Principalele soiuri de struguri cultivate si vinurile pe care le produc

soiuri de struguri pentru vinIn prezent, Romania este una dintre marile tari viticole ale lumii, datorita conditiilor favorabile din tara noastra, indeosebi din zonele de deal. Un factor important in obtinerea unui vin de calitate il constituie soiul de vita-de-vie care sta la baza producerii acestuia. Din sortimentul viticol romanesc fac parte soiuri autohtone, dar si soiuri straine datand din perioada prefiloxerica si care au supravietuit si dupa invazia filoxerei.



Feteasca Alba

Este un vechi soi romanesc si este cultivat in prezent pe 23 000 de hectare. Produce vinuri seci sau demiseci, cu continut echilibrat in alcool (tarie 11,5-12°) si aciditate, caracterizate prin finete.



Feteasca Regala

Este un soi creat intre cele doua razboaie mondiale. Vinurile se incadreaza in mod obisnuit in grupa celor de calitate superioara, au o tarie alcoolica de 10,5-11,5°, sunt seci, se disting prin prospetime si „vioiciune” data de o aciditate mai ridicata si au o aroma specifica foarte placuta.



Riesling Italian

Soi cu origine incerta, a patruns in plantatiile din Romania inaintea invaziei filoxerice. Beneficiaza in prezent de o larga raspandire (peste 20 000 de hectare), produce vinuri seci, cu tarie alcoolica de 11-12°, pline, ferme, echilibrate gustativ, cu buchet care evolueaza bine prin invechire la sticla.



Grasa de Cotnari

Grasa de Cotnari face parte din vechiul sortiment al podgoriei Cotnari, unde se cultiva de peste sapte secole. Specialistii spun ca ar avea origine comuna cu soiul Furmint care sta la baza producerii vinurilor de Tokay. Vinurile de Grasa sunt de multa vreme faima podgoriei Cotnari si se plaseaza in varful ierarhiei vinurilor romanesti - sunt impresionante prin calitatea lor, au o tarie alcoolica de 12-12,5°, un continut ridicat in zahar, o culoare galbena-aurie cu tenta verzuie, aroma si buchet generos care capata nuante complexe prin invechire.



Sauvignon

A fost introdus in Romania in perioada postfiloxerica. Soiul detine un loc de frunte in sortimentul pentru vinuri de calitate superioara, ocupand o suprafata de aproximativ 6 000 de hectare. Produce vinuri seci sau demiseci fine, cu aroma pregnanta si tarie alcoolica de 11,5-12°.



Pinot Gris

A aparut in Romania in perioada urmatoare invaziei filoxerice, soiul cultivandu-se in prezent pe o suprafata de circa 3 200 de hectare. Vinurile de tip sec sau demisec, uneori demidulci, au o tarie alcoolica de 11,5-12,5°, sunt pline, robuste, echilibrate, cu aroma specifica ce evolueaza intr-un buchet valoros prin invechire.



Chardonnay

Chardonnay, de origine franceza, a patruns in sortimentul romanesc in perioada postfiloxerica. Vinurile seci de Chardonnay sunt apreciate datorita finetei si aromei discrete. Din soiul Chardonnay se obtin si vinuri demidulci si dulci cu insusiri complexe de aroma si buchet, ce evolueaza bine prin invechire in sticla.



Cabernet Sauvignon

Originar din Franta, este in prezent bine fixat in sortimentul viticol al Romaniei, bucurandu-se de apreciere intrucat produce vinuri rosii de cea mai inalta calitate. Se cultiva in prezent pe o suprafata de aproximativ 11 500 de hectare. Sunt vinuri foarte bune calitativ, seci, impresionand prin culoare si vigoare, iar taria lor alcoolica se situeaza intre 12 si 12,5°. Ating apogeul calitativ dupa o maturare la vas de aproximativ doi ani, urmata de invechire in sticla de cel putin sase luni.



Pinot Noir

Pinot Noir, originar din Franta, produce vinuri cu tarie alcoolica in jurul a 12°, de culoare rosie-caramizie, catifelate si fructuoase.



Merlot

Soi originar din Franta, ofera vinuri seci, cu tarie alcoolica intre 12-12,5°, caracterizate prin culoare rosie-intensa, extractivitate, fermitate si buchet care evolueaza prin invechire.



Feteasca Neagra

Face parte din vechiul sortiment al Romaniei. Vinurile de Feteasca Neagra sunt seci sau usor demiseci, au o tarie alcoolica de 12-12,5°, culoare rosie intensa cu nuante rubinii, o aroma specifica, complexa si originala care aminteste de cea a coacazului negru, dar sunt, in acelasi timp, robuste si catifelate.



Babeasca Neagra

Este un vechi soi autohton. Vinurile de Babeasca Neagra fac parte, in general, din categoria celor de consum curent, avand o tarie alcoolica de 10-11°. Au o culoare rosie-vie cu nuante stralucitoare, sunt usoare si fructuoase, prezinta o buna aciditate.



Tamaioasa Romaneasca

Tamaioasa Romaneasca se cultiva in tara noastra inca inainte de invazia filoxerica. Este un soi foarte valoros, produce vinuri aromate si cere conditii speciale de clima si sol. Vinurile de Tamaioasa Romaneasca sunt dulci sau demidulci natural, au o tarie alcoolica de 12-12,5°, culoare galbena-aurie, aroma care aminteste de florile de camp si mierea de albine, au un gust bogat in care alcoolul, zaharul si aciditatea se armonizeaza in cel mai fericit mod.



Muscat Ottonel

Soi de origine franceza, a patruns pe plantatiile noastre inaintea invaziei filoxerice. In prezent, este extins in cultura pe o suprafata de peste 8 000 de hectare. Aceste vinuri au o tarie alcoolica de 11,5-12°, continut in zahar mai mare de 20-25 g/l, se caracterizeaza printr-o culoare galbena-pai, aroma tipica ce evolueaza prin invechire de scurta durata intr-un buchet foarte complex, capatand un gust fin si delicat.



Regiunile viticole din Romania

In prezent, in Romania exista 37 de podgorii reunite in opt regiuni viticole - Dealurile Moldovei fiind cea mai extinsa dintre ele, cu aproape 70 000 de hectare.

Regiuni viticole Romania


Regiunea viticola Dealurile Moldovei

Este cea mai mare si mai renumita regiune viticola din Romania si inglobeaza 12 podgorii: Cotnari, Iasi, Husi, Colinele Tutovei, Dealul Bujorului, Nicoresti, Ivesti, Covurlui, Zeletin, Panciu, Odobesti si Cotesti. Vinurile obtinute, in cea mai mare parte albe, sunt si de consum curent, dar si de calitate superioara, in mod natural dulci si pot sta alaturi de cele mai bune vinuri ale lumii.



Regiunea viticola Podisul Transilvaniei

Are in componenta Podgoriile Tarnave, Alba, Sebes-Apold, Aiud si Lechinta. In regiune, se produc in special vinuri albe, obtinute intr-o gama larga, de la cele de consum curent pana la cele de marca, demi-dulci si dulci. Pe langa acestea, sunt recunoscute in tara si peste hotare si vinurile spumante de tip Jidvei, Alba etc.



Regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei

In cadrul acestei regiuni viticole exista opt podgorii: Dealurile Buzaului, Dealu Mare, Stefanesti, Samburesti, Dragasani, Dealurile Craiovei, Severin si Plaiurile Drancei.

Productia de vinuri este destul de diversificata, cu exceptia podgoriei Samburesti, profilata preponderent pe producerea de vinuri rosii. Toate celelalte produc o gama larga de vinuri, in principal albe, de la cele de consum curent, pana la cele superioare, cu denumire de origine si trepte de calitate.



Regiunea viticola Dealurile Banatului

Situata in sud-vestul Romaniei, aceasta regiune intruneste, intrucatva, conditiile unei singure podgorii. Cu toate ca este profilata in principal pe producerea de vinuri, soiurile pentru struguri de masa nu lipsesc din plantatii. Dintre acestea, de o larga raspandire si o mai buna apreciere se bucura cele din grupa Chasselas, pe alocuri intalnindu-se si soiurile Muscat Hamburg si Muscat de Adda.



Regiunea viticola Crisana si Maramuresul

Cuprinde patru podgorii - Minis-Maderat, Diosig, Valea lui Mihai, Silvania - si 13 centre viticole. Pentru vinuri albe se cultiva Feteasca Alba, Riesling Italian, Feteasca Regala, Furmint, Pinot Gris, Mustoasa de Maderat si Iordana, iar pentru cele rosii Cadarca si Burgund.



Regiunea viticola Colinele Dobrogei

Situata in sud-estul Romaniei, corespunde in intregime Podisului Dobrogean, clar delimitat intre Dunare, Marea Neagra si frontiera cu Bulgaria. Cadrul natural constituie conditia de baza in dezvoltarea viticulturii acestei regiuni, multe dintre vinurile produse aici fiind apreciate de alte popoare inca din Antichitate. Pentru calitatea lor superioara pledeaza totalitatea factorilor de mediu.

Regiunea viticola a Colinelor Dobrogei cuprinde podgoriile Sarica-Niculitel, Istria-Babadag si Murfatlar. Aici se produc struguri de masa si pentru vinificatie din soiurile Cardinal, Regina Viilor, Chasselas, Muscat Hamburg, Muscat de Adda, Afuz Ali, Aligote, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Pinot Gris, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Merlot.



Regiunea viticola Terasele Dunarii

Aceasta regiune este situata in cea mai mare parte pe terasele Dunarii din sud-estul Campiei Romane si cuprinde podgoriile Ostrov si Greaca si cinci centre viticole in cadrul podgoriilor Aliman, Baneasa, Oltina, Ostrov, Greaca. Regiunea are ca directie principala de productie obtinerea de struguri pentru masa. Totusi, si productia vinicola este variata, constituita in mare parte din vinuri de consum curent, dominant albe.



Nisipurile si alte terenuri favorabile din sudul tarii

Aceasta regiune se suprapune, in principal, peste larga zona de nisipuri din sudul Campiei Olteniei. Cele trei podgorii (Dacilor, Calafat, Sadova-Corabia) inglobeaza un numar de opt centre viticole. Sortimentul de struguri cultivat aici este constituit in principal din soiuri pentru vinuri si in mai mica masura din soiuri pentru struguri de masa.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>