Stirile zilei de 10.06.2008

12ciolos.jpg

Titlurile zilei:

Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

Cooperare romano-italiana in agricultura;

Productia de fructe, slaba in acest an;

Produsele de comert echitabil, tot mai cautate;

Vinurile de Cotnari medaliate international.









Dacian Cilos prezent la Conferinta de la Roma;

In perioada 3-5 iunie 2008, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a reprezentat Romania in cadrul Conferintei la nivel inalt pentru Securitatea Alimentara Mondiala, Schimbari Climatice si Bioenergie, desfasurata sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la Roma.

Scopul conferintei a fost identificarea de solutii viabile, pe termen scurt, mediu si lung, pentru reducerea crizei alimentare, prin definirea de politici, strategii si programe care sa asigure securitatea alimentara la nivel mondial.

”Ne gasim in situatia paradoxala in care, dezvoltarea unor zone poate genera saracie in altele, ceea ce justifica, inca o data, asumarea unei responsabilitati comune pentru rezolvarea situatiei crizei alimentare”, a precizat ministrul Dacian Ciolos in discursul sustinut in cadrul intalnirii plenare.

In acest context, procesul de identificare a solutiilor trebuie gandit la nivel global si trebuie sa cuprinda dezvoltarea de noi tehnologii agricole, regionalizarea politicilor agricole, dar si marirea cuantumului ajutoarelor umanitare acordate statelor sarace – ca solutie pe termen scurt.

Logica gestionarii rationale a resurselor ne indeamna, din ce in ce mai mult, sa gandim global dar sa actionam local, a mai precizat ministrul Ciolos.

Totodată, el a subliniat ca, pe termen lung, agricultura extensiva, specifica exploatatiilor mari, nu constituie o solutie pentru cresterea productiei agricole. Solutia este stimularea dezvoltarii agriculturii din fermele mici, a caror potential de aprovizionare a pietelor locale este insuficient exploatat.


Cooperare romano-italiana in agricultura

In 6 iunie 2008, ministrul roman al agriculturii si dezvoltării rurale, domnul Dacian Ciolos, a avut la Roma o intalnire bilaterala cu omologul sau italian, domnul Luca Zaia. (imaginea de sus).

Scopul intalnirii a fost de a stabili directii comune de cooperare bilaterala, in contextul in care Romania si Italia sunt asemanatoare din punct de vedere al agriculturii, precum si punctele de interes pe care le pot sustine impreuna in cadrul discutiilor legate de reforma Politicii Agricole Comune.

Primul subiect abordat a fost legat de colaborarea in domeniul valorificarii produselor traditionale, in contextul infiintarii in Romania a Oficiului National pentru Produse Traditionale. Ministrul Italian si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Romania in acest domeniu, inclusiv prin intalniri la nivel de experti din cele doua tari. Ministrul Luca Zaia a precizat ca experienta Italiei in domeniu, mai ales legat de mecanismul denumirilor geografice si de origine ale produselor, este relevanta, iar din perspectiva Italiei, acest mecanism garanteaza siguranta produselor alimentare.

In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, unul din punctele comune de interes este majorarea cotelor nationale de lapte, in conditiile in care capacitatile de productie ale Romaniei si Italiei depasesc nivelul cotei alocate de Uniunea Europeana.

Un alt punct de discuţie abordat de ministrul roman a fost legat de oportunitatile oferite de Programul National de Dezvoltare Rurala, atat pentru romanii aflati în Italia, cat si pentru potentialii investitori italieni. In acest sens, s-a convenit organizarea, In Italia, a unor seminarii de prezentare a programului.


Productia de fructe, slaba in acest an

Specialistii estimeaza ca productia de fructe din toamna nu va depasi 30% din nivelul atins anul trecut, pomicultorii avand si alte motive de nemultumire. Conform legii, acestia primesc doar o subventie de 50 euro/ha, fara a beneficia de platile directe complementare. Pomicultorii solicita subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanizate si extinderea situatiilor in care se poate vorbi de calamitate.

De asemenea si a fost si o recolta slaba la cirese. Marii producatori de cirese sunt in situatia de a nu-si putea onora contractele încheiate pentru export. “Avem de vreo 13 ani de zile contracte cu italienii si cu rusii, dar mai livram si in alte tari. In 2007, de exemplu, toata productia noastra - 106 tone de cirese - a mers la export. Avem si cateva zeci de cultivatori mici si cred ca in acest an le vom cere ajutorul pentru a ne onora contractele deoarece productia noastra de acum nu va acoperi cererea“, a spus Petru Craciun, administratorul unor livezi de ciresi din Comarna (Judetul Iasi). Probleme cu productia de cirese au si cultivatorii din statiunea ieseana Strunga. Conform contractelor incheiate cu partenerii straini, pentru ca o cireasa sa fie de calitate, aceasta trebuie sa aiba un diametru de cel putin 2 cm. Un kilogram de astfel de cirese produse la Comarna si Strunga ajunge si la 15-20 de euro în magazinele din strainatate.


Produsele de comert echitabil, tot mai cautate

Sucuri naturale din Brazilia, cafea bio din Etiopia, cacao si ciocolata calda din Republica Dominicana. Vanzarile globale de produse provenite din comertul echitabil au crescut cu 47% anul trecut.

Tot mai multi fermieri din tarile lumii a treia castiga mai multi bani din cultivarea fructelor exotice, cafelei, trestiei de zahar si bumbacului daca nu folosesc chimicale, respecta mediul inconjurator si nu exploateaza forta de munca a copiilor. Si asta prin programul de comerţ echitabil.

Consumatorii din intreaga lume au cheltuit peste 2,3 miliarde pe produse de comert echitabil, potrivit ultimului raport al FLO, organizatie care se ocupa cu etichetarea produselor de comert echitabil. Acest lucru inseamna ca 1,5 milioane de producatori si lucratori din 58 de tarii sarace, in curs de dezvoltare, beneficiaza acum de preturi mai mari pentru roadele muncii lor.

Vanzarile de sucuri din comertul echitabil au crescut de aproape patru ori, cele de zahar si bumbac bio s-au dublat, iar cele de banane si cafea eco au crescut cu 72% si, respectiv, 19%. Dupa valoare, Marea Britanie si Statele Unite sant de departe cele mai importante piete de desfacere pentru produse din comertul echitabil.


Vinuri de Cotnari medaliate international

Societatea viniviticola Cotnari SA a primit doua medalii de argint la concursul de vinuri de la Ljubljana si alte trei la concursul din Quebec.

Astfel, la competitia din Slovenia, SC Cotnari SA a reusit sa obtina doua medalii de argint pentru produsele de vin Grasa de Cotnari, productiile anilor 2002 si 2005. Alte trei medalii au fost obtinute in Quebec pentru acelasi produs, Grasa de Cotnari, productiile anilor 2000 si 2006, precum si pentru Chateau Cotnari, productia 2007.

Din cauza pretului scazut, pana in prezent, compania Cotnari nu a fost motivata sa exporte, dar la un pret de 4-5 euro/sticla, este dispusa sa livreze cantitati de vin mult mai mari la export.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>