Titlurile zilei:
Conferinta ecologica
Productia ecologica in Uniunea Europeana si perspectivele pe care le au producatorii si procesatorii din Romania au constituit temele unei conferinte organizate, joi, de Directoratul General (DG) pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, in cadrul Targului international "Agraria" (6-9 mai) de la Complexul expozitional Expo Transilvania din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, Carmen Calverley, expert national in Unitatea de Agricultura Ecologica a DG Agricultura si Dezvoltarea Rurala a Comisiei Europene si Almuth Klink, PR project manager la Media Consulta, au facut o expunere detaliata asupra evolutiilor in agricultura ecologica, referindu-se, totodata, la campania UE de promovare a acestui sector.
La randul sau, consilierul Teodora Aldescu din Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale a abordat tema alimentelor ecologice procesate in Romania, iar prof. dr. Cornel Man, presedintele Asociatiei "Bioterra" a bioagricultorilor din Romania, a facut aprecieri asupra evolutiei agriculturii ecologice din Transilvania.
"Romania exporta produse ecologice, precum cereale, oleaginoase si proteice, fructe de padure, ciuperci, dar si produse procesate din lapte, miere de albine, produse derivate si ulei din floarea soarelui. Produsele ecologice romanesti au fost comercializate in Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta", a aratat Teodora Aldescu.
Pe de alta parte, produsele procesate s-au diversificat, cu cele prelucrate din soia, apoi cu sortimente variate de paine, paste fainoase, produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante si flori de padure, suc de mere si produse apicole precum ceara, propolis sau polen. Suprafetele de teren cultivate ecologic in Romania depasesc 180.000 de hectare, de 11 ori mai mult decat in anul 2000.
Seceta din 2009
Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai. Potrivit lui Stefan, cele mai afectate zone vof fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea.
"Perioada de seceta va incepe la sfarsitul lunii mai, se va manifesta pana in luna august si va afecta majoritatea culturilor din tara", a spus presedintele federatiei Agrostar.
Acesta a adaugat ca seceta, cumulata cu lipsa ingrasamintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavara. El a mai spus ca soiurile nu au mai fost imbunatatite de multa vreme, astfel incat samanta sa fie adaptata la seceta.
Stefan a adaugat ca nu sunt solutii reale pentru a impiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigatii al Romaniei este aproape ""inexistent".
Totodata, Niculae Stefan a adaugat ca primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si orzului, cand se va simti diminuarea productiei. De asemenea, el a mai spus ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi mic, taranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.
Suc natural!
Standul Comisiei Europene de la expozitia de produse agricole Agraria din Cluj, care durează pana duminica, imbie vizitatorii cu un pahar de suc natural, cu conditia pedalarii la o bicicleta timp de cateva secunde.
La roata din spate este un rotor aplicat, care transmite miscarea printr-un cablu la un mixer, care stoarce fructele tocate marunt in prealabil.
Irigatii pe 5%
Pana in prezent, in judetul Constanta, nu sunt afectate de seceta culturile agricole de grau, orz, orzoaica si rapita insamantate toamna trecuta, dar prognozele meteo sunt nefavorabile agriculturii.
Din totalul de aproape 500.000 de hectare de teren arabil din judetul Constanta, numai 20.000 sunt irigate.
Din suprafata totala se iriga mai putin de 5%, insumand circa 20.000 de hectare. Purtatorul de cuvant al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, ing. Stere Economu, a declarat ca in judet mai sunt functionale sisteme de irigatii pe 113.000 de hectare. Acestea ar putea fi irigate, daca Guvernul va decide sa subventioneze energia electrica folosita pentru acest proces.
Grau nefertilizat
Doar pe aproape o treime din suprafata totala de 191.000 hectare insamantate cu grau in toamna anului trecut in judetul Teleorman s-au aplicat ingrasaminte pe baza de azot in cantitati apropiate de optimul tehnologic, care vizeaza obtinerea de productii medii la hectar de 5.000 kg.
Potrivit datelor centralizate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Teleorman, pe circa 63.800 de hectare cultivate cu grau s-au administrat doze mici de ingrasaminte, iar alte 76.380 de hectare nu beneficiaza de niciun fel de aport de elemente nutritive.
Directorul general al Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Teleorman, dr.ing. Emilian Negrila, apreciaza ca pe solele lipsite de ingrasaminte plantele sunt in prezent firave, cu talie redusa, evaluandu-se de pe acum o diminuare a recoltei intre 30 si 50 la suta pe aceste suprafete.
In Teleorman, ingrasamintele se gasesc foarte aproape, la combinatul chimic din Turnu Magurele, unde in prezent exista stocuri importante pentru agricultori. Fermierii, insa, nu se inghesuie sa le cumpere, majoritatea acuzand dificultatile de ordin financiar cu care se confrunta.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>