ACEBOP: Stadiul acordului CETA

Stadiul acordului CETA in ceea ce priveste productia si comertul agricolRezultatele Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene in ceea ce priveste adoptarea CETA si prima pozitie publica a unei Federatii europene de comert cu animale. Declaratia subliniaza inconsistenta actualei opozitii cu politica liberala dezvoltata de catre toate statele membre in ceea ce priveste productia agricola si alimentara a Uniunii Europene in ultimii 30 de ani.


Intr-o perioada in care sectorul agricol si alimentar al Uniunii Europene UE este mai dependent ca nicicand de exporturi pentru echilibrul pietei si randamentul investitiilor, factori de decizie, cum ar fi membrii Parlamentului valon, sustin promovarea unei politici protectioniste.

Multi observatori gandesc ca opozitia Parlamentului valon este motivata de probleme de politica interna. CETA este o scuza pentru a exprima opozitia fata de guvernul federal belgian. 

Un articol german vorbeste de o posibila abrogare a unui ALS adoptat in cazul in care un singur stat membru nu ratifica acordul. Daca aceasta interpretare este confirmata, ZLSAC (UE / Ucraina acord comercial) ar putea fi in pericol- in cazul in care Tarile de Jos nu il ratifica, ca urmare a rezultatelor referendumului organizat in primavara anului trecut.

Germania a dat unda verde semnarii acordului comercial cu Canada la o reuniune a Consiliului din 18 octombrie, ca urmare a unei hotarari a instantei constitutionale, care a respins cererile formulate de ONG-uri pentru respingerea CETA.

In acelasi timp, Berlinul vrea sa cada CETA in cazul in care un singur stat membru refuza sa ratifice tratatul. Aceasta cerere include partile care tin de competenta exclusiva a UE, care vor fi aplicate "provizoriu", de indata ce Parlamentul European ratifica acordul (dar inainte de toate statele membre il ratifica!).

In ciuda respingerii de catre cea mai inalta instanta a Germaniei a revendicarilor ONG-urilor, judecatorii din Karlsruhe au luat - in mod natural –in considerare posibilitatea de a reitera faptul ca CETA trebuie sa fie in conformitate cu cerintele constitutionale germane.

Berlinul nu numai ca a reiterat afirmatiile instantei, dar a si insistat ca CETA trebuie sa fie abrogat, "in cazul in care parlamentul unui stat membru declara ca nu va ratifica acordul".

UE nu s-a regasit inca in situatia de a anula o afacere comerciala daja adoptata. Dar, tendintele actuale in politica interna a comertului UE face acest scenariu plauzibil.

Mai mult, soarta Acordului de asociere 2014 - Ucraina-UE – in care olandezii au respins intr-un referendum consultativ ( aprilie 2016) - este pusa sub semnul intrebarii. Decizia Consiliului ar putea avea ramificatii largi pentru acordul de asociere iar olandezii s-ar putea sa nu adopte ratificarea. Problema va fi decisa in aceasta toamna de guvernul olandez.

(Sursa: Borderline-Iana Dreyer.)


Atasam in continuare declaratia de presa emisa de colegii nostri din Asociatia belgiana a crescatorilor si comerciantilor cu animale de carne (FNCBPV) privind opozitia Parlamentului valon pentru ratificarea CETA:


"AGRICULTURA MOARE DATORITA INCOERENTEI!"

“Parlamentul valon s-a pronuntat contra acordului de liber schimb intre Europa si Canada. Unul dintre argumentele avansate este protectia calitatii agriculturii noastre. Foarte bine! Protectionismul, circuitele scurte ale agriculturii bio sunt din ce in ce mai des evocate de anumiti sindicalisti si de Ministrul valon al agriculturii, ca si cum ar fi solutii pentru salvarea agriculturii valone.

In 1988, pretul graului european se situa in jurul valorii de 9 franci belgieni (FB), in comparatie cu SUA, unde pretul se situa intre 3 si 4 FB.

Era epoca in care puterile noastre publice europene semnau angajamente pentru reducerea taxelor vamale si aveau ca obiectiv principal sa ajunga competitive pe piata mondiala. Era perioada in care pretul carnii europene de bovina era de doua-trei ori mai ridicat decat cel mondial. Aceasta alegere cruda a mondializarii a fost o schimbare majora, profunda pentru agricultura si reforma din 1992, condamnand un sir lung de exploatatii la disparitie.

De atunci, agricultorii supravietuitori s-au batut pentru a deveni din ce in ce mai competitivi, raspunzand exigentelor din ce in ce mai mari ale societatii civile privind normele de mediu, securitate alimentara sau bunastare animala.

Europa a devenit cel mai mare exportator de pe piata mondiala a laptelui, exportator net de carne bovina si porcina.

Industria agro-alimentara este unul din cei mai importanti piloni ai economiei europene. La sfarsitul lunii septembrie, Europa a exportat primul conteiner cu carne de vita catre SUA. Cine ar fi putut sa-si imagineze asta cu cativa ani in urma? Carnea si laptele sunt astazi mai ieftine la noi decat in tarile din Africa de Nord, America sau China. Normal ca este un non sens, normal ca este injust in fata normelor noastre de calitate, cele mai bune din lume. Este oare momentul sa ne repliem, chiar daca depindem de exporturile noastre?

Daca protectionismul protejeaza de 30 de ani agricultura noastra de familie, ne sinucidem astazi daca nu avem curajul de a regla din nou productia din Uniune. Trebuie sa facem o alegere: protectionism si reguli sau productie libera si deschidere spre comert. Daca Ministrul Regional al agriculturii a ales, spre exemplu, ca o vaca in lactatie sa fie stimulata pentru productie, trebuie sa incercam sa deschidem portile acestei solutii in loc sa le inchidem.

O alta incoerenta a momentului priveste punerea in prim plan a agriculturii bio. Aceasta are motivele ei sa existe si priveste o nisa respectabila in agricultura. In acelasi timp, punerea ei “in fata” intareste cliseul actual al dualizarii agriculturii.

Intre “reaua” agricultura industriala poluanta sau productia de alimente de rangul doi si agricultura viitorului, respectuoasa cu mediul si sanatatea consumatorului, alegerea pare usoara. 

Am uitat prea repede ca agricultura conventionala consuma de cinci ori mai putine produse fitosanitare decat acum 20 de ani , ca raspandirea azotului de 20 de ani se face cu respectarea normelor ecologice echilibrate, ca animalele noastre sunt cele mai cautate din lume si ca alimentele noastre ofera un nivel de securitate a consumatorului aproape de perfectiune. Si toate acestea in cantitati suficiente si la preturi rezonabile, democratice, accesibile tuturor…de multe ori, inferioare pretului real de productie.

A condamna o agricultura atat de eficienta pe baza derivatelor agriculturii anilor 1980 este o eroare grava de analiza, o insulta adusa stiintei!

Mai mult, agricultura bio, odata ce va deveni supraproducatoare, va intra, de asemeni, in criza, din cauza scaderii mari a preturilor! O alta cale fara iesire a agricultorilor valoni?

Confruntati cu capriciile vremii, cu investitiile grele, volatilitatii pietelor, cu cicluri de productie lungi si cu politici pe cat de instabile pe atat de incoerente, agricultorii sunt la capatul puterilor. Politica agricola europeana necesita mai mult ca oricand alegeri clare ale societatii si de strategii coerente pe termen lung. Este vorba de o mare urgenta, pentru ca marea majoritate a agricultorilor au mai mult de 55 de ani si cei mai amenintati sunt putinii tineri din agricultura!...”

Benoit Cassart

NB : Benoit Cassart estimeaza ca tratatul va permite deschiderea pietei canadiene pentru bovina de carne europeana.

ACEBOP
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>