Titlurile zilei: S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit; MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte impreuna cu experti din SUA; Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania; Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC; Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol;
S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit
Pana la data de 30 iulie a.c., la sediul MAPDR, au fost depuse cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit pentru o cantitate 2.310.000 tone.
Aceste cereri au fost depuse in baza OG nr. 141/2002, cu modificarile si completarile aprobate, precum si HG privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora, aprobate prin HG nr.82/2003.
Facem precizarea, ca termenul de depunere a cererilor la MAPDR, pentru depozitarii interesati in obtinerea licentelor aferente anului 2009 va continua pana la data de 5 august a.c., inclusiv.
MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte
impreuna cu experti din SUA
La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc, in cursul zilei de 29 iulie a.c., intalnirea dintre secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, Daniel Botanoiu, director general, Cristinel Sonea, director si un reprezentant al ANARZ cu domnul Lindell Whitelock, consultant principal din partea World Wide Sires, LTD, SUA.
Partea romana a solicitat sprijinul domnului Whitelock in vederea imbunatatirii managementului fermei si al reproducerii vacilor pentru lapte. Astfel, tema discutiei a fost axata pe rentabilitatea fermei de vaci cu accentul pus pe managementul si reproductia vacilor de lapte. Totodata, discutiile au vizat sectorul vacilor de lapte, imbunatatirea calitatii laptelui, promovarea de tauri in Romania.
De asemenea, au fost discutate modalitati de a sustine fermierii romani in situaţia de criza economica, tinand cont de vasta experienta a domnului Lindell Whitelock in domeniu.
Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania
In data de 29 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire a secretarului de stat, Catalin Aurelian Rosculete cu reprezentantul comercial al Ambasadei Frantei la Bucuresti, insotit de o delegatie formată din Jean- Luc Kress, director general pentru rasa Limousine – vaci pentru carne, Michel Vannier, director proiect rasa Limousine Romania, Cristina Vannier, partener de proiect si Antoine Burret, consilier Unipress Romania. La intalnire au mai participat, din partea MAPDR, directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea, precum si reprezentatii ANARZ.
In cadrul intalnirii au fost discutate urmatoarele teme: capacitatea de a acorda asistenta tehnica pentru cresterea animalelor, pentru formare profesionala a fermierilor, dar si furnizarea de input-uri necesare sectorului de crestere a animalelor.
Cu aceasta ocazie, reprezentantii francezi si-au aratat disponibilitatea in vederea implementarii rasei de carne Limousine in Romania (imaginea de sus), imbunatatirea si consolidarea filierei rasei de carne din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii. Totodata, reprezentantii permanenti ai rasei din Romania au fost invitati sa participe ca observatori la reuniunile grupului de lucru bovine.
In urma discutiilor, s-a cazut de acord asupra a trei directii importante de actiune. In primul rand este necesara realizarea strategiei sectoriale privind rasa de carne, apoi implementarea strategiei la nivel local si la cel al organizatiilor profesionale si in final, stabilirea modului de actiune privind realizarea infrastructurii, gasirea de piete pentru materia prima, furnizarea de animale de rasa.
Partea franceza a evidentiat capacitatea companiei pe care o reprezinta de a atrage proiecte si fonduri europene, avand in vederea experienta pe care au dobandit-o din contractele derulate cu institutiile celorlalte state, noi membre ale UE.
Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC
La sediul MAPDR secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, alaturi de directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea si un reprezentant al ANARZ s-au intalnit cu reprezentantii ZAH ORGANIC, firma producatoare de ingrasaminte organice naturale. Scopul acestei intalniri l-a constituit promovarea acestui tip de ingrasamant necesar pentru agricultura ecologica dar si pentru cea conventionala.
Domnul Iura Cojuhari, directorul companiei a prezentat alternativele la ingrasamintele anorganice, modul lor de actiune si beneficiile ce pot fi obtinute in urma folosirii acestor tipuri de input-uri agricole. Compania care introduce pe piata ingrasamantul organic universal are o colaborare extrem de buna cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti si multe alte statiuni de cercetare si companii din tara.
Secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete a propus reprezentantilor companiei sa participe la reuniunile grupului de lucru legume – fructe in calitate de observator, pentru a prezenta utilitatea produsului si pentru a intra intr-o colaborare cu producatorii agricoli.
Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol
In data de 28 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol, grupul de lucru fiind constituit din: Catalin Rosculete, secretar de stat, Daniel Botanoiu, director general, reprezentanti ai Directiei politici de piata in horticultura si industrie alimentara, ai Hortifruct si ai Asociatiei Procesatorilor de Legume din Romania.
In cadrul intalnirii au fost prezentate problemele existente din sectorul horticol, facandu-se referire la investitii, sustinere, piata etc. Reprezentantii ministerului agriculturii au oferit solutii pentru reglementarea dificultatilor cu care se confrunta sectorul horticol. De asemenea, s-a discutat despre actele normative care sunt in curs de avizare, precum si intentia ministerului de a acoperi prin strategia sectoriala, necesarul de legume si fructe si crearea unei disponibilitati pentru export.
S-a facut cunoscuta intentia MAPDR de a sustine fermierii romani si de a promova productia nationala de legume si fructe. In acest sens, exista in derulare programul „Fructele in scoli” si se intentioneaza amenajarea unor spatii protejate de productie in cazul legumelor astfel incat necesarul de legume sa poata fi acoperit pentru o perioada mai lunga de cinci luni dintr-un an.
Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>