Deschiderea Conferintei Regionale FAO

Conferinta Regionala FAO 2014Conferinta regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra prioritatilor comune in regiunea noastra in domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului si dezvoltarii rurale. In data de 2 aprilie 2014, domnul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a deschis lucrarile Conferintei Regionale pentru Europa a FAO, in prezenta domnului Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei si a domnului Director General FAO, José Graziano da Silva.

 

 

"Risipa de alimente nu este un concept abstract, ci este un fenomen care ne afecteaza pe noi toti; il intalnim oriunde exista alimente: in retele de magazine, restaurante, in propriile noastre locuinte, in scoli, in fermele de productie, si chiar pe filiera de transport a marfurilor alimentare" a declarat in deschidere ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Una din solutiile posibile vine din zona fermelor de familie, in special in tarile emergente: este dovedit ca acestea pot raspunde provocarilor legate de penuria de alimente si subdezvoltarea mediului rural, dar, in acelasi timp, pot fi incurajate sa practice o agricultura responsabila, raspunzand astfel dezideratului de a atinge o dezvoltare integrata si durabila. Este la latitudinea noastra sa gasim instrumentele prin care sa incurajam dezvoltarea acestora, iar rezultatele pe care le vom obtine vor fi vizibile de-a lungul timpului, pe mai multe generatii.

Desi risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne insa aceasta poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Ne-am adunat aici pentru a gasi modalitatile de a disemina rezultatele cercetarilor si a le implementa la nivel global. Trebuie sa depunem toate eforturile pentru a face ca aceste resurse sa lucreze in beneficiul nostru!

Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total. In medie, fiecare dintre noi arunca jumatate de kilogram de mancare zilnic!" a completat Daniel Constantin.


Solutii de reducere a risipei de alimente

    • In Romania ultimilor ani s-au facut demersuri considerabile pentru trasarea unor planuri si strategii de reducere a risipei de alimente, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurala au fost sprijinite peste 60.000 de ferme mici. Acest sprijin si-a facut simtite efectele la nivelul intregii comunitati rurale. Este important, asadar, sa continuam in aceasta directie si sa gasim noi instrumente de sprijin.
    • Ministerul Agriculturii a inceput in 2012, impreuna cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului o campanie 'Romania - o noua atitudine', care vine in sensul de a combate risipa de alimente la nivel national.
    • Comisia Europeana si Consiliul European au declarat 2014 anul european de lupta impotriva risipei alimentare. Ca raspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, Ministerul Mediului a lansat, in vara trecuta, programul “Gandeste. Mananca. Economiseste”- program care se afla in plin proces de implementare.
    • Pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana, in vederea indeplinirii misiunii sale, a demarat in 2009 proiectul Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici si care sufera de pe urma acestui flagel.


Intalnirea bilaterala a ministrului Agriculturii cu José Graziano da Silva, directorul FAO

MADR FAODaniel Constantin, Viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut in dimineata zilei de 2 aprilie 2014 o intalnire bilaterala cu José Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Intalnirea a avut loc inaintea deschiderii lucrarilor celei de-a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa (ERC) a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura/ FAO, care are loc la Bucuresti in perioada 2-4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului.

Directorul general, José Graziano da Silva, a salutat implicarea Romaniei in cadrul FAO, precum si eforturile intreprinse de tara noastra pentru organizarea evenimentelor de la Bucuresti. La randul sau, ministrul Daniel Constantin si-a exprimat determinarea pentru o si mai puternica contributie a Romaniei la demersurile FAO, precum si pentru sprijinirea proiectelor FAO din Republica Moldova. De asemenea, si la nivel de experti, Romania doreste sa contribuie la actiunile derulate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Totodata, José Graziano da Silva a apreciat interesul Romaniei pentru fermele de familie si faptul ca acestea constituie o prioritate pentru Ministerul Agriculturii. In acelasi timp, domnia sa si-a exprimat intentia FAO de a sprijini promovarea sesiunii de proiecte pe Masura 121/ Ferma de familie, care va fi lansata in vara anului 2014.


Anul international al Fermei de Familie

Ferma de familie 2014Familiile impart totul. Ele impart spatiul de locuit si momentele petrecute in timpul meselor. Impart aspiratiile, visele, realizarile si esecurile. In lumea dezvoltata sau in curs de dezvoltare familiile de fermieri beneficiaza si de avantajele impartirii sarcinilor de munca in cadrul gospodariei. In fapt, cu mai mult de 500 de milioane de ferme de familie in intreaga lume, aceasta este cea mai predominanta forma de agricultura pe care o cunoastem, iar acest lucru este legat in mod indiscutabil de securitatea alimentara la nivel mondial.

In mod ideal, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa aiba accesul si sprijinul necesar pentru a gestiona si a desfasura activitati agricole si de procesare a hranei, iar copiii lor ar contribui la munca din gospodarie prin activitati adecvate varstei lor, numai dupa timpul petrecut la scoala si la joaca.

Fermele de familie au un rol esential in asigurarea durabilitatii mediului inconjurator si in conservarea biodiversitatii. Ele sunt integrate in retelele teritoriale si in culturile locale si stimuleaza economia locala prin cheltuirea veniturilor lor, mai ales in pietele locale si regionale.

Cu toate acestea, mai mult de 70% din populatia care se confrunta cu insecuritatea alimentara este formata din fermele de familie din zone rurale precum Africa, Asia, America Latina si Orientul Apropiat. Aceste familii nu isi pot atinge potentialul maxim de productie pentru ca nu au acces la resurse naturale, credit, politici si tehnologiile moderne de care au nevoie.

De aceea anul 2014 a fost declarat Anul International al Fermei de Familie. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a fost invitata sa faciliteze implementarea acestui program, in colaborare cu Guvernele tarilor, Agentii de Dezvoltare Internationala, organizatii de fermieri si alte organizatii relevante ale Natiunilor Unite precum si alaturi de organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri). Aplicand politicile agricole, de mediu si sociale corecte, fermele de familie pot contribui substantial la eradicarea foametei si saraciei protejand in acelasi timp mediul inconjurator si asigurand dezvoltarea durabila.

Pe durata sesiunii de la Bucuresti din aprilie 2014, problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare va fi un subiect central al agendei. Informatiile prezentate tarilor membre vor ameliora intelegerea cauzelor ce conduc la pierderea produselor alimentare in regiune. Rezultate preliminare arata faptul ca principalul motiv in producerea deseurilor alimentare sunt consumatorii care cumpara produse alimentare cu termen de valabilitate mare. Acest lucru conduce la o crestere a marfii nevandute si astfel la alimente irosite care ar fi fost de altfel perfect comestibile. Multe campanii de sensibilizare pentru reducerea risipei alimentare in aceste tari au fost lansate pentru a aborda conditiile locale specifice, care contribuie la risipa de alimente.



MADR

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>