Titlurile zilei:
Stolojan face propuneri la Parlamentul European
Sustinerea veniturilor gospodariilor taranesti ar trebui abordate prin politici nationale, iar fondurile europene trebuie dirijate în dezvoltarea agriculturii, sustine Stolojan, in sedinta reunita a Comisiilor pentru Buget si pentru Agricultura ale Parlamentului European.
Theodor Stolojan a aratat ca, in Romania, obiectivul prioritar al acestei perioade este restructurarea agriculturii, in vederea formarii de firme eficiente si competitive. In consecinta, fondurile pentru agricultura ar trebui concentrate pe restructurarea firmelor.
Alte obiective urmarite de UE in dezvoltarea agriculturii, cum este spre pilda protectia mediului natural, pot si trebuie sa fie in continuare sprijinite cu fonduri europene, a apreciat Theodor Stolojan.
Se vor relua protestele saptamana viitoare
Federatia Nationala a sindicatelor din Agricultura va relua protestele saptamana viitoare si vor continua pana cand agricultorii isi vor primi subventiile restante din anul 2007, iar cele pentru acest an vor fi majorate, a anuntat, presedintele Agrostar, Stefan Niculae, ieri.
"Suntem in plina campanie agricola de primavara si fermierii nu beneficiaza de niciun sprijin financiar. Teoretic, fermierii ar fi trebuit sa primeasca platile la hectar, concret banii nu au ajuns inca. Noi nu o sa oprim protestele pana când banii nu ajung in conturile fermierilor", a spus Stefan Niculae.
Potrivit acestuia, multe dintre conturile bancare pe care fermierii le-au deschis pentru a primi subventiile de la stat au expirat deja, acestia fiind nevoiti sa-si deschida alte conturi pentru a putea primi subventia.
Printre revendicarile cerute de Agrostar se numara reducerea pretului la motorina cu 50% si majorarea subventiilor acordate pentru sectorul zootehnic si vegetal pentruanul 2008.
La ultimele negocieri purtate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, din 31 martie 2008, Agrostar a solicitat reducerea pretului la motorina pentru agricultura cu 50% din pretul practicat la pompa, acordarea unui sprijin financiar pentru legumicultori, pomicultori si sectorul vegetal cu sume cuprinse intre 750 – 2000 lei, precum si subventii pentru sectorul zootehnic (bovine, ovine, caprine) cu sume cuprinse intre 0,4 – 0,5 lei la litrul de lapte.
Cooperare pentru a stopa cresterea preturilor
Seful Bancii Mondiale crede ca tarile lumii trebuie sa coopereze pentru a stopa cresterea preturilor la alimente. Pentru a nu sugruma tarile sarace, cele bogate ar trebui sa ajunga la un compromis privind subventionarea propriilor fermieri.
Problemele climatice, cererea uriasa de alimente pe pietele aflate in plina dezvoltare, dar si nentelegerile dintre statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comerţului (OMC), la care se adauga criza financiara mondiala, au dezechilibrat industria alimentara, unde preturile sunt din ce in ce mai mari. Luna trecuta pretul la orez si grau au atins cel mai ridicat nivel.
Painea se va scumpi cu 25% in luna mai
Brutarii au declarat, în februarie, pentru „Evenimentul zilei“, că piaţa autohtonă a cerealelor va avea, în primăvară, un deficit de 250.000 de tone de grâu. „Acesta va trebui compensat fie prin importuri, fie din rezerva de stat“, susţinea atunci Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. După două luni nu s-a schimbat însă nimic. „Deficitul există încă. Guvernul nu a luat încă o decizie în acest sens. Dacă nici săptămâna viitoare executivul nu se hotărăşte să ne dea grâu de la rezerva de stat, noi vom fi nevoiţi să importăm pentru a servi populaţia“, ne-a declarat ieri Popescu. Dacă se va recurge la importuri, pâinea şi produsele de patiserie se vor scumpi cu până la 25%, începând cu luna mai, susţin surse din piaţă.
Tnuva a investit 10 milioane de euro intr-o ferma de vaci
Tnuva este o companie producatoare de lactate care isi propune sa ofere fiecarei familii din Romania produse lactate de calitate pentru o viata mai buna.
Tnuva Romania a fost fondata in anul 2003 de catre Tnuva Israel – cea mai mare companie producatoare de lactate pe piata din Israel – in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Tnuva Romania a achizitionat si renovat ferma de bovine din Adunatii Copaceni si au transformat-o intr-o unitate moderna, ce corespunde standardelor Uniunii Europene. Investitia cu totul a costat 10 milioane de euro. Laptele este colectat de la peste 500 de vaci. Se doreste ca modul de organizare al acestei unitati si standardele inalte la care functioneaza, sa devina o referinta pentru activitatea oricarei ferme din Romania.
Efectivele de animale se reduc din lipsa de hrana
Taranii au inceput sa isi vanda animalele din gospodarii pentru ca nu mai au bani sa cumpere furaje. Vitele, porcii si oile risca sa moara de foame, cele mai afectate zone fiind Muntenia si Moldova. Ei au ajuns sa le vanda in targuri sau catre abatoare in schimbul unor sume mizere. Astfel, fermierii cer si doi lei pe kilogramul de carne in viu, iar o vaca sau un porc este vandut cu 300-400 lei. In aceste conditii, si taranii care cresteau un porc sau o vaca in curte pentru consumul propriu risca sa ramana fara sursa de hrana.
Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, a declarat ca in unele zone efectivele de animale au fost reduse cu peste 50%, ca urmare a lipsei hranei. Acesta sustine ca fermierii au inceput sa isi vanda animalele inca din vara anului trecut pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>