Ziua Mondiala a Alimentatiei: Mesajul Directorului General al FAO, José Graziano da Silva

Ziua Mondiala a Alimentatiei - Sa facem migratia sa lucreze pentru dezvoltarea ruralaVa prezentam in continuare mesajul Directorului General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, José Graziano da Silva, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentatiei celebrata pe 16 octombrie:

 

 

 

 

 

Bazele schimbarii: Sa facem migratia sa lucreze pentru dezvoltarea rurala

De-a lungul istoriei, una dintre cele mai eficiente strategii pentru un viitor mai bun a fost migratia. In cele mai multe cazuri aceasta a insemnat parasirea zonelor rurale sarace in cautarea unor oportunitati mai productive in alte parti.

Intr-adevar, migratia a fost, inca de la inceputuri, o componenta esentiala in istoria omenirii - sursa beneficiilor economice si culturale multiple.

Dar cand migratia este rezultatul necesitatii extreme, a primejdiei si disperarii, ea devine o alta poveste. Migratia fortata are radacini in conflicte, instabilitate politica, saracie extrema, foamete, degradarea mediului si impactul schimbarilor climatice. In aceste situatii, oamenii nu au alta posibilitate decat sa migreze.

Sloganul din acest an pentru Ziua Mondiala a Alimentatiei celebrata pe 16 octombrie - "Sa schimbam viitorul migratiei. Sa investim in securitatea alimentara si dezvoltarea rurala" abordeaza cauzele structurale care determina mutarile unor mase largi de oameni, pentru a face migratia sa fie sigura, ordonata si regulata.

Acest lucru este cu atat mai pertinent astazi, deoarece numarul oamenilor flamanzi creste din nou dupa decenii de progres.

Conform Raportului asupra Securitatii Alimentare si Alimentatiei din 2017 (SOFI), 815 milioane de persoane au suferit de foame in 2016, o crestere de 38 milioane de persoane fata de 2015 (777 milioane). Acest lucru s-a datorat in mare parte conflictelor, secetelor si inundatiilor din intreaga lume.

De fapt, conflictele au condus nord-estul Nigeriei, Somalia, Sudanul de Sud si Yemenul catre pragul foametei si au declansat de asemenea insecuritate alimentara acuta in Burundi, Irak si in alte parti. La nivel global exista in prezent aproximativ 64 de milioane de persoane stramutate in mod fortat de conflicte si de persecutii, cel mai mare numar de la cel de-al doilea razboi mondial. Mai mult, seceta, datorita fenomenului El Niño neobisnuit de puternic, a redus brusc accesul la hrana pentru o mare parte din Africa.

Gospodariile rurale suporta adesea greutatile acestor factori. Majoritatea saracilor din lume traiesc in zonele rurale, iar multi tineri din mediul rural, in special in Africa Subsahariana, migreaza in absenta unor oportunitati productive.

Dar sa clarificam contextul: in ciuda perceptiilor larg raspandite, majoritatea celor care migreaza raman in tarile lor de origine. Exista in jur de 763 de milioane de migranti interni in intreaga lume, unul din fiecare opt oameni de pe planeta, majoritatea migrand din mediul rural spre orase. Dintre cei 244 de milioane de migranti internationali inregistrati in 2015, o treime provine din tarile G20 si este alcatuita din persoane care au migrat pentru a-si cauta oportunitati mai productive. Fluxurile de migratie pe axa Sud-Sud sunt acum mai mari decat fluxurile din tarile in curs de dezvoltare spre tarile dezvoltate.

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2017

 

Sa facem migratia o optiune

Conflictele, saracia rurala si schimbarile climatice, toate necesita o atentie sporita, deoarece acestea fac ca migratia sa fie o ultima solutie, ceea ce genereaza probleme de ordin moral, politic si economic atat pentru migranti cat si pentru eventualele lor gazde si cei din punctele de tranzit. Toti avem radacini si putini dintre noi vor sa sa renunte la ele. De fapt, chiar si in cele mai extreme situatii, oamenii prefera sa ramana acasa.

Dezvoltarea rurala incluziva poate ajuta pe toate fronturile, combatand conflictele, stimuland sustenabilitatea si transformand migratia intr-o chestiune de alegere, mai degraba decat o necesitate.

Oportunitati decente de angajare - care pot fi generate de agricultura productiva si de activitati de sprijin, de la cercetarea privind semintele si furnizarea de credite pana la infrastructura de depozitare si intreprinderi de prelucrare a alimentelor – sunt necesare urgent, pentru a convinge un numar tot mai mare de tineri din zonele rurale ca pot fi alte oportunitati nu doar calatoriile periculoase catre destinatii necunoscute.

Migratia insasi face parte din dezvoltarea rurala, migratia sezoniera este strans legata de calendarele agricole, iar remitentele reprezinta o forta imensa pentru imbunatatirea bunastarii rurale si a productivitatii agricole. Contributia migrantilor la dezvoltare trebuie sa fie recunoscuta si pretuita, deoarece aceasta reprezinta puntea de legatura intre tarile de origine, cele de tranzit si de destinatie.

FAO lucreaza pentru a aborda cauzele fundamentale ale migratiei. Aceasta inseamna promovarea politicilor care favorizeaza persoanele vulnerabile si include formarea profesionala a tinerilor si accesul incluziv la credite, crearea de programe de protectie sociala care ofera transferuri in numerar sau in natura, masuri specifice pentru sustinerea celor care se intorc in zonele rurale de origine si oferirea de asistenta pentru furnizarea de seminte, ingrasaminte si servicii de sanatate animala, reglarea rapida a sistemelor de avertizare timpurie pentru riscurile meteorologice si prin activitati de sustinere a utilizarii resurselor naturale si terenurilor intr-un mod sustenabil.

In calitate de co-presedinte al Grupului Global pentru Migratie din 2018, care cuprinde 22 de agentii ONU si Banca Mondiala, FAO va sustine solutiile care fac din migratie un act de alegere si nu o ultima solutie disperata. Agricultura si dezvoltarea rurala au un rol esential in acest sens.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>