Titlurile zilei:
Fondul de creditare
In sedinta de Guvern din 20 mai a fost adoptata Hotarare privind adoptarea pentru anul 2009, a nivelului fondurilor publice la creditele agricole pentru productie, potrivit Legii creditului agricol pentru productie nr.150/2003.
Nivelul fondurilor publice care se acorda la creditele agricole pentru productie, pentru anul 2009, a fost stabilit la 30% din volumul creditelor agricole. Procentul reprezinta cota care se aplica la cheltuielile eligibile efectuate din volumul creditelor acordate pentru activitatile curente de productie prevazute de lege.
Prevederile actului normativ raspund propunerilor formulate de partenerii sociali in cadrul Planului de masuri anticriza. De asemenea, aceasta asigura o distributie echitabila a fondurilor publice, avand in vedere numarul ciclurilor de productie si implicit al costului creditelor agricole care se acceseaza intr-un an, in sectoarele vegetal si zootehnic.
Aplicarea masurilor acestei Hotarari de Guvern permite beneficiarilor de credite agricole desfasurarea activitatilor de productie cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente de productie si implicit, cresterea rentabilitatii activitatilor agricole si un nivel acceptabil al preturilor produselor la consumatorii finali, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Resursele financiare aferente fondurilor publice care se acorda in temeiul prezentei hotarari, se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Legea creditului agricol pentru productie nr.150/2003 instituie mecanismul economico-financiar de sustinere a activitatilor curente de productie prin credite agricole acordate in conditii avantajoase.
Irigatii gravitationale
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat ca seceta ce va afecta Romania in vara acestui an nu va duce la scumpirea produselor alimentare intrucat efectele acesteia nu se vor resimti in productia autohtona.
Ilie Sarbu a declarat miercuri ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.
Ministrul a explicat ca, desi a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara. "Trebuie sa intervenim si cu alte masuri cum ar fi impaduririle. Sistemul de irigare este depasit, din punct de vedere al tehnologiei, utilizeaza pompe cu consum mare de energie. Avem pierderi mari de apa pe canale, plus ca lipsesc multe magistrale si dale care fost furate", a mai spus Sarbu.
Acesta a mai adaugat ca solutii de termen lung pentru a preintampina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitational de irigatii prin care apa sa fie adusa din amonte in lacurile de acumulare, finalizarea canalului Siret-Baragan. De asemenea, el a adaugaat ca si fermierii ar putea avea rol important in reducerea efectelor secetei prin inceperea forarii puturilor.
Intrebat daca vor fi alocate despagubiri in cazul declansarii starii de calamitate, Sarbu a raspuns ca vor fi acordate astfel de fonduri, mentionand ca exista bani in buget, ele urmand sa fie date la timp din fondul special de interventie. Totodata, la intrebarea daca seceta va afecta pretul painii, Ilie Sarbu a replicat ca acesta nu va creste in 2009, deoarece este un pret stabilit pe piata europeana.
Subventii si calamitati
Fermierii ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa anunte in scris Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura aparitia fenomenului, altfel vor pierde subventiile acordate pentru suprafata.
Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafata si ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa anunte, in scris, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la obtinerea actelor doveditoare, aparitia cazului de forta majora.
De asemenea, in cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate precum inghet, inundatii, seceta, tornade, pentru care nu exista un act normativ national, fermierii trebuie sa prezinte drept dovada, alaturi de instiintare, copie dupa procesul-verbal de calamitate sau adeverinta de la primaria pe raza careia se afla terenul.
Totodata, APIA anunta ca, in situatia in care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se afla intr-o zona declarata calamitata printr-un act normativ national, fermierii nu trebuie sa mai depuna la centrele APIA nici un alt act doveditor, ci doar instiintarea. APIA va lua in considerare cazul unei culturi calamitate numai in baza ambelor acte mentionate, actul normativ national si instiintarea.
Campania de depunere a cererilor de plati pentru suprafata aferenta anului 2009 a inceput in data de 2 martie. Romania beneficiaza de la UE de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar. Termenul limita pentru depunerea acestor cereri a fost 15 mai 2009.
Sursa: www.agroaliment.ro
Expozitie de taurine
Cea de a III-a editie a Expozitiei "Zilele Crescatorului de Taurine 2009" se deschide astazi, 22 mai, in localitatea Rasnov, judetul Brasov.
La ceremonie participa si Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
Evenimentul este dedicat producatorilor de lapte din romania si reuneste peste 30 de asociatii de crescatori, urmand a fi expuse peste 100 de animale.
Intr-o sectiune speciala a expozitiei, cele mai frumoase exemplare vor fi jurizate, cu scopul de a premia animalele cu valoare genetica ridicata. Arbitrajul va fi realizat de catre Giovanni Cerri, un arbitru cu experienta internationala, acreditat ANAFI.
Organizatorii isi propun ca manifestarea sa devina o traditie si un reper pentru crescatorii de taurine din Romania, care au nevoie de un punct de intalnire si interactiune.
Sursa: www.agroazi.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>