Oportunitatile si masurile de sprijin a producatorilor din sectorul carnii la Congresul “Viitorul industriei carnii … ASTAZI”

masuri de sprijin producatori industria carniiJoi, 14 aprilie 2016, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim IRIMESCU, a participat la Congresul “Viitorul industriei carnii … ASTAZI”, organizat de Revista Industria Carnii la Rin Grand Hotel, Bucuresti.

 

Printre invitatii reuniti la eveniment s-au mai numarat: Nini Sapunaru - presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Marcel Bodan Pandelica - presedintele ANPC, Laszlo Nagy Csutak - vicepresedinte ANSVSA, Sorin Minea - presedinte Romalimenta, Ioan Ladosi - presedinte Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Ilie Van - presedinte Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, Radu Timis – presedinte ARC, Marian Cuzdrioreanu – presedinte RO-FISH, Emil Dumitru – presedinte PRO AGRO, Dragos Frumosu - presedinte Federatia Sindicatelor din Industria Alimentra, Sorin Mierlea – presedinte ANPCPPSR, etc.

 

Congresul a beneficiat de o tematica variata si realista, axata in special pe vulnerabilitatile si oportunitatile sectorului carnii din Romania, accentul cazand pe masurile necesare a fi luate pentru protejarea producatorilor romani din domeniul carnii, constituirea unui grup de lucru comun (organizatii profesionale – MADR) in vederea sprijinirii producatorilor si procesatorilor autohtoni, solutii vizand cresterea exporturilor la carne si preparate din carne, cresterea calitatii produselor autohtone in vederea echilibrarii importurilor, solutii legislative vizand eliminarea taxelor de raft, accesarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, situatia platii subventiilor catre beneficiari, precum si cea a ajutoarelor financiare acordate de UE pentru producatorii din sectoarele lapte si carne de porc aflate in criza ca urmare a sistarii importurilor de catre Federatia Rusa.

 

In interventia sa, ministrul Achim IRIMESCU a prezentat concluziile Reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) din 11 aprilie, rezultatele bune obtinute in urma vizitei oficiale din Iordania efectuata in perioada 2-4 aprilie 2016, situatia la zi a platilor efectuate de APIA catre fermieri, aspecte vizand masurile legislative necesare stabilirii unui cadru echitabil de negociere intre producatorii si procesatorii autohtoni si lanturile de retail, necesitatea promovarii de catre autoritatile romane si organizatiile profesionale a brandului de tara, etc.

 

Referitor la concluziile Reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) din 11 aprilie 2016, ministrul IRIMESCU a subliniat determinarea Comisiei si a ministrilor agriculturii UE de a gasi solutii concrete menite sa absoarba socul resimtit de fermierii din sectoarele laptelui si al carnii de porc ca urmare a embargoului impus de Federatia Rusa. In acest sens, Achim IRIMESCU a precizat ca exista semnale incurajatoare ca pana la sfarsitul anului Federatia Rusa sa retraga embargoul cel putin la carnea si produsele din carne de porc.

 

O alta concluzie a Reuniunii a vizat situatia importurilor, tema ridicata de Germania, ca urmare a cresterii fraudei alimentare cu produse contrafacute sau neconforme, fenomen inregistrat mai ales la importurile extracomunitare. In acest sens, ministrul IRIMESCU a reiterat necesitatea controalelor efectuate de catre autoritati, astfel incat securitatea si sanatatea alimentara sa fie respectate la maximum, iar consumatorii sa fie protejati.

 

In ceea ce priveste vizita in Iordania, prilejuita de conferinta regionala “Implementarea standardelor OIE (n.r.Oficiul International al Epizootiilor) privind zonarea”, ministrul Agriculturii a aratat ca a fost deblocat exportul ovinelor in aceasta tara, in urma vizitei inregistrandu-se exporturi de 100.000 capete ovine, iar pana la finalul anului preconizandu-se o cifra de 1 milion capete ovine exportate in Iordania. In acest context, ministrul IRIMESCU a declarat ca Romania are un potential de export ovine de 4,5 milioane capete/an, deziderat ce va fi urmarit de oficialul roman in cadrul vizitelor in Romania perfectate in lunile mai, respectiv iunie, cu ministrii agriculturii din Arabia Saudita si Kuweit, de asemenea tari mari consumatoare de carne de ovina.

 

Legat tot de exporturi, dar vizand o arie mai extinsa, ministrul Achim IRIMESCU a anuntat ca in viitoarea sedinta de guvern se va afla pe ordinea de zi actul normativ referitor la trimiterea la post a celor 12 atasati agricoli de la care se asteapta o imbunatatire a relatiilor bilaterale pe domeniul agricol si o crestere a exporturilor cu tarile in care vor activa.

 

Referitor la plata subventiilor pe suprafata de catre APIA, ministrul IRIMESCU s-a aratat multumit de accelerarea procesului de plata inregistrat, fiind optimist ca acesta va decurge normal si se va incheia in termen. ”Pana acum, au fost transferate in conturile agricultorilor 134 de milioane de euro. Am reusit sa acceleram procesul, tinand cont ca in 8 aprilie erau platite 13 milioane euro. Am gasit intelegere si la ministrul Finantelor si pe langa cele 800 de milioane euro din fondul de privatizare, s-au gasit resursele necesare pentru acoperirea completa a celor 1,3 miliarde euro care vor fi platiti, pentru ca rambursarea de la Comisia Europeana se face dupa doua luni. Cu sprijinul doamnei ministru Anca Dragu am reusit sa rezolvam si aceasta problema delicata”, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

In cadrul dezbaterilor, reprezentantii federatiilor si-au manifestat sustinerea fata de proiectele si masurile vizate de ministrul Achim IRIMESCU pentru sustinerea si dezvoltarea producatorilor si procesatorilor autohtoni, iar deputatul Nini Sapunaru - presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor a declarat ca intre Comisia pe care o conduce si ministrul Agriculturii exista o colaborare foarte buna, aratandu-se increzator cu privire la solutionarea tuturor problemelor existente in acest moment.


M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

  

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>