Acordul comercial CETA a intrat in vigoare - Care sunt avantajele pentru Agricultura din UE si din Romania?

Avantajele acordului CETA pentru Agricultura din UE si din RomaniaCETA va crea noi oportunitati pentru agricultorii si pentru producatorii de alimente europeni, protejand totodata pe deplin sectoarele sensibile ale UE. UE si-a deschis mai larg piata pentru anumite produse concurente din Canada, intr-un mod limitat si calibrat, obtinand in acelasi timp un acces imbunatatit la piata canadiana pentru mai multe produse de export importante din Europa, printre care branza, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele si produsele prelucrate, iar Romania va avea de castigat in special pe filiera cerealelor.

De asemenea, in temeiul CETA, 143 de „indicatii geografice” din UE, si anume produse alimentare si bauturi regionale de mare calitate, vor beneficia de protectie in Canada.

Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul lor, de pe urma CETA. Acest acord ofera posibilitatea de a alege dintr-o mai mare varietate de produse si servicii, care nu fac insa rabat de la standardele europene, intrucat doar cele care respecta in intregime toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv in ceea ce priveste produsele modificate genetic sau interdictia vizand carnea de vita tratata cu hormoni.

Acordurile de liber schimb incheiate de UE s-au dovedit a fi favorabile cresterii economice si crearii de locuri de munca in Europa. Un exemplu este acordul comercial dintre UE si Coreea de Sud. De la intrarea sa in vigoare in 2011, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 %, exporturile de anumite produse agricole crescand cu pana la 70 %. Acordul respectiv, dupa ce a fost ratificat la nivelul UE, s-a aplicat, de asemenea, cu titlu provizoriu timp de cativa ani, pana la ratificarea sa de catre toate statele membre ale UE.

Acordul va facilita comertul cu Canada, va elimina taxele vamale, va imbunatati substantial accesul la contractele de achizitii publice, va deschide noi sectoare ale pietei canadiene de servicii, va oferi investitorilor conditii previzibile si va proteja 143 de produse agro-alimentare europene de inalta calitate, cunoscute ca indicatii geografice. Intreprinderi din mai multe sectoare, in special intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile), vor beneficia, de asemenea, de castiguri provenite din eliminarea dublei testari.

CETA este, de asemenea, un pas inainte important pentru multe intreprinderi mici si mijlocii din comunitati rurale care comercializeaza produse agricole. Aceste intreprinderi vor beneficia acum de faptul ca statul canadian a acceptat sa protejeze 143 de produse distincte din regiuni geografice specifice ale UE. Produsele care vor fi protejate prin CETA sunt cele mai exportate produse alimentare si bauturi din UE, de la branza Roquefort la otetul balsamic din Modena sau branza Gouda din Tarile de Jos. De acum inainte, aceste produse europene vor fi protejate de imitatii la un nivel comparabil cu legislatia UE si nu vor mai risca sa fie considerate generice in Canada.


Deschiderea unei multitudini de oportunitati pentru Romania

Aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca din Romania - mai mult de unul din zece - se bazeaza pe exporturi in afara Europei, iar Romania si Canada au deja o relatie stransa de import-export si investitii.

In general, Europa va fi in masura sa exporte aproape 92% din produsele sale agricole si alimentare in Canada, fara taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originara pentru produsele din UE este protejata in temeiul CETA (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs in Romania, va fi comercializat sub aceeasi denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).

In ceea ce priveste Canada, aceast stat este cel de-al treilea partener comercial al Romaniei in afara UE. Exporturile de bunuri si servicii catre Canada au fost 203 milioane de euro in 2015, in timp ce importurile au fost de 260 milioane de euro.

CETA va aduce economii mari pe taxele vamale prin eliminarea taxelor la 92% din toate liniile tarifare agroalimentare. Romania va beneficia de eliminarea practica a tuturor tarifelor la exporturile sale, in special a cerealelor in care exporturile romanesti catre Canada au fost de 6 milioane de euro in 2015, tarifele canadiene fiind, anterior acestui acord, de pana la 76,5%.

Comisia Europeana

Mihai Daraban: Intrarea provizorie in vigoare a Acordului CETA ofera companiilor acces catre noi cai de colaborare

Ambasada Canadei in Romania a organizat joi, 21 septembrie 2017, o conferinta de presa la sediul misiunii diplomatice, in contextul intrarii provizorii in vigoare a Acordului Economic si Comercial Cuprinzator dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA).

Dl. Mihai Daraban, presedintele CCIR, a declarat in cadrul conferintei de presa ca „se impune sa subliniem ca 42.000 de locuri de munca din Romania la ora actuala sunt dependente strict de comertul cu Canada, este un indicator foarte important. Speram ca acest numar sa creasca dupa intrarea deplina a acordului CETA. De asemenea, as mentiona ca exista, pe langa celebrul schimb bilateral de marfuri, si o rubrica separata de exporturi si importuri de servicii. Am exportat, in 2016, 105,4 milioane de euro, importurile au atins 72,7 milioane de euro, dar peste aceste cifre, va spun ca am exportat servicii de 144,8 milioane de euro si am importat de 203,7 milioane de euro. Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem, suntem realisti in ceea ce priveste potentialul economiei romanesti la ora actuala, de clasamentele pe care le avem la nivel de UE si cred ca acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor fata de bunuri in sine. (…) Suntem al treilea exportator din UE de echipamente navale, de nave si ambarcatiuni. Pana la intrarea in vigoare a CETA, la nivelul Canadei ne-am confruntat cu taxe de 16% cu varfuri de pana la 25%, mai ales in conditiile in care Canada a ratificat un acord cu Coreea de Sud in 2015, vorbind tot despre sectorul naval. De asemenea, la masini si echipamente electrice exista o taxa de 9%, iar in cazul produselor agricole procesate existau taxe de aproape 277%. Acest acord aduce, intr-adevar, schimbari majore care nu pot sa duca decat inspre cresterea economica europeana”, a adaugat presedintele CCIR.

Dl. Sterica Fudulea, Secretar de Stat in Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a declarat: „CETA este unul dintre cele mai ambitioase acorduri incheiate pana acum de UE cu o tara partenera. Punerea in aplicare a concesiilor comerciale convenite in temeiul prezentului acord va aduce Uniunii Europene castiguri estimate la 12 miliarde de euro anual. CETA elimina taxele la import pentru toate produsele industriale, ceea ce se traduce intr-un avantaj pentru exportatorii din UE intr-un cuantum de 470 milioane euro si, totodata, elimina taxele pentru majoritatea produselor agricole. (…) Avantajele pentru exportatorii si producatorii romani se constituie in eliminarea subventiilor la export”.

C.C.I.R.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>