Calitatea si modul de etichetare a maslinelor de masa si a uleiurilor de masline

maslineIn perioada 17 - 28.02.2014, Autoritatea  Nationala  pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune  de  control privind calitatea si modul de comercializare si etichetare a maslinelor si a uleiului de masline, controlul desfasurandu-se in reteaua de distributie, comercializare si importatori.

 

 

 

 

 

Marius Alexandru Dunca, presedinte Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor: ”Nu putem tolera astfel de practici si vom continua supravegherea atenta pe acest segment de piata. Practica comerciala incorecta, precum si celelalte abateri constatate, afecteaza grav interesul economic al consumatorului. Maslinele si uleiul de masline sunt alimente de baza pentru consumatori astfel ca ele nu trebuie sa prezinte nici un risc si nicio abatere de la prevederile legale in vigoare.”


SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

Acordati atentie la cumpararea maslinelor si a  uleiului de masline prin analizarea aspectului recipientului si dupa caz a continutului, a etanseitatii ambalajului ;
Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
Etichetarea uleiurilor de masline cuprinde, in mod clar si indelebil, in plus fata de denumirea, urmatoarele informatii privind categoria de ulei:

  • (a) pentru uleiul de masline extra virgin:
      • „ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”;
  • (b) pentru uleiul de masline virgin:
      • „ulei de masline obtinut direct din masline si exclusiv prin metode mecanice”;
  • (c) pentru uleiul de masline compus din uleiuri rafinate de masline si uleiuri de masline virgine:
      • „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri de masline care au suferit un tratament de rafinare si uleiuri obtinute direct din masline”;
  • (d) pentru uleiul din turte de masline:
      • „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin tratarea produsului obtinut in urma extractiei uleiului de masline si uleiuri obtinute direct din masline”; sau
      • „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin transformarea turtelor de masline si uleiuri obtinute direct din masline”.


Uleiul de masline extra virgin si uleiul de masline virgin, includ o denumire de origine pe eticheta in timp ce pentru celelalte tipuri de uleiuri de masline nu este permisa inscrierea acestei mentiuni.

In cazul amestecurilor de ulei de masline si alte uleiuri vegetale evidentiate pe etichete in alt loc decat in lista de ingrediente prin cuvinte, imagini sau reprezentari grafice, amestecul in cauza trebuie sa cuprinda urmatoarea descriere comerciala: „ Amestec de uleiuri vegetale (sau denumirile exacte ale uleiurilor vegetale in cauza) si ulei de masline”, urmata imediat de indicarea proportiei de ulei de masline din amestec.

Prezenta uleiului de masline poate fi evidentiata cu ajutorul imaginilor sau reprezentarilor grafice pe eticheta unui amestec cu alte uleiuri vegetale numai in cazul in care proportia de ulei de masline depaseste 50 % din amestecul in cauza.  

  • Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului sau urme de mucegai;
  • Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
  • Evitati sa cumparati ulei de masline ambalat in alte ambalaje decat cele originale si etichetat corespunzator de producator in momentul ambalarii;
  • La cumpararea produselor alimentare si, implicit a maslinelor si a uleiului de masline, solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
  • Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.


ULEI  de  MASLINE

    • Au fost controlati 319 operatori economici, la un numar de 152 dintre acestia (aprox. 48%) constatandu-se nerespectarea prevederilor legale in vigoare;
    • A fost verificata o cantitate de circa 24.000 litri ulei de masline, din care 5.400 litri de ulei de masline nu se incadrau in prevederile legale in vigoare;
    • S-au prelevat 26 esantioane de ulei masline, dintre care 3 au rezultat neconforme (11,54%). Esantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX.

Masuri dispuse:

    • oprirea temporara de la comercializare a peste 4.800 litri  ulei de masline in valoare de 95.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
    • oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 35 litri ulei de masline in valoare de 895 lei care erau improprii consumului uman;
    • aplicarea a 147 sanctiuni contraventionale, dintre care  87 amenzi contraventionale in valoare de 257.000 lei si 60 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


I. Calitatea produselor

Comercializarea uleiului de masline cu parametri de calitate neconformi cu cei declarati sau prevazuti in actele normative in vigoare

Controlul  a constatat existenta la comercializare a unor sortimente de ulei de masline cu parametri de calitate, prevazuti in Regulamentul (CEE) nr. 2568/ 91 privind caracteristicile uleiurilor de masline, neconformi:
jud.Valcea - s-a constatat la comercializare produsul „ulei de masline, 1 l, provenit din Grecia, data durabilitatii minimale: 04.09.2015, care conform Raportului de Expertizare emis de Larex Bucuresti era neconform intrucat compozitia in acizi grasi nu se incadra in prevederilelegale la nici o categorie de ulei de masline.
Bucuresti - ulei 1l, provenit din Bulgaria era neconform calitativ, avand o compozitie in acizi grasi  asemanatoare  uleiului de floarea soarelui.
Iasi - ulei de masline extra virgin Creta, 500ml, produs in Grecia care era neconform calitativ, avand o compozitie in acizi grasi  asemanatoare  uleiului de floarea soarelui.
 
Comercializarea produselor cu data durabilitatii minimale depasita
Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze  produse numai in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.
- jud.Vaslui - ulei de masline expirat de 20 zile.

Starea ambalajelor
- Bucuresti - ulei imbuteliat in recipiente PET care prezentau deformari si pete de ulei .


II.  Informatiile obligatorii de pe eticheta

( peste 20% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile care sa permita acestora alegerea sortimentului dorit )
- jud.Teleorman - ulei de masline cu denumirea sub care se vinde produsul neconforma cu regulamentul european.Termenul POMACE corespunde uleiului din turte de masline, iar prin utilizarea acestui termen nu se asigura informarea completa a consumatorilor, unii dintre acestia necunoscand semnificatia termenului “ pomace”.
- jud. Vrancea - uleiul din turte de masline, provenienta Italia si Grecia, cu o eticheta de raft pe care era inscris, in mod eronat “ulei de masline virgin”.
- jud. Braila - ulei de masline provenienta Italia care, conform denumirii originale, care se incadreaza in categoria  ulei din turte de masline, fara a inscrie aceasta denumire care este obligatorie.
- jud. Satu-Mare - ulei de masline extravirgin care avea inscris pe eticheta “produs din masline prin rafinare”, in loc de categoria “ulei de masline de calitate superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”.   
- Bucuresti - folosirea unei denumiri incorecte de Ulei de masline  care conform prezentarii de pe eticheta, respectiv  ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin tratarea produsului obtinut in urma extractiei uleiului de masline si uleiuri obtinute direct din maslie”, descriere ce corespunde Uleiului din turte de masline, conform si denumirii , in limba engleza denumirea declarata  fiind Olive pomace oil.
- jud.Cluj - ulei de masline pomace, produs in Spania, avand inscrisa eronat denumirea sub care se vinde produsul. Se utiliza denumirea de “ulei de masline pomace” in loc de “ulei din turte de masline”.
 
Alte abateri:
-        lipsa inscrierii in acelasi camp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a volumului net si a datei durabilitatii minimale la produsele: ulei din turte de masline- Bucuresti, jud.Teleorman, Neamt; Constanta;Brasov
-lipsa denumirii si/ sau a adresei producatorului si/sau ale distribuitorului jud.Vaslui; jud. Satu Mare; jud. Bihor; jud. Braila, Galati, Dolj.
-elemente de identificare, netraduse in limba romana, total sau partial
-inscrisuri menite sa sugereze ca alimentul are caracteristici speciale, atunci cand in realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici
(Ex. uleiul de masline extravirgin, provenienta Italia, pe a carui eticheta figura mentiunea “colesterol 0”).
- inscrierea incorecta a datei durabilitatii minimale
- informarea incorecta/ incompleta a consumatorilor la locul de comercializare


III. Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor

jud. Cluj - ulei de masline extra virgin oferta promotionala (“33% gratis”) la care lipsea produsul de referinta cu pretul intreg, astfel incat consumatorii sa aiba posibilitatea de a face o alegere rationala, in conformitate cu interesele lor.
jud.Maramures- ulei de masline cu pretul afisat 17,99 lei, iar la casa de marcat se percepea pretul de 18,99 lei.
Bucuresti - ulei din turte de masline, care avea imprimata pe eticheta denumirea “Ulei de masline”, denumirea propriu-zisa fiind inscrisa pe contraeticheta produsului, cu caractere mult mai mici, inducand in eroare consumatorii cu privire la natura produsului.
 
Lipsa afisarii preturilor sau afisarea acestora in locuri greu vizibile si lizibile 


B.   MASLINE DE MASA

    • Au fost controlati 778 operatori economici, la un numar de 577 dintre acestia (~74%) constatandu-se nerespectarea prevederilor legale in vigoare;
    • A fost verificata o cantitate de peste 110 tone masline de masa, dintre care 13,4 tone masline de masa nu se incadrau in prevederile legale in vigoare;
    • S-au prelevat 37 esantioane de masline, dintre care 18 au rezultat neconforme (48,65%). Esantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX. 

Masuri dispuse:

    • oprirea temporara de la comercializare a peste 12,5 tone masline de masa  in valoare de 247.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
    • oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 169 kg masline de masa in valoare de 2.693 lei care erau improprii consumului uman;
    • aplicarea a 608 sanctiuni contraventionale, dintre care 358 amenzi contraventionale in valoare de 107.7000 lei 250 avertismente si pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.


I. Calitatea maslinelor 

Neincadrarea in valorile declarate pe eticheta la parametrul „calibru, nr.fructe/kg”   
- Bucuresti - masline negre naturale intregi cu oregano, 500g, produse in care erau neconforme prin faptul ca nu corespundeau inscriptionarii de pe eticheta la parametrul calibrul nr.fructe/kg: determinandu-se 370, fata de 261-290 declarat, fiind un produs de calitate inferioara- masline cu calibrul mai mic decat cel declarat (conform buletinului Larex)
- jud. Neamt - masline Extra Large,  produs de calitate inferioara- masline cu calibrul mai mic decat cel declarat;
- jud. Buzau- masline Kalamata tip Extra Jumbo, produs care nu corespunde inscriptionarii de pe eticheta la parametrul calibru nr.fructe/kg: determinandu-se 222, fata de 160-180 declarat( produs de calitate inferioara- masline cu calibrul mai mic decat cel declarat);
- jud.Iasi- masline naturale intregi, proveninenta Turcia produs de calitate inferioara- masline cu calibrul mai mic decat cel declarat);
-Bucuresti- masline negre produs de calitate inferioara- masline cu calibrul mai mic decat cel declarat.

Comercializarea de masline cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
- jud.Salaj, Arad - masline negre, import Turcia, produs necorespunzator calitativ, prezentand miros si gust neplacut, de ranced, strain de natura produsului
- jud.Olt- masline negre naturale intregi cu oregano, prembalate, 500 g, care prezentau modificari organoleptice, respectiv pulpa moale si destramata, miros si gust neplacut de ranced, strain de natura produsului
- jud.Vaslui- masline ce prezentau pelicula de mucegai la suprafata.
-jud. Harghita- masline mucegaite expuse la comercializare.
 
Neincadrarea in cantitatea  neta declarata,  pentru produsele preambalate
-Bucuresti – existenta la comercializare a produsului masline negre, intregi, 1000g, provenienta Turcia, care prezenta o lipsa fata de cantitatea neta declarata mai mare de 15% cat prevede criteriul de acceptare .
- Bucuresti- se comercializa produsul „masline negre naturale intregi, cu oregano”, 500g, produse in Turcia cu o lipsa fata de cantitatea neta declarata de 30-67 grame, contrar prevederii legale care admite o eroare negativa tolerata pentru cantitati nominale cuprinse intre 500-1000 g de 15 g.
-Bucuresti- masline negre naturale intregi, cu oregano,1.000g, produse in Turcia care prezentau o lipsa fata de cantitatea neta declarata de 71-73 grame/exemplar fata de prevederile HG nr. 530/2001, care admite o eroare negativa tolerata pentru cantitati nominale cuprinse intre 500-1000 g de 15 g.
Jud. Prahova- masline negre naturale intregi cu oregano, masline negre intregi, innegrite prin oxidare provenite din Turcia neincadrandu-se in criteriul de acceptare (15g).
-jud. Covasna- masline negre intregi, innegrite prin oxidare, 250g, proveninenta Turcia, neincadrandu-se in criteriul de acceptare (9 g) la parametrul masa neta scursa.
-jud.Sibiu - masline negre intregi, innegrite prin oxidare, 1.000g, proveninenta Turcia,  care prezenta o lipsa la cantitatea neta declarata de 52 g fata de 15 g, fata de cat este prevazut.
- jud.Bihor- masline Colosal, 2.600g,import Egipt, care prezentau o  lipsa de 55-99 g fata de max 39g prevazut.
- jud.Salaj- masline negre, import Turcia, cu o lipsa fata de cantitatea neta declarata de 36,9 g.
- jud.Olt- masline negre naturale intregi cu oregano, prembalate, cu inscriptionarea pe eticheta a unei mase produs solid de 500 g, neincadrandu-se in eroarea negativa tolerata de 15 g.
- jud. Arges - masline negre intregi, innegrite prin oxidare 500g, provenineta Turcia, neincadrandu-se in  eroarea negativa acceptata de 15 g.
- jud.Gorj- masline negre intregi, innegrite prin oxidare, in saramura, 1.000g, provenienta Turcia, neincadrandu-se in eroarea negativa tolerata de 15g.
 
Comercializarea produselor cu data durabilitatii minimale depasita
Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze produse numai in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.
-jud. Satu Mare- masline negre cu data durabilitatii minimale depasita cu 5 zile.
-jud. Alba- masline verzi umplute cu ardei rosu cu data durabilitatii minimale depasita din 11.2013.
-jud. Vrancea - masline cu data durabilitatii minimale depasita de 4 zile.
 
Starea ambalajelor:
-jud.Vaslui- masline, provenienta Turcia, la care ambalajele erau murdare datorita scurgerilor de continut.
- Bucuresti- masline negre, prezentate in ambalaje din material plastic, neigienizate, cu scurgeri  de continut aderente la ambalaj.     


II. Informatii obligatorii de pe eticheta

(11 % din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile necesare)
Lipsa totala sau partiala a elementelor de identificare si caracterizare
Jud. Vaslui - masline, origine Grecia de pe etichetele carora lipseau mentiunile privind culoarea, forma de prezentare, tratamentul  care asigura conservabilitatea produsului si masline verzi umplute cu pasta de ardei, origine Grecia, la care lipseau mentiunile privind soiul si tratamentul care asigura conservabilitatea produsului.
    -masline negre naturale, la care denumirea produsului  era incorecta, lipsind mentiunile privind forma de prezentare, calibru, soiul, iar pe ambalajul produsului (bidon PVC) aparea mentiunea “produs pasteurizat” ambalaj care nu putea fi supus unui tratament termic.
    masline negre de masa, innegrite prin oxidare, la care lipseau mentiunile privind forma de prezentare, calibru, tratamentul care asigura conservabilitatea produsului.
-jud.Calarasi - masline negre fara samburi, amblate in caserola din plastic, fara elemente de informare-caracterizare, cu exceptia pretului /kg.
Jud. Brasov - masline, provenienta Turcia nu aveau informatii privind calibrul, conditiile de depozitare, denumire si adresa importator, iar maslinele negre grecesti si maslinele fara samburi Alinda nu aveau denumirea si adresa distribuitor.
 
Inscrierea neconforma a denumirii sub care se vinde produsul pentru diferite sortimente de masline de masa
jud. Vrancea- Masline naturale, un sortiment de masline negre import Turcia, diferite gramaje, pentru care nu se preciza tratamentul la care au fost supuse.
Jud. Vaslui- masline negre, origine Grecia, in conditiile in care din lista ingredientelor si din informatiile de pe ambalaj a rezultat ca maslinele erau innegrite prin oxidare, respectiv in lista ingredientelor era mentionat “gluconatul de fier”, care conform Ordinului nr. 378/2004 acesta este utilizat ca “stabilizator” in vederea stabilizarii culorii doar pentru maslinele tratate innegrite prin oxidare.
 
Lipsa includerii in denumirea sub care se vinde produsul a formei de prezentare a maslinelor si/sau a denumirii tratamentului la care au fost supuse maslinele pentru asigurarea conservabilitatii
-  “masline  negre”, ambalate la borcane de 340 g, la care forma de prezentare (fara samburi) nu era inclusa in denumirea sub care se vinde produsul; in lista de ingrediente se afla gluconatul feros, astfel  denumirea produsului fiind incorecta, nefiind precizat in denumire expresia “innegrite prin oxidare”.
Abateri privind neincluderea in denumirea sub care se vinde produsul a formei de prezentare (intregi, feliate etc. );
 
Lipsa indicarii tratamentului la care au fost supuse maslinele pentru asigurarea conservabilitatii (saramurare, adaugare conservanti, sterilizare etc.),
- s-au constatat la comercializare masline produse in SPANIA , cu mentiunea “produs conservat chimic’’ la care nu erau specificati conservantii.
 
Prezenta gluconatului feros in lista ingredientelor inscrisa pe ambalajul maslinelor gasite la comercializare  indica faptul ca acestea au fost innegrite prin oxidare, informatie ce trebuia sa insoteasca denumirea sub care se vinde produsul.
-Lipsa inscrierii in denumirea sub care se vinde produsul a expresiei  “innegrite prin oxidare”  s-a constatat  la produsele “masline negre”, import Turcia;
-“masline negre intregi, fara samburi, la care s-a constatat omiterea inscrierii in denumire a expresiei “innegrite prin oxidare”, desi din lista ingredientelor rezulta prezenta gluconatului feros.

Lipsa inscrierii calibrului maslinelor

Inscrierea incorecta a aditivilor in cazul maslinelor de masa
Lipsa inscrierii categoriei din care fac parte aditivii “acid citric” „acid ascorbic” sau „sorbat de potasiu” s-a constatat la produsele: masline naturale negre Colosal si masline naturale verzi, provenienta Grecia;
Lipsa inscrierii denumirii categoriei aditivului gluconat feros/ lactat feros (stabilizator) la produsele: „masline Colosal, in saramura”, provenienta  Grecia, si „Masline negre Mamouth, in saramura”, „Masline negre SS Mamouth, in saramura”, provenienta Grecia,
 
Lipsa inscrierii, in lista ingredientelor a cantitatii procentuale a ingredientului care confera specificitate produsului, la :
masline verzi cu gogosari”, ambalate in galeti pvc de 6 kg, provenienta Turcia); “masline verzi umplute cu samburi de migdale, masline verzi cu gogosari ‘’ESME’’, masline verzi umplute cu ardei;

Lipsa denumirii si/sau a adresei producatorului si/sau ale distribuitorului:
jud.Suceava - la maslinele blonde aflate la comercializare pe eticheta nu era inscris producatorul/distribuitorul.
jud.Hunedoara a fost identificat la comercializare produsul Masline negre in saramura, care nu aveau inscrisa adresa completa a distribuitorului inregistrat in Romania.
Bucuresti se comercializau “masline negre, in saramura”  produse  in Grecia, pentru care nu se putea stabili denumirea  producatorului aceasta fiind inscriptionata in limba greaca, denumirea distribuitorul nefiind declarata.

Lipsa inscrierii in acelasi camp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a cantitatii nete si a datei durabilitatii minimale;
 
Elemente de identificare, netraduse in limba romana, total sau partial:
Bucuresti- „Masline verzi cu condiment” preambalate in pungi termosudate, avand declarat in lista ingredientelor redactata in limba romana adaosul de ulei de masline, neregasit  in lista de ingrediente declarate in alte limbi.
Lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare-caracterizare
Inscrierea incorecta a datei durabilitatii minimale:
Bacau - Masline negre in saramura, import Turcia, aveau data durabilitatii minimale exprimata cu utilizarea sintagmelor: "expira la" si "a se consuma de preferinta inainte de..."
Oradea, jud. Bihor se comercializa produsul “masline colossal”, la care ambalajul original al produsului prezenta doar data fabricatiei si lotul, fara a exista precizari privind data durabilitatii minimale, iar eticheta distribuitorului preciza o data durabilitatii minimale fara  a putea dovedi modul cum a stabilit aceasta data.
 
Existenta pe etichete a unor informatii contrare cu prevederile legale in vigoare:
Sugerarea ca alimentul are caracteristici speciale atunci cand in realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici, inducand  in eroare consumatorii si determinandu-i sa ia o decizie de cumparare pe care altfel poate ca nu ar fi luat-o, s-a constatat in cazul maslinelor, import Turcia, pe a caror eticheta nutritionala era mentionat „Colesterol 0”. 


III. Comercializarea  maslinelor  vrac

Pentru orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare, la locul de vanzare, pe un afis, anunt sau in orice alta forma, fara risc de confuzie, trebuie sa fie inscrise denumirea sub care se vinde produsul, data durabilitatii minimale si, dupa caz, ingredientele alergene.  
Abateri privind aceste informatii s-au constatat la: peste 48 % dintre operatorii econimici controlati in jud.Giurgiu;
Oradea, jud.Bihor – se comercializa in vrac, “masline negre” (provenite din Grecia) si “masline verzi cu umplutura de ardei” (provenite din Turcia,), fara a informa la locul de comercializare cu privire la sortimentul, tara de origine, calitatea, calibrul produselor.
Neafisarea denumirii sub care se vinde produsul s-a constatat la maslinele comercializate  in vrac
Lipsa afisarii datei durabilitatii minimale in cazul maslinelor comercializate vrac
Bucuresti – se comercializau diverse sortimente de masline - vrac fara a declara la vanzare data durabilitatii minimale.
Iasi - comercializeaza masline naturale, import Grecia, fara a mai fi pastrat capacul pe care exista informatia privind data durabilitatii minimale.
Bucuresti se comercializau sub denumirea  Masline negre Mega Mamouth, vrac, produse pentru care nu s-a putut dovedi autenticitatea denumirii, pe ambalajul de transport produsul fiind definit Masline negre.
Neinscrierea pe eticheta de pret a denumirii corecte a produsului
-diverse sortimente de masline in vrac cu specificatia Light (Masline negre Colosal Light, Masline negre Giants Light), pe a caror eticheta de prezentare catre consumatori nu se preciza care este caracteristica ce confera produsului aceasta calitate (continut redus de sare, de exemplu).
jud.Calarasi - s-a constatat ca pe eticheta de raft pentru maslinele comercializate in vrac ( in cantitatea solicitata de clienti) nu se respectau prevederile art.15 din Anexa 1/Norme la HG 106/2002*, respectiv nu era mentionata data durabilitatii minimale si nici denumirea exacta a produselor, in conformitate cu informatiile inscrise pe ambalajele originale, de exemplu: la raft era afisata denumirea “masline gigant”, in loc de  “masline negre, innegrite prin oxidare”.
Neconcordanta intre informatiile inscrise pe eticheta afisata la vitrina de prezentare (nr. de lot si data durabilitatii minimale) si cele inscrise pe ambalajele colective la maslinele  comercializate in vrac
Bistrita - se preambala sub atmosfera controlata masline la care informatiile inscrise pe aceste ambalaje nu erau in concordanta cu cele de pe ambalajul colectiv.


IV. Comercializarea produselor in conditii de depozitare necorespunzatoare

Braila - comercializa masline in saramura, vrac, fara a asigura conditiile de conservabilitate ale produsului, maslinele fiind fiind expuse la comercializare fara saramura.


V.  Modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte  ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor

Neincadrarea in cantitatea neta la produsului “masline negre naturale intregi, cu oregano”, provenite din Turcia, ambalate in pungi termovidate cu cantitatea neta declarata de 500 grame, respectiv in urma determinarilor efectuate de Larex Bucuresti a prezentat lipsa de 30-67gr. peste  abaterea negativa tolerata (15g) pentru cantitati nominale cuprinse intre 500-1000 g asa cum prevede HG 530/2001.


VI. Lipsa afisarii preturilor sau afisarea acestora in locuri greu vizibile si lizibile

- Neafisarea pretului in mod vizibil, intr-o forma inechivoca, usor de citit la peste 45% dintre operatorii economici controlati in jud. Timis;
- Neafisarea preturilor pe unitatea de masura (pe kg) pentru maslinele preambalate (700g, 600g, 2500 gr etc.)


VII. Alte abateri constatate

- Lipsa afisarii orarului de functionare
- Lipsa afisarii denumirii firmei
- Lipsa afisarii codului unic de inregistrare la Registrul Comertului


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>