Romania celor doua agriculturi - dezbaterea publica in cadrul EUROSFAT 2014

EUROSFAT 2014Aspecte de importanta majora pentru agricultura romaneasca vor fi aduse intr-un mod profesionist in dezbaterea publica, pentru a facilita dialogul intre cei direct afectati de modul in care fondurile europene pentru agricultura vor fi cheltuite in urmatorii sapte ani – fermieri, experti, mediul academic – si factorii de decizie.

 

 


Reforma PAC ofera un meniu variat de optiuni de finantare
, insa lasa multe detalii de implementare la latitudinea statelor membre. Modalitatea in care fondurile europene pentru agricultura vor fi distribuite pentru perioada 2014-2020 tine in mare parte de modul in care decidentii romani vor alege si adapta (acolo unde exista posibilitatea) noua legislatie europeana pe agricultura. Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a tratat aceste optiuni ale Romaniei in raportul ”Fonduri europene pentru agricultura: optiunile Romaniei pentru platile directe dupa (2014-2020)” care analizeaza cadrul general al reformei, optiunile Romaniei si propune o serie de recomandari: ce ar trebui sa alegem din meniu, date fiind realitatile agriculturii autohtone si cum se potenteaza reciproc aceste optiuni.


De asemenea, CRPE a cercetat in extenso mecanismul alternativ de dezvoltare a agriculturii de mijloc in Romania: asocierea. In cele sase rapoarte publicate in cadrul programului ”Dezvoltare rurala prin antreprenoriat si asociere”, au fost documentate aspectele sociologice, economice si culturale care definesc asocierea in scop economic (al desfacerii pe piata) a micilor producatori agricoli si a propus o masura de asistenta individualizata pentru sprijinirea formelor asociative in PNDR 2014-2020.

Romania are doua agriculturi, cu obiective, interese si chiar solutii de dezvoltare divergente: agricultura de subzistenta (aproximativ 2,5 milioane de ferme care detin sub 1 hectar) si agricultura agro-industriala (in jur de 2700 ferme foarte mari). In viziunea CRPE, talerele balantei trebuie echilibrate pentru dezvoltarea unei agriculturi performante de mijloc. Iar reforma Politicii Agricole Comune (PAC), agreata dupa multe dezbateri, este deosebit de ofertanta pentru tari cu structuri si problematici agricole similare cu ale Romaniei.

Toate aceste aspecte, de o importanta majora pentru agricultura romaneasca trebuie aduse intr-un mod profesionist in dezbaterea publica, pentru a facilita dialogul intre cei direct afectati de modul in care fondurile europene pentru agricultura vor fi cheltuite in urmatorii sapte ani – fermieri, experti, mediul academic – si factorii de decizie.

11.30 – 13.30    Prima sesiune: Modele economice de dezvoltare a agriculturii mici si mijlocii: asociere si infrastructura agricola
Moderator: TBD
Invitati:

    • Dacian Ciolos, Comisar european pentru agricultura si dezvoltare regionala
    • Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii (TBC)
    • Romeo Vasilache, Director programe antreprenoriat Romanian-American Foundation
    • Alexandru Potor , presedinte Federatia Nationala a GAL-urilor
    • Sorin Bob, Presedinte coperativa Lunca Somesului Mic (TBC)


14.00 – 16.00    A doua sesiune: Finantarea dezvoltarii rurale in noul PNDR; cum se vor cheltui cele 8 miliarde de euro in 2014 –2020?

Moderator: TBD
Invitati:

    • Cristian Ghinea, Director CRPE
    • Mihai Dumitru, Director General Adjunct DG AGRI (TBC)
    • George Turtoi, Secretar de Stat MADR (TBC)
    • Tanczos Barna, Comisia pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala, Senat (TBC)
    • Vintila Mihailescu, antropolog (TBC)
    • Reprezentanti industrie finantarea agriculturii


Pentru a participa la acest atelier va rugam sa accesati rubrica Inscriere.

 

Inscrierie-te pentru evenimentul EUROSFAT din 7 Aprilie 2014

EUROSFAT este forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene. Scopul evenimentului este de a reuni reprezentantii politici, mediul de afaceri, societatea civila si cetatenii interesati pentru a contura pozitiile dar si asteptarile pe care acestia le au fata de Uniunea Europeana.

Asociatia Europuls si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) anunta inceperea inscrierilor pentru evenimentul EUROSFAT care va avea loc in data de 7 Aprilie 2014, la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

In preajma alegerilor europene, cei care activeaza in domeniul politicilor europene sunt invitati sa realizeze un bilant al ultimilor ani si sa enunte recomandari pentru noii europarlamentari si pentru noua Comisie Europeana. Candidatii la alegerile europene vor fi prezenti in cadrul unor dezbateri speciale pentru a raspunde intrebarilor societatii civile cu privire la forma si continutul angajamentului lor european. EUROSFAT 2014 va consta din doua reuniuni plenare si din sase ateliere. Reuniunea plenara de deschidere va avea ca tema centrala alegerile europene si modalitatile de ameliorare a procesului electoral, in timp ce reuniunea plenara de inchidere va constitui o dezbatere intre lideri ai partidelor politice europene. Acestia vor avea sansa sa isi prezinte viziune despre viitorul UE, in contextul alegerilor europene si al alegerii unui nou Presedinte al Comisiei Europene. Printre invitatii confirmati se numara Guy Verhofstadt, Presedintele ALDE si candidat desemnat la Presedintia Comisiei Europene precum si Comisarul European Dacian Ciolos.

Atelierele EUROSFAT 2014 se vor grupa in dezbateri cu candidati si dezbateri cu experti. Dezbaterile cu candidati vor urmari sa aduca in prim plan viziunile si programele politice ale candidatilor romani care se vor confrunta in campania pentru alegerile europarlamentare. Pe de alta parte, dezbaterile cu experti vor oferi aportul societatii civile si al expertilor in politici publice la anumite probleme specifice care vizeaza pozitionarea Romaniei in cadrul Uniunii Europene.

EUROSFAT 2014 este organizat de Europuls si Centrul Roman de Politici Europene sub inaltul patronaj al Parlamentului European, Presedintiei elene a Consiliului UE si a Camerei Deputatilor iar printre partenerii forumului se numara Fundatia Friedrich Ebert, Ambasadele Olandei, Germaniei, Greciei, Austriei si Irlandei la Bucuresti, Fundatia Konrad Adenauer — Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Institutul Aspen Romania, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, RFI Romania, Money Channel, Adevarul, Contributors.ro, Dilema Veche.

Pentru mai multe detalii: www.eurosfat.ro sau contact@eurosfat.ro

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>