în 5-6 reprize.

 

Forma fructelor

Fructele mari sunt pentru consum în stare proaspătă

Fructele mijlocii sunt destinate pentru dulceţuri

Soiurile cu achenele regulate şi cu coaste nu prea pronunţate sunt preferate

Soiuri cu forme neregulate sunt GORELA, RED GAUNTLET

 

Culoarea fructelor

Soiuri cu fructele violacee la supracoacere sunt perfecte- SENGA SENGANA

 

Forma achenelor

Soiurile cu achene mijlocii sunt mai rezistente la transport pe distanţe mari

 

Caliciul fructelor

Soi cu caliciu mic şi uşor detaşabil SENGA SENGANA

Soi cu caliciu prea mare depreciază aspectul comercial REGINA

Soi cu caliciu greu detaşabil TALISMAN

 

Pulma fructelor

Soiuri cu pulpa colorată în întregime în roşu (valoroase) şi consistentă, care se comportă foarte bine la congelare: GORELLA, SENGA SENGANA, TALISMAN

Soi cu pulpa afânată şi apoasă (defect) – LAXTON NOBRE

Soi cu pulpa slab şi neuniform colorată: REGINA, PROFUSION, CREASTĂ DE COCOŞ.

 

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>