Stirile zilei de 10.07.2008

cabanos.jpgTitlurile zilei:

Consiliu de Ministri Agriculturii la Bruxelles;

Intalnire in Ialomita cu producatorii din vegetal;

Lansarea Programului Operational pentru Pescuit;

Producatorii se feresc de pietele mobile;

Proiectul "Arome din tara mea".







Consiliu de Ministri Agriculturii la Bruxelles

Marti, 15 iulie 2008, are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului de Ministri Agricultura si Pescuit. Romania va fi reprezentata de Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care va fi insotit de Mihaela Luca, Subsecretar de Stat pentru Afaceri Europene.

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului sunt: controlul de sanatate al politicii Agricole Comune, instituirea unui program comunitar privind distribuirea fructelor si legumelor in scoli, decizia referitoare la autorizarea plasarii pe piata europeana a produselor continand soia modificată genetic si decizia cu privire la plasarea pe piata europeana a bumbacului modificat genetic.

Punctele de pe agenda Consiliului care vizeaza sectorul pescuitului sunt: comunicarea Comisiei referitoare la masurile propuse pentru ameliorarea crizei economice din sectorul pescuitului, restructurarea flotelor europene de pescuit afectate de criza economică, acordul de pescuit semnat intre UE si Republica Islamică Mauritania.

La punctele secundare de pe agenda, Romania a formulat o solicitare cu privire la sectorul forestier. Romania considera ca este necesara o abordare integrata in cadrul Uniunii Europene a problematicilor complexe ce vizeaza acest sector, prin unificarea structurilor actuale relevante de la nivelul Comisiei Europene.



Intalnire in Ialomita cu producatorii din vegetal

Mart, 8 iulie 2008, o echipadin Ministerul Agriculturii s Dezvoltaii Rurale, condusa

de Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a participat la intalnirea cu producatorii agricoli din sectorul vegetal desfasurata in judetul Ialomita.

Scopul intalnirii a fost discutarea modalitatilor de sprijin destinate fermierilor, atat pentru infiitarea culturilor de toamna, cat si in vederea valorificarii eficiente a productiei.

Una dintre masurile supuse discutiei de Ministrul Agriculturii este reluarea programului Fermierul, cel mai tarziu in luna august. Pentru cresterea capacitatii de stocare a cerealelor in ferme, o parte din sumele alocate prin Program ar putea fi destinate investitiilor in constructia si modernizarea silozurilor, atat pentru investitii individuale cat si pentru investitii propuse de forme asociative cu caracter economic ale fermierilor.

Ministrul Ciolos a anuntat ca va relua discutiile cu bancile in ceea ce priveste mecanismul de cesiune de creante pentru subventiile la hectar din 2008. Prin intermediul acestui instrument, fermierii eligibili pentru a primii subventii vor avea posibilitate de a contracta credite in valoare de pana la 70% din valoarea subventiei, in conditii avantajoase , in baza unei adeverinte privind eligibilitatea, emisa de APIA.

Fermierii au subliniat importanta reducerii accizei la motorina, mai ales in contextul cresterii preturilor la carburanti, cu repercusiuni asupra maririi cheltuielilor pentru infiintarea culturilor de toamna. Ministrul Ciolos a precizat ca sprijina in continuare demersul fermierilor, atat pe langa Ministerul de Finante, cat in Guvernul Romaniei.



Lansarea Programului Operational pentru Pescuit

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura organizeaza in data de 11 iulie 2008, incepand cu ora 10.00, „Conferinta nationala de lansare a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013”, care se va desfasura la Neptun, Hotel Doina, Sala de conferinte Europa.

Pana in anul 2013, in cadrul Programului Operational de Pescuit, sectorul pescaresc din Romania va beneficia de 307 milioane euro fonduri publice nerambursabile, din care  230 milioane sunt fonduri europene, iar 77 milioane reprezinta contributia nationala.

In prima etapa vor fi lansate patru Masuri privind investitia productiva in acvacultura, prelucrarea si comercializarea produselor pescaresti si de acvacultura, investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate si compensari socio-economice acordate pescarilor.

Plecand de la premisa ca aderarea la Uniunea Europeana deschide noi oportunitati pentru sectorul pescaresc, dar si ca, in acelasi timp, aduce noi provocari si noi reguli ale jocului, conferinta isi propune sa ofere unele informatii, precum:

  • care sunt fondurile europene destinate sectorului pescaresc si modalitatile prin care se poate beneficia de finantare;
  • cum pot potentialii beneficiari accesa fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare,
  • care sunt masurile prioritare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit care vor fi lansate in prima etapa;

Totodata, se doreste ca aceasta conferinta sa reprezinte un real moment de comunicare intre toate partile interesate si sa aiba ca finalitate implicarea autoritatilor centrale si locale si a liderilor de opinie in eforturile de dezvoltare a sectorului de pescuit.

Aceasta conferinta se va bucura de prezenta domnului Dacian Ciolos - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a reprezentantilor Comisiei Europene.

Activitatea de promovare a Programului Operaţional pentru Pescuit initiata prin intermediul acestei conferinte reprezinta doar prima etapa dintr-o campanie de informare si publicitate, ce urmeaza fi realizata in perioada urmatoare, atat la nivel national, cat si la nivel teritorial.

Reprezentantii mass-media sunt invitati sa participe la ora 11.30 la conferinta de presa, precum si pe intreg parcursul desfasurarii manifestarii.



Producatorii se feresc de pietele mobile

Producatorii se feresc de pietele mobile atat de frica «taxei de protectie», cat si de faptul ca ar putea ramane cu marfa nevanduta. Municipalitatea doreste prin acest proiect vanzarea produselor agricole direct de la sursa, la un pret mai mic.

Dupa experienta de acum patru ani, cand in sectorul 5 al Capitalei au aparut primele piete volante, Primaria Generala a Capitalei doreste reinvierea acestora. Motivul invocat de primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, este legat de incercarea ca reteaua de comercializare a produselor alimentare sa se faca direct de la producator si, implicit, la un pret mai mic. In fond, aceasta decizie duce la schimbarea unei mafii cu o alta mafie, fara nici un folos pentru tarani, pentru ca lipsa unui control constant din partea organelor abilitate ar putea face ca aceste spatii special amenajate sa fie preluate de anumite retele de comercianti. Acestia din urma pot cere direct sau indirect producatorilor  “taxe de protectie”, taxe ce pot depasi sume de bani de pana la 100 de lei pe zi. “Acum patru ani am ales sa vand legumele intr-o astfel de piata. Am fost verificat daca am autorizatie de producator, am platit legal administratiei taxa de inchiriere atarabei si cantarul. Pe vremea aceea, inchirierea unei tarabe pe zi era de cinci lei, iar dupa ce o achitam, la un interval de aproximativ trei ore apareau doi indivizi care cereau «taxa de protectie»”, ne-a declarat Ion Greceanu, agricultor din comuna Hotarele din judetul Giurgiu. Mai mult, producatorii agricoli considera ca daca aceste spatii special amenajate pentru vanzarea alimentelor direct de la sursa vor fi organizate doar la sfarsit de saptamana, nu este deloc in beneficiul lor. “Pe timpul verii, ritmicitatea de culegere a legumelor este de cel putin o data la doua-trei zile. In aceste conditii, pentru a nu mai pierde o zi de munca prefer vanzarea produselor mele direct din poarta sau la angrosisti”, ne-a mai spus Ion Greceanu. Pietele volante vor fi plasate in cartierele cu populatie saraca.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, si cu presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, despre necesitatea reducerii preturilor la produsele agroalimentare care se comercializeaza în pietele bucurestene. Printre masurile stabilite se înscrie delimitarea unui total de 30% dintre locurile destinate comercializarii în piete, care sa fie rezervate exclusiv taranilor, adica producatorilor autohtoni. În acest mod, practica desfacerii produselor agro-alimentare pe trotuarele din vecinatatea pietelor va fi descurajata, iar nivelul preturilor va fi mentinut în limite normale. Astfel, de saptamâna viitoare se va forma o comisie mixta din care vor face parte reprezentanti ai Primariei Generale cu drept de decizie si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii. Acest grup de lucru va stabili regulile de organizare si functionare a pietelor mobile, prin intermediul carora se urmareste promovarea produselor românesti, în principal legume-fructe. Pietele mobile vor functiona în locatii desemnate de municipalitate, cu o frecventa de pâna la 2-3 ori pe saptamâna. “In pietele mobile vor fi vandute legume si fructe proaspete din productia autohtona, lactate si chiar produse de carne traditionale, in perioada sarbatorilor. Deja am luat legatura cu comunitati de mici producatori din Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Galati si Olt. Pentru a ne asigura ca cei care isi desfac produsele in pietele mobile sunt doar producatori romani, vom aplica trei masuri de siguranta: certificat de producator de la primarie, carnetele de sindicat de la noi si adeverinta de la APIA cu suprafetele agricole inregistrate. Aceste locuri special amenajate pentru producatori vor fi amplasate in cartiere cu probleme sociale deosebite, in special cu persoane in varsta. Mai mult, preturile vor fi mai mici ca in piete sau in supermarketuri, pentru ca dispar intermediarii. In plus, vor fi produse romanesti”, ne-a precizat presedintele Agrostar, Stefan Nicolae.



Proiectul "Arome din tara mea"

Recent, Intr-un comunicat de presa, Campofrio a anuntat recentul su proiect, "Arome din tara mea", prin intermediul caruia va lansa pe piata spaniola două produse specifice romanesti: cabanosul si salamul de vara. Acestea vor fi comercializate in supermarket-urile spaniole Eroski, Makro si Hiper Usera.

"Alegerea acestor produse pentru a fi comercializate in Spania nu a fost foarte dificila. Campofrio are o fabrica de mezeluri in Romania si cunosteam deja aceste produse", a declarat Jaime Lobera, director de Marketing la Campofrio.

Intreprinderea a considerat acest moment ca fiind cel mai oportun pentru a lansa, pe piata spaniola alimentele romanesti, deoarece in randul imigrantilor, romanii reprezinta colectivul cel mai numeros, si anume 728.967 de persoane.

"Vrem sa-i ajutam pe romani sa se simta mai aproape de casa, dar, in acelasi timp, vrem ca populatia spaniola sa cunoasca produse alimentare ce provin dintr-o cultura diferita de a noastra", a adaugat Lobera.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>