Titlurile zilei:
Comisar pentru agricultura
Ministrul Agriculturii din Franta, Michel Barnier, a afirmat ca Franta nu este interesata de postul de comisar european pentru agricultura si va sustine "cu tarie" ca Romania sa preia acest portofoliu, sustine Liga Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
"LAPAR, federatie reprezentativa a agricultorilor romani, doreste sa faca cunoscut ca informatiile aparute in presa romana privind imposibilitatea Romaniei de a ocupa postul de comisar pentru agricultura (deoarece acesta ar fi dorit de Franta) este o manevra de intoxicare a opiniei publice prin intermediul presei, inducandu-se ideea ca Romania nu ar putea obtine acest portofoliu. Michel Barnier - ministrul Agriculturii din Franta, in urma celor doua intalniri avute cu Adrian Radulescu - presedintele LAPAR, a confirmat ca Franta nu este interesata de acest portofoliu si ca va sustine cu tarie ca Romaniei sa ii revina postul de comisar pentru agricultura", se spune comunicat transmis de LAPAR.
Potrivit ligii producatorilor agricoli, Barnier a afirmat, in discutiile avute cu presedintele LAPAR, ca Franta este interesata de portofoliul de comisar pentru piata interna.
Bani pentru legume,fructe
Guvernul a redistribuit sumele acordate pentru sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli, fara a depasi bugetul total de 126.986 mii lei alocat prin HG 570/2008.
S-a tinut cont de faptul ca producatorii agricoli au transmis mai multe cereri de solicitare de sprijin financiar pentru activitatile de producere a legume in sere incalzite si a ciupercilor produse in spatii climatizate, legume si fructe destinate prelucrarii industriale, de sustinere a productiei de plante medicinale si aromatice, sumele solicitate de producatori depasind plafonul de 16.500 mii lei alocat initial.
Astfel, de exemplu, pentru tomate suma totala alocata este de 5.227 mii lei; pentru fasole pastai suma totala alocata este de 1981 mii lei; pentru mere suma totala alocata este de 11.587 mii lei; pentru struguri de masa suma totala alocata este de 254 mii lei, s.a.m.d.
Achizitii de grau
Referitoar la pretul de achizitie a graului prin procedura de interventie pe piata, MAPDR face urmatoarele precizari:
Procedura de interventie nu se substituie pietei libere a cerealelor. Interventia are ca scop stabilizarea pietei cerealelor cand se inregistreaza productii semnificative de cereale ce depasesc cererea, tinand seama de structurile agricole si de piata din regiune, iar pretul de valorificare al cerealelor scade sub nivelul pretului de interventie de 101,31 euro/tona.
Preluarea la interventie reprezintă o plasă de siguranta pentru producatorii agricoli care detin o cantitate mare de cereale si nu o pot valorifica. Pretul de intervenţie, de 101,31 euro/tona este stabilit prin Regulamentul CE nr. 1234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste acordarea de ajutoare comunitare in sectorul cereale, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 299 din 16.11 2007.
Pretul de interventie este acelasi pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Toti detinatorii de stocuri de cereale de pe piata libera, produse pe teritoriul UE, le pot vinde catre organismul de interventie al statului membru.
In Romania interventia publica pentru cereale se desfasoara in perioada 1 noiembrie - 31 mai anul urmator si pentru aplicarea masurii este responsabila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
Instruire personal DADR
In cadrul MAPDR este in derulare Proiectul PHARE de Infratire „Sprijin si instruire pentru grupurile de producatori in sectorul legume-fructe”.
Proiectul are o durata de 9 luni, incepand cu 28.11.2008. Bugetul alocat este de 170.000 euro, din care 150.000 euro sunt fonduri UE, iar 20.000 euro fonduri naţionale.
Partener pentru realizarea acestui proiect este Ministerul Agriculturii şi Pescuitului din Franta.
Scopul proiectului este acela de a crea structuri administrative adecvate pentru Grupurile de Producători din sectorul legume-fructe, prin elaborarea si implementarea procedurilor de organizare si functionare specifice si prin instruirea personalului pentru accesarea fondurilor comunitare, pe baza unui model de plan de recunoastere si a unui model de program operational.
In perioada 11-12 si 15-16 iunie 2009, la nivel regional, sunt In desfasurare, 4 sesiuni de instruire, la Timisoara, Craiova, Bacau si Constanta, fiecare centru avand arondate intre 8 si 12 judete. La sesiunile de instruire participă experti tehnici din structurile administrative descentralizate ale MAPDR, respectiv din Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si APIA, precum si reprezentanti ai sectorului legume-fructe. Participantii la sesiunile de instruire vor beneficia de expertiza tehnica a cinci experti din Franţa si un expert din Italia, precum si de cea a expertilor si a euroconsilierilor din MAPDR si APIA, la nivel central.
Obiectivul general al acestor instruiri este asigurarea unei bune pregătiri a personalului DADR responsabil cu implementarea Ordinului nr. 694/2008 privind conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori si a grupurilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul legume-fructe, precum si in promovarea infiintarii de grupuri de producatori in acest sector, si a modului de accesare a sprijinului financiar acordat de UE pentru constituirea acestora.
Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>