Titlurile zilei:
Reprezentarea consumatorului se poate face prin asociatii.
"In Romania e foarte greu sa asociezi oamenii ca sa-si sustina un interes si sa depuna eforturi in structuri neguvernamentale pentru a-si apara un interes, fara a fi retribuiti. E vorba, probabil, si de o constiinta a actiunii publice." a declarat ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
Aceasta lipsa de interes pentru asociere se manifesta atat in randul consumatorilor cat si in randul producatorilor. Intersul consumatorilor este foarte difuz si destul de amestecat, pentru ca sunt consumatori de produse alimentare, consumatori de textile etc. Nici nu au ocazia sa se intalneasca si sa discute intre ei. La negocierile de la Ministerul Agriculturii dintre producători, procesatori si retaileri a participat si o asociatie care sustinea ca apara interesele consumatorilor. "Nu stiu ce reprezentativitate avea aceasta, dar ideea ca exista e de salutat" a mai spus Dacian Ciolos.
O parte din productie se vinde la negru
O mare parte a productie agricole se vinde la negru direct in camp. Si asta pentruca capacitatilele de depozitare, dar si alte facilitati de care are nevoie producatorul agricol nu exista dar pot fi realizate cu bani din investitii".
"In sectorul legume-fructe, noi dam acest sprijin doar pentru grupuri de producători. Daca nu rezolvam problema colectarii si concentrarii productiei apar intermediarii, speculatorii" a afirmat intr-un interviu ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
"A fi membru intr-un grup de producatori presupune sa-ti declari productia. La noi se vinde foarte mult la negru. Si pentru micul producator, taxele, impozitele sunt destul de ridicate fata de castigul pe care il are. Si birocratia este foarte mare. Iar producatorii agricoli nu au timp la dispozitie sa astepte pana in anul urmator să li se ramburseze TVA, de vreme ce au nevoie imediat de bani pentru infiintarea altor culturi." a mai spus Dacian Ciolos.
Ovinele si caprine se vor indentifica cu doi crotali
“Romania, ca stat membru, trebuie sa asigure conformitatea cu prevederile Regulamentului 21/2004, astfel incat ovinele si caprinele nou-nascute, care parasesc exploatatia de origine dupa data de 31 decembrie 2007, trebuie sa fie identificate cu doua mijloace de identificare”, potrivit datelor ANSVSA, citate de NewsIn. Prin urmare, cel putin teoretic, mieii neidentificati cu doi crotali nu au voie sa paraseasca exploatatia si nici sa fie comercializati în perioada Sarbatorilor de Pasti. In ceea ce priveste modalitatea de sacrificare, Romania va incerca din nou sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma Sarbatorilor de Pasti, in acest sens fiind programate negocieri cu reprezentantii CE la inceputul saptamanii viitoare. In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare.
Spania va importa apa cu vapoarele
Guvernul spaniol a dat publicitatii un raport prin care arata ca regiunea Catalonia, situata in nord-estul Spaniei, va importa apa nu doar cu ajutorul vapoarelor, dar chiar si al trenurilor formate din vagoane-cisterna. Oficialii spanioli spun ca apa incepe sa fie importata inca din luna mai, pentru asigurarea necesarului pentru populatie.
Hotararea de a aduce apa din import a fost luata după ce un nou raport al oamenilor de stiinta a confirmat faptul ca debitul apelor din toate bazinele raurilor din Catalonia se afla sub cotele necesare supravietuirii oamenilor si animalelor. „Prognozele arata ca, daca apa din rezervoare continua sa scada, aaa cum s-a intamplat in ultimele 11 luni, vom fi nevoiti sa aducem apa cu vapoare in decursul lunii mai pentru prevenirea unei crize in sistemul de distributie a apei pentru populatie", arata raportul.
In prezent, lacurile de acumulare ale centralelor hidroelectrice din Spania contin apa doar in procent de 57,8%, iar rezervoarele pentru consum sunt pline in procent de 41,4%. Din cauza secetei, productia de energie electrică a Spaniei a scazut cu 7% fata de un an ploios. Fermierii sunt ingrijorati de faptul ca cea mai secetoasă iarna de pana acum, cu o vreme neobisnuit de calda, ar putea dauna recoltelor de grau si orz.
Vinul inferior italian contine amestec toxic
O mare cantitate de sticle cu vin italian sunt produse dintr-o clasa inferioara, vandute cu 0,70 - 2 euro pe litru. Sticlele contin foarte putin vin "maximum o treime, deseori mai putin de atat", relateaza o publicatie italiana. Restul este un amestec toxic, format din apa amestecata cu substante chimice, fertilizanti si chiar un strop de acid clorhidric", adauga ziarul.
In jur de 20 de societati sunt implicate in scandal si fac obiectul unei anchete judiciare in curs de desfasurare. Opt dintre ele sunt din nordul tarii. Anchetatorii au gasit in septembrie anul trecut in urma unor controale efectuate la una dintre societati, "recipiente care contineau acid clorhidric, acid sulfuric si 60 de kilograme de zahar", potrivit acelorasi surse. Societatile sunt sub controlul membrilor Sacra Corona Unita (SCU), mafia din Apulia, regiunea sudica a Italiei. Potrivit L'Espresso, doua societati din regiunea Tarante, care apartin SCU, ar fi principalele producatoare ale acestui amestec otravitor. "In ciuda faptului ca politia a retinut o parte din aceasta marfa, numeroasele sticle raman inca pe piata. L'Espresso a gasit un stoc intreg intr-un centru comercial din nord-estul tarii", scriu cei de la L'Espresso. Ministrul agriculturii a asigurat faptul ca ancheta a garantat protectia consumatorilor si ca se face diferenta intre producatorii onesti si cei neonesti. Ministrul nu a confirmat, nici infirmat fabricarea celor peste 70 de milioane de litri de vin toxic.
412 diplome de pregatire profesionala in domeniul silvic
Pregatirea in domeniul silviculturii a fost organizata gratuit, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in anul 2007. Cele 4 module din acest domeniu au beneficiat de sprijinul financiar al Masurii 4.1 “Imbunatatirea pregatirii profesionale” din cadrul Programului SAPARD. Participantii au fost selectati potrivit metodologiei elaborate de MADR. Toate costurile (transport, cazare, masa, etc.) care implicau participarea la cursuri au fost suportate din bugetul acestui proiect de instruire. Au beneficiat de instruire în total 433 de cursanti. Dintre acestia, au finalizat instruirea si au primit diplome 412 persoane. Ceilalti au fost instruiti dar nu au primit diploma pentru ca nu au îndeplinit conditia de a avea o prezenta de minim 80% la aceste cursuri.
Sursa stirilor:
www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>