Pesca-i tara pitii si placintii

Ca sa dovedim aceasta vom urmarii in cele ce urmeaza cat mai multe elemenete ale activitatii culinare; moduri de preparare, ustensile, feluri de mancare, cotidiene sau la ocazii festive ce tin, e evident, de inventivitatea si priceperea gospodinei in realizarea retetelor bucatariei traditionale.

 

 

 

Pescanile”, intai de toate, bune gospodine erau maestre in prepararea painii; “pita da Pesca” a devenit faima localitatii, nu numai mare dar si deosebit de gustoasa, un simbol al harniciei pecicanilor fie romani, unguri, slovaci sau tigani.

1403254564 42Ce-i asigurau aceste calitati? Intai graul, foarte bogat in gluten ce dadea o faina de foarte buna calitate, e drept si datorita morilor Ghizela, Scherer, Bacsilla, Aconi – care scoteau “faina nulas”.

De altfel moara Ghizela, a doua moara industriala dupa Neuman, din Arad, realiza si gris de calitate si chiar “piparca rasnita” (boia de ardei), iar moara “lu Suli” (Elias) scotea uleiuri comestibile foarte fine “da ruje” (floarea soarelui)si “da ludaie” (dovleac); “maloiu” (sroturile) servea ca hrana pentru animale.

Dar nu in ultimul rand, calitatea painii era asigurata de priceperea gospodinelor. Acestea stiau sa pregateasca faina pentru aluat, fie ca-l preparau dospit cu “cumlau” (drojdie), fie ca nu. Aluatul trebuia foarte bine framantat “pana asuda grinda” si apoi lasat sa dospeasca pana sa fie “bagata in cuptori” la copt.

Era important, de asemenea si cum “era ars cuptoriu” si cat dura coacerea. Toate acestea coroborate faceau ca “pita da Pesca” sa-si pastreze fragezimea mai multe zile (o data pe saptamana se facea pita pentru familie; zilnic si de mai multe ori faceau pita “pitarii”, care o valorificau pe piata Aradului vanzand-o si “cu crisca” si “cu carhanocu” (bucata mai mare). Era buna si goala, cum ziceau batranii “invalita cu limba

5602 1 1324387146Alaturi de paine, gospodaria pecicanului ii oferea acestuia si multe alte produse alimentare pe care “socacitele” stiau sa le imbine potritivit: “crumpe” (cartofi), “pasula” (fasole), “bors” (mazare), verdeturi , fructe (prune, cirese, visine, nuci), lapte, branza, carnuri (afumate sau proaspete) – de vita, porc, gaina, rata, gasca, “tutca” (curca), “pirca” (bibilica), “golomb” (porumbel), peste.

Gustul bun al mancarurilor il dadeau si oalele “da pamant” in care se fierbeau “sarmile” (sarmalele), oalele “da droscau” (tuci), “caldarile” (ceaunele), “ fedeul” (pe care se frigea carnea).

Aproape fiecare zi din saptamana isi avea meniul sau, de la care nu prea se abatea gospodina: miercurea era “zaua aluaturilor” vinerea era “zaua cu pasula”.

O simpla enumarare a felurilor de mancare gatita in bucataria pecica e suficient de edificatoare: “crumpe cu bot”; “crumpe cu galuste”; “galuste tautasti cu nuca sau mac”; “gombot cu prune, branza, “pemnez” (magiun), cu “prezla” (pesmet); “taste (aluat) cu branza”.

tocanita-de-cartofiZamurile” (supele) “pa carne, pasula sau crumpe”, rezultau din apa in care se fierbea carnea, cartofii, fasolea, la care se adaugau aluaturile “taitai”, “lascuta”, “nodate”, “garlene”, “tarhana”, alte condimente precum frunze de patrunjel, telina, si verdeturi care se fierbeau o data cu carnea. Pa ce carne se facea zama?: “da gaina”, “da rata”, “da pirca”, “da tutca”, “da vaca”, “da golomb”, “da porc”. “Tat zama” era si cea “da paradaica” (rosii), “da pasula verde” (fasole), “da chimimoc” (chimen), la care se adauga carnati, “soanca”, “zdrentre de oua”, “perinci”(perisoare), ori aluaturi.

Ca fel doi se servea si “pasula stoarsa cu rantas”, “tocana de crumpe cu carnati sau soanca”. Cu rantas , mai ales de posturi erau servite “ crumpe coapte-n duba” , “crumpe fripte pa fedeu” cu “oloi (ulei) de ruje sau ludae”.

Mancaruri “da post” erau: “mamaliga cu chisalita” (de prune), “langos” (aluat da pita cu oloi), “ploate” (fructe uscate) cu paine.

In zile de sarbatoare, la nunti, botezuri, masa pescanilor era plina de mancaruri alese: “ zamuri”, “sarme da curechi”, da piparca”, carne fripta cu sos “ da paradaica”, “da hirean” (hrean), “da ai” (usturoi), “ da visine” impreuna cu “ crumpe fierte”, etc.

placintaUrmare a sacrificarii porcilor grasi, in preajma Craciunului, se asigura hrana peste an: “clisa” (slanina), “soanca” (sunca), “cardabosii” (caltabosii), carnatii, toba, “maiosul”, “sanjeretele”, “coastele afumate”. Din “clisa” vara se facea “jumere” si se servea cu diverse garnituri “pasula verde, bors, cureti de ludae”.

De pe masa de sarbatoare nu lipseau placintele: “colacul”, “coarda cu nuca si mac”, “placinta-ntinsa cu nuca mac, visine, branza, gris, “chifle cu untura cu nuca, mac, pemnez, branza”, “scoverzi” (clatite), “pancove”, “coapte” (gogosi), “rechise”, etc.

Ca desert era apreciata “ludaia fripta in duba sau cuptor”.

Cum aminteam mai sus nu lipsea nici de pe masa, nici din camara pescanului “dunturile” (compoturile) de prune, mere, pere, gutui, visine, cirese, caise; “acriturile” (muraturile) de varza, castraveti, gogonele, lubenize verzi (pepeni verzi).

In zilele noastre bucataria pecica s-a modernizat si datorita celor invatate la Scoala de Fete condusa de invatatoarea Livia Ghebeles. Au impus unele retete cele mai iscusite “socacite” ce pregateau mancaruri la ospete: “Ielina lu Americanu”; “Arselia lu Cozma”, “Tosa” (Aurel Denut) si ajutoarele lor. Astazi ele asigura prepararea mancarurilor in bucatarii igenice, conform normelor in vigoare.

 

Autor: prof. Doru Petescu

 

Sursa: Monografia Pecica – Editura Concordia Arad 2007

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>