Reuniunea „Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri! Masuri locale pentru dezvoltarea agriculturii si protectia apelor” Suceava, 12 aprilie 2022

La Suceava a fost reluata seria reuniunilor zonale ale proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu NutrientiAstazi, la Suceava, a avut loc reuniunea de informare intitulata „Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri! Masuri locale pentru dezvoltarea agriculturii si protectia apelor”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti (UMP CIPN).


Reuniunea a continuat seria evenimentelor demarate in 2019 si suspendate pe durata restrictiilor sanitare din ultimii doi ani.

In cadrul evenimentului, reprezentantii UMP CIPN au oferit reprezentantilor primariilor din judetele Suceava si Botosani informatii concrete despre modul in care gunoiul de grajd poate fi transformat intr-o resursa pentru agricultura, in acelasi timp diminuandu-se nivelul poluarii apelor cu nitrati. De asemenea, au prezentat noutatile aparute ca urmare a revizuirii Programului de Actiune si a Codului de bune practici agricole, precum si perspective viitoare de finantare prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

In deschiderea reuniunii au luat cuvantul dl. Gheorghe-Alexandru Moldovan, Prefectul judetului Suceava, si dl. Petru Tanase, Secretar al judetului. Reprezentanti ai APIA Botosani, OJFIR Suceava si ABA Siret au prezentat date statistice din zona, legate de modul in care fermierii pot evita penalizarile la plata subventiilor prin respectarea normelor de ecoconditionalitate si, respectiv, a situatiei recente privind poluarea cu nitrati a apelor din zona si a modului cum aceasta a afectat sanatatea populatiei.

In partea a doua a intalnirii au fost abordate chestiuni legate de provocarile pe care Directiva Nitrati le adreseaza fermierilor. In plus, s-au prezentat modalitatile pentru o comunicare eficienta privind masurile necesare protectiei apelor. Intre acestea, Help-desk-ul, transferul de informatii printr-un sistem de tip retea si fermierii model ca factori de diseminare a informatiilor, alaturi de campania de informare publica si celelalte evenimente ale proiectului.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Proiectul este in a doua faza, cea de finantare aditionala. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 80 de comunitati locale. 


reuniune CIPN-Suceava 2022

  

Noutati

Error: No articles to display