Prima retea nationala pentru sustinerea mestesugarilor din mediul rural

Reteaua mestesugarilor din mediul ruralSaptamana trecuta, la Sibiu, World Vision Romania a dat startul constituirii primei retele nationale de mestesugari rurali, structura care va contribui la revigorarea mestesugurilor traditionale si crearea de oportunitati pentru dezvoltarea economica a comunitatilor rurale vulnerabile prin intermediul mestesugurilor populare.


Vizita de studiu, organizata in perioada 23-25 iunie 2015, in beneficiul mestesugarilor participanti la proiectul MADE IN RURAL a reprezentat primul pas in cristalizarea unei retele de mesteri, retaileri si asociatii non-profit sau guvernamentale. Obiectivul retelei este sa creeze si promoveze bune practici, strategii si tactici de pozitionare si distributie pe piata a produselor, dar si actiuni de advocacy pentru incurajarea si promovarea traditiilor.


Reprezentantii sectorului public si privat — Fundatia Pact si KCMC Romania — si membrii asociatiilor de mestesugari create prin proiectul MADE IN RURAL au apreciat vizita de studiu ca oportunitate unica si valoroasa de a impartasi cunostinte, experinte si de a dezbate provocarile aduse vanzarii de artizanat autentic de dinamica pietei actuale.

Mestesugari din 17 comunitati rurale din judetele Bistrita, Cluj, Dolj, Constanta, Iasi, Ialomita, Vaslui si Valcea au avut pentru prima data ocazia sa discute avantajele formelor asociative si sa caute solutii pentru atragerea tinerilor 'de partea traditiei' sau crearea unor produse mestesugaresti inovative si atractive pentru publicul urban, selectiv si capricios.

De asemenea, ei au vizitat asociatii locale de mestesugari si un muzeu etnografic local si au intalnit distribuitori de artizanat din regiunea Sibiului.

Reteaua mestesugarilor din mediul rural foto grup


"Ne dorim sa ajutam mesterii populari sa devina proprii purtatori de cuvant, capabili sa-si reprezinte si apere competent si profesionist interesele. Experienta World Vision Romania in proiecte similare ne-a aratat care sunt obstacolele legislative, economice si sociale pe care le intampina mesterii din mediul rural. Unul dintre ele este necoordonarea actiunilor de revigorare si dezvoltare a mestesugurilor si, de aceea, consideram ca parteneriatul actorilor implicati este o premisa pentru revitalizarea mestesugurilor si dezvoltarea economica rurala.


Invitam mesterii populari din intreaga tara, asociatiile si grupurile de initiativa locala si autoritatile guvernamentale responsabile sa se alature initiativei noastre. Impreuna putem contribui la dezvoltarea unei legislatii adecvate si actuale, astfel incat sa evitam ca mestesugurile traditionale sa devina o activitate reprezentata doar in spatiile muzeale. Cei mai multi mesteri populari au varste foarte inaintate, iar tinerii nu sunt incurajati spre ucenicie", a declarat Adrian Secal, managerul proiectului MADE IN RURAL.

'In activitatea Fundatiei Pact in comunitati rurale am intalnit si sprijinit oameni priceputi, mestesugari care doresc sa schimbe in bine viata familiilor lor si a comunitatilor in care traiesc. Resursele de la nivel local sau regional la care ei au acces sunt limitate. Aceasta retea inseamna de fapt punerea in comun de resurse, de la informatii de interes general pentru mesteri (surse de finantare, oportunitati de desfacere) pana la consultanta specializata. Credem ca o retea nationala a mesterilor din mediul rural este o oportunitate de dezvoltare care vine in completarea programelor punctuale din mediul rural, in sprijinul resursei umane preocupate de mestesuguri.' a completat doamna Madalina Ene, director de programe al Fundatiei Pact.


Mestesugurile traditionale: resursa de dezvoltare rurala insuficient valorificata

Piata artizanatului este intr-un trend ascendent, incurajat indeosebi de promovarea intensa in ultimii ani a iei traditionale romanesti, dar si de organizarea frecventa a targurilor handmade. Obiectele lucrate manual, in serii mici, sunt din ce in ce mai apreciate, facand concurenta productiilor in masa, prin unicitate si valoare.

Cadrul legislativ ridica insa o serie de obstacole micilor antreprenori rurali si ingreuneaza demararea si sustinerea afacerilor mestesugaresti. Legea mestesugurilor nu si-a gasit inca locul pe masa niciunui reprezentant al Parlamentului ca prioritate si oportunitate pentru dezvoltarea comunitatilor rurale.

De asemenea, problemele existente in reglementarile cu privire la ucenicie descurajeaza tinerii sa isi faca o meserie din mestesugurile traditionale. Principalele mijloace de promovare si vanzare a artizanatului autentic raman targurile sezoniere la care costurile de participare depasesc profitul din vanzarile realizate.

Reteaua mestesugarilor din mediul rural 2Fundatia World Vision Romania dezvolta de peste patru ani proiecte care urmaresc revitalizarea artei mestesugaresti si promovarea acesteia ca oportunitate accesibila oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economica a comunitatilor lor. Reteaua nationala pentru sustinerea mestesugarilor reprezinta pasul urmator in structurarea initiativelor noastre si urmareste sa imputerniceasca asociatiile de mestesugari sa gaseasca resurse si resorturi pentru a se autosustine.

Institutiile si persoanele interesate de afilierea la retea sunt rugate sa il contacteze pe Iulian Ifrim, Coordonator Regional Centru la tel. 0 746 123 696 sau email iulian_ifrim@wvi.org


Despre MADE IN RURAL
MADE IN RURAL este un proiect pentru dezvoltarea mestesugurilor si stimularea antreprenoriatului in mediul rural care ofera gratuit calificare, consiliere si mediere profesionala, precum si sprijin pentru inceperea unor mici afaceri. Proiectul se desfasoara in perioada 31 martie 2014 — 31 septembrie 2015 in beneficiul persoanelor din mediul rural, judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Constanta, Cluj, Dolj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Vaslui si Valcea.

Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania a desfasurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

 

logo World Vision Romania

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>