Titlurile zilei:
Doar 30% din uleiul romanesc pentru om.
Potrivit directivelor de mediu ale Uniunii Europene, pana in 2010, 5,75% din combustibilul folosit in transporturi trebuie sa fie de origine vegetala, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon, iar pana in 2020 procentul va ajunge la 10%.
Pentru tara noastra, inseamna o cota anuala de 300.000 de tone, in prima faza, si 550.000, in etapa a doua. Astfel, in prezent, pe 1,76 de milioane de hectare din terenul agricol al Romaniei cresc plante oleaginoase. Rezulta anual peste un milion de tone de ulei de floarea-soarelui, soia si rapita. Doar 30%, insa, e folosit in scop alimentar. Restul devine biocombustibil. Si suprafetele si cantitatile sunt in expansiune.
Defrisari si poluare
Dupa ani in care au inregistrat un varf de popularitate, fiind considerati alternativa ecologica mult sperata la carburantii clasici, poluanti, biocombustibilii isi dezvaluie si partile negative. Studii recente au demonstrat ca materia prima pentru acestia, plantele energetice, acapareaza suprafete tot mai intinse din terenurile cultivate cu cerealele alimentare, putand astfel conduce la crize de proportii. Asta, in conditiile in care necesarul de biocombustibil presupune procesarea unor cantitati uriase de vegetale. Anul trecut, chiar revista „Time“ prezenta o imagine mai degraba sumbra: in lume, paduri intregi sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmieri, din care e obtinut bioetanolul. In plus, etanolul, care provine numai din porumb, utilizat pentru noua generatie de combustibili, emana dioxid de carbon. Exact ceea ce lumea intreaga spera sa evite.
Romania are un potential agricol imens
"Particularitatea care diferentiaza Romania de alte tari din regiune este potentialul sau agricol imens, care poate fi sustinut doar prin imbunatatirea accesului la finantare al micilor intreprinzatori", a explicat Klaus Glaubitt, seful Fondului European din Sud EST.
"Acum este momentul sa se schimbe strategia de afaceri a institutiilor care pot acorda credite, ca sa se elibereze potentialul economic din regiune", a adaugat presedintele EFSE. In contextul in care crediul de consum s-a extins foarte mult in Romania, este nevoie de o crestere a imprumuturilor pentru investitii, iar "intreprinderile mici si foarte mici sunt necesare pentru imbunatatirea standardului de viata al populatiei, deci e nevoie sa incepi si sa continui sa faci mici investitii", a spus seful EFSE.
El a reiterat ca Fondul are drept tinta sa sustina mai ales acest tip de firme, atat din sectorul rural, cat si din cel urban.
Viticultorii pot accesa pana la 8400 euro/ha
Viticultorii romani pot accesa fonduri UE de pana la aproximativ 8.400 de euro pe hectar pentru restructurarea si reconversia plantatiilor. Reamplasarea plantatiilor in zone mai prielnice, schimbarea soiurilor cu unele mai performante se numara printre masurile care pot primi finantare.
Planurile de restructurare a plantatiilor trebuie depuse pana la 10 iunie la directiile agricole, iar suprafata minimă pentru care se acorda ajutor UE este de 0,5 hectare. Pentru planurile viticole urmatoare planurile pot fi depuse intre 1 martie – 10 iunie a fiecarui an. Suprafetele cu vita de vie pentru struguri de masa nu beneficiaza de aceste ajutoare. Pentru anul viticol 2007-2008 Romania poate beneficia de un buget maxim de 42 de milioane de euro pentru acest tip de investitii.
Spre exemplu, proiectul (plan individual) trebuie sa contina un memoriu justificativ, o copie de plan cadastral, precum si acordul scris al proprietarilor si declaratie pe propria raspundere prin care se angajeaza sa execute in totalitate masurile prevazute in planul depus. Este important de mentionat faptul ca banii intra in contul beneficiarului numai dupa ce se verifica realizarea investitiei care a primit sustinerea UE.
ProCredit Bank Romania sporeste imprumutul agricol
ProCredit Bank si-a propus sa isi majoreze cu 35% volumul de credite in acest an in raport cu anul anterior si sa-si sporeasca imprumuturile pe segmentul agricol, dupa cum a declarat, Michael Kowalski, directorul general al bancii.
Kowalski a spus ca pentru 2008 imprumuturile pentru segmentul agricol ar putea creste mai mult decat media estimata pentru totalul creditelor acordate de banca. Seful ProCredit spera ca in urmatorii trei-cinci ani ponderea creditelor agricole sa atinga 25% din totalul imprumuturilor bancii, in prezent acestea reprezentand 18% din total.
La finalul lui martie 2008, creditele agricole acordate de ProCredit Bank insumau 36 milioane euro, banca avand 9.500 clienti pe acest segment.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
10 mai - zi sfanta pentru romani
“Totul pentru tara, nimic pentru mine” - a spus Alteta sa serenisima principele Carol Eitel Zéphirin (imaginea de sus) cu ocazia intrarii sale in capitala tarii la 10 mai 1866. In timpul lungii sale domnii, regele Carol I a pus bazele Romaniei ca stat modern pe harta Europei. In 1875, bugetul tarii ajungea la cifra de 100 de milioane, dublul celui din 1866.
Suveranul a fost In fruntea armatelor romane in razboiul de independenta din 1877. La 10 mai 1877, Carol proclama Romania stat independent si instituie in aceeasi zi ordinul “Steaua Romaniei”. Regele a hotarat ca Scaunul familiei sa fie la Sinaia, unde a cumparat un domeniu. Temelia primei constructii, castelul Peles, a fost pusa în 1875. In ani, s-au mai adaugat doua cladiri: Pelisor si Foisor.
Suveranul e incoronat la 10 mai 1881. Regele cere sa fie încoronat cu o coroana de otel fabricata din metalul topit al unui tun de razboi de la Plevna.
Intemeietorul regatului roman a murit la Sinaia, in ziua de 27 septembrie 1914, la ora cinci si treizeci de minute dimineata, cu diagnosticul de miocardita cronica. Avea saptezeci si cinci de ani, dintre care domnise patruzeci si opt. Carol I a fost inmormantat la Curtea de Arges, locul ales de el sa fie necropola familiei regale a Romaniei.
Sursa: "Jurnal - Principele Radu"21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>