Titlurile zilei:
Formarea pretului de achizitii la alimente
Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret.
"In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.
In final, reprezentantii retelelor comerciale din Romania au considerat ca "printr-un dialog deschis" pot ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii romani deoarece "au nevoie unii de altii", iar producatorii pe de alta parte declarasera ca "nu doresc ca supermarketurile sa fie amendate, ci doar sa se aseze la masa" pentru a discuta.
Peste 800 milioane lei in cercetare
In declaratia de presa sustinuta de catre primul-ministru Calin Popescu Tăriceanu, dupa vizitatea Societatii Oltchim Ramnicu Valcea si a santierului Centrului National de Cercetare pentru Hidrogen si Pile de Combustie (INCDTC) din Ramnicu Valcea se spunea ca bugetul destinat cercetarii a ajuns de la 120 milioane de euro in 2004, la peste 800 de milioane de euro in prezent.
"E un lucru care ma bucura foarte mult si insist pe dezvoltarea in continuare a acestui domeniu. Vreau sa intelegeti bine ca vreau sa pretuim impreuna, la romani, inteligenta si nu capacitatea de efort fizic pur şi simplu. Vreau ca Romania sa fie o tara europeana in toate privintele, care sa aiba capacitatea de a se angrena in activitati cu valoare adaugata mare." a mai spus primul ministru.
"Mi se pare ca este absolut firesc ca pe masura ce economia creste, salariile sa crească. Cei care isi imagineaza ca vor veni in Romania si vor gasi multa vreme o forta de muncă necalificata si ieftina se inseala." a incheiat domnul Tariceanu.
Conferinta privind Politica Agricola Comuna
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza conferinta "Analizarea eficientei reformei Politicii Agricole Comune" la Bucuresti.
Politica Agricola Comuna (PAC) este unul dintre elementele esentiale ale sistemului institutional al Uniunii Europene. Obiectivele sale sunt stabilite in articolul 39 al Tratatului de la Roma: cresterea productivitatii, garantarea unui nivel de viata echitabil populatiei din agricultura, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarilor, asigurarea consumatorului cu provizii la preturi rationale. Acest articol recunoaste necesitatea de a tine cont de structura sociala a agriculturii si de inegalitatile structurale si naturale dintre diferite regiuni agrare, la fel ca si interesul in a efectua in mod gradual adaptarile oportune.
Politica agricola comuna s-a creat in anii ‘70, in momentul in care Europa era deficitara in majoritatea produselor alimentare. Aceasta politica a contribuit pozitiv la cresterea economica si a reusit sa garanteze aprovizionarea consumatorului european cu o gama ampla de produse alimentare calitative la preturi rationale. Pana la jumatatea decadei anilor ‘90, PAC a fost, la mare distanta, politica comunitara cea mai importanta, in special din punctul de vedere al bugetului.
Animalele au presimtit, mai devreme, cutremurul din China
Numarul de decese cauzate de devastatorul cutremur din China ar fi putut fi mult mai mic daca autoritatile tineau seama de avertismentele transmise de animale. Aceasta e ideea care circula printre milioane de chinezi indurerati de pierderea celor dragi.
Cu trei zile Inainte de seism, mii de broaste au invadat strazile din orasul Mianzhu, unde aveau sa moara mii de oameni. Localnicii au alertat autoritatile, speriati de acest „semn rau” care, potrivit credintelor populare, prevesteste un dezastru natural. Totusi, cu doua zile inainte de seism, un oficial local declara intr-un ziar ca nu e nimic anormal.
Apoi, in ziua cutremurului, zebrele (imaginea de sus) dintr-o gradina zoologica au inceput sa se izbeasca cu capul de tarcuri, elefantii erau agitati, iar leii si tigrii se plimbau la vremea cand, de regula, si-ar fi facut somnul de dupa-amiaza. In fine, cu cinci minute Inainte de cutremur, paunii din aceeasi gradina zoologica au inceput sa faca galagie.
S-a infiintat alianta "Alternativa Producatorilor"
Sindicatele si patronatele din agricultura si alimentatie s-au aliat pentru a realiza impreuna un program de dezvoltare a agriculturii, numit „Alternativa Producatorilor“.
Potrivit presedintelui federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae, “Alternativa Producatorilor” reprezinta un program pe termen scurt si mediu de dezvoltare a agriculturii Romaniei prin sustinerea producatorilor: “Obiectivul programului nostru este pentru inceput scoaterea agriculturii din criza si apoi mentinerea unei coerente a politicilor agricole, indiferent de partidele care vor guverna“, a declarat Nicolae.
Acesta a mai spus ca vor face tot posibilul ca programul sa fie asumat si de Guvern. Principalele masuri pe care le au in vedere producatorii sunt subventionarea motorinei, identificarea unor alternative la supermarketuri si crearea unor filiere de piata.
Fermierii pierd 30% din subventie, prin intarzierea platilor
Producatorii agricoli din Romania sustin ca diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine.
"Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara, citat de hotnews.ro.
''Daca luam ca exemplu o suma de 100.000 de euro pe care producatorul trebuie sa-i primeasca, principala pierdere se refera la diferenta de curs valutar. Subventiile sunt calculate la cursul de 3,34 lei. Fata de cursul de acum, se pierd circa 16.000 de euro. Pentru fermierii care au avut cererea de plata aprobata, au primit credit bancar in valoare de 70% din suma cuvenita. In exemplul nostru: 7.000 de lei. Daca adaugam dobanzile, de pana la 15%, si comisioanele bancilor, rezulta alti 10.000 de euro'', a explicat directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), Daniel Botanoiu.
In total sunt peste 30.000 de euro pe care fermierii ii pierd, adica o treime din totalul subventiei pe care urmeaza sa o primeasca.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>