Atractii turistice in pusta aradeana

1castelm.jpg
Castelul Macea si Parcul Dendrologic;

Strandurile termale din campia Aradului;

Strandul NEPTUN din Arad;

Cetatea Aradului.






Castelul Macea si Parcul Dendrologic

Castelul a fost construit in doua etape principale in comuna Macea situata la doar cativa kilometri de orasul Curtici. In prezent castelul are forma literei “L”. Prima parte a constructiei, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea. Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe cu care ocazie complexul a primit amprenta secessionului. Incepand cu 1956-1957, castelul, de proportii impunatoare, a fost restaurat.

Un frumos parc inconjoara castelul pe o suprafata de 17 ha. Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, numit si "arborele pagodelor", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cincisprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, etc. Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, s.a., fiind totodată si un excelent loc de recreere.

Intr-un colt al parcului se gaseste si monumentul si mormantul comun al generalilor I. Damjanics si E. Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad la 6 octombrie 1849 din ordinul habsburgilor. In parc a fost amenajata o frumoasa alee impodobita cu statuile unor importanti scriitori romani




Strandurile termale din campia Aradului

1stdorobant.jpg

Strandul Dorobanti

Strandul din Dorobanti este cunoscut atat pe plan local, cat si pe plan national si international. Aici vin sa se recreeze aradenii, dar si straini, cu precadere din Germania.

Vara, sunt cel putin 1.500 - 2.000 de vizitatori, zilnic.

Strandul Sofronea

Aflat la doar 7 km de Arad, strandul de la Sofronea este preferat de cetateni pentru calitatile terapeutice pe care o are apa termala si a zonei de agrement.

Sute de aradeni, dar si turisti din afara judetului Arad, vin zilnic, la strandul de la Sofronea, unde isi petrec timpul liber impreuna cu familia si prietenii.

Apa termala este extrasa de la 903 metri adancime si are calitati terapeutice pentru reumatismul degenerativ si articular, depresii si astm bronsic.

De asemenea, in Castelul de la Sofronea sau Castelul Purgly de care apartine strandul se desfasoara intruniri, simpozioane si nunti.

Strandul Curtici

In timpul sezonului estival, in Curtici functioneaza un strand termal compus dintrei bazine (pentru copii, de tratament si olimpic). Strandul Termal din Curtici este bine cunoscut in tot judetul si nu numai. In perioada estivala, oaza de verdeata devine locul preferat al tineretului.




Strandul NEPTUN din Arad

1sarad.jpgStrandul Neptun este situat in spatiul incadrat de bucla Muresului, pe aproape 40 de hectare de verdeata. Strandul este cotat ca fiind al doilea strand ca marime din Europa situat langa o apa curgatoare. La inceput a fost doar scaldatul in Mures, apoi au aparut mai multe stranduri plutitoare pentru ca la sfarsitul anilor 60 sa inceapa constructiile pe locul de acum. Aflat in imediata apropiere a centrului orasului si astfel usor accesibil din toate cartierele Aradului, strandul este in prezent oaza de relaxare si recreere a aradeanului. El este accesibil aradenilor prin trei puncte de intrare, dintre care unul fiind deschis si autovehiculelor, anual fiind vizitat de peste 3.000.000 de persoane. Toate aleile sunt pavate frumos, spatiul verde este amenajat si intretinut, aici gasindu-se peste 30 de specii de arbori. In cadrul sau s-a dezvoltat in ultimii ani un complex de agrement care include bazine de inot, terenuri de sport, locuri pentru joaca, terase, discoteci, peste 300 de casute de lemn tip camping. Ziua, posibilitatile de recreere sunt date de spatiile special amenajate pentru plaja, dar si pentru petrecerea timpului intr-un mod placut in localurile deschise permanent in acest scop, iar noaptea strandul se transforma intr-un loc deosebit de atractiv datorita numeroaselor puncte de atractie si agrement amenajate special: restaurante, baruri, cluburi, terase si discoteci.

Strandul Neptun ofera o gama atat de variata de distractii incat orice gen de preferinte este pe deplin satisfacuta. In incinta strandului care mai degraba seamana cu o statiune turistica puteti gasi: cinci bazine (suprafaţă totala, 8.700 mp), din care unul pentru inotatori, unul pentru adulti si trei bazine pentru copii; un tobogan acvatic; un foraj care asigura cu apa termala bazinul de copii; doua solare pentru nudisti.

Aici au loc in timpul verii diferite festivaluri si concerte in aer liber. Prin toate acestea, strandul este unul dintre locurile de agrement extraordinare din tara. De-a lungul celuilalt mal al Muresului, denumit si Faleza Muresului, sunt amenajate o salba de parcuri cu baze sportive, locuri de joaca si terase.




Cetatea Aradului

1cetatearad.jpgCetatea Aradului construita pe malul stang la Muresului, a marcat adanc istoria orasului Arad. Cladirea a fost ridicata la cererea imparatesei Maria Tereza.

Construita in forma de stea cu sase colturi, cladirea era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri. In incinta complexului se gasea o capela care fusese construita o data cu cetatea. Poarta principala si cladirile din interior au fost construite in stil baroc. O echipă de ingineri militari condusi de Ferdinand Philipp Harsch au proiectat cetatea in stil Vauban-Tenaille. Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) si a fost facuta de mii de iobagi. In centrul cetatii exista o biserica catolica si in cladirile din jurul ei au fost gazduiti calugarii franciscani.

Pana in 1918 cetatea a fost de asemenea, una din cele mai mari inchisori militare ale imperiului. In timpul revolutiei 1948-1949, cetatea a jucat un rol crucial. Sub asediul armatei republicane maghiare, garnizoana a bombardat orasul in fiecare zi timp de noua luni. In vara anului 1849 armata revolutionară maghiara a reusit sa ocupe garnizoana timp de 46 de zile, dupa care a fost incercuita de armatele rusesti si austriece si obligata sa se predea. Trupele habsburgice au folosit-o inca odata ca inchisoare unde au fost incarcerati 500 de ofiteri ai armatei revolutionare, majoritatea fiind condamnati la moarte. In noiembrie 1918 cetatea a fost ocupata de trupe franceze si sarbe iar in iulie 1919 armata romana a preluat cetatea.

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>