Federatia AGROSTAR aduce in vizorul MADR problemele din agricultura si masurile propuse pentru redresarea acestora

Agrostar problemele sectorului agricolFederatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

 

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

 

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu maai contin…? De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gndit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii,stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

AGROSTAR cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare. Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere siumplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Federatia AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

 

Agrostar logo

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>