Turismul Rural Romanesc in context international. Actualitate si Perspective

Conferinta Turismul Rural Romanesc in context international. Actualitate si PerspectiveContinuand traditia anilor trecuti, in perioada 25 – 27 mai 2017, la Vatra Dornei s-a desfasurat cea de-a XIX-a conferinta internationala „Turismul rural romanesc in context international. Actualitate si perspective”. Scopul acestui important eveniment, a fost acela de a reuni, la Vatra Dornei, specialisti din tara si strainatate, capabili sa ofere solutii optime de revigorare a mediului rural si a fenomenului turistic din acest spatiu.


Manifestarea a fost gazduita de Agentia Zonei Montane, avandu-i ca principali organizatori: Academia Romana – filiala Iasi, Institutul de Cercetari Economice si Sociale „Gh. Zane” si Institutul National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” – Centrul de Economie Montana, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia Zonei Montane, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Turism, Primaria municipiului Vatra Dornei, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC – filiala Bucovina, Asociatia Europeana a tarilor cu munti – Euromontana, Asociatia Generala a Economistilor din Romania – filiala Iasi.

Alaturi de specialisti, au fost invitati prestatori de servicii turistice, oameni de afaceri, reprezentanti ai autoritatilor publice si ai asociatiilor – factori care incearca sa identifice impreuna, provocarile si problemele cu care este confruntat turismul din spatiul rural si sa ofere solutii la acestea.

Tematica manifestarii a cuprins:

    • Turismul rural si agroturismul in contextul dezvoltarii durabile la nivel national, regional si global;
    • Traditionalism vs. modernism in turismul rural;
    • Strategii nationale si regionale de dezvoltare a turismului rural;
    • Managementul si marketingul e-turismului;
    • Comportamentul prestatorilor si consumatorilor de servicii de turism rural;
    • Rolul legislatiei in domeniu in promovarea si dezvoltarea turismului rural;
    • Turismul rural din perspectiva multidisciplinara si interdisciplinara: economie, sociologie, drept, psihologie, antropologie, etnografie, folclor etc.;
    • Bune practici internationale.


Au fost prezentate un numar de 31 de lucrari stiintifice, rezultatul cercetarilor a 54 specialisti in domeniu, de la institutii reprezentative, din tara si strainatate, cu preocupari in cercetarea fenomenului turistic rural: Academia Romana – filiala Iasi, Institutul de Cercetari Economice si Sociale „Gh. Zane”, Institutul National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” – Centrul de Economie Montana Vatra Dornei, Universitatea din Pitesti, Universitatea „Transilvania” din Brasov – Facultatea de Turism si Alimentatie, Universitatea „Bioterra” Bucuresti – Facultatea de Management Agroturistic din Bucuresti si Focsani, Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Spiru Haret” Bucuresti – Facultatea de Geografie, Universitatea „Al. I Cuza” – Iasi, Institutul National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” – Centrul de Economia Industriilor si Serviciilor, Universitatea „Dimitrie Cantemir” Iasi, Colegiul Economic „M. Kogalniceanu” Focsani, Agentia Zonei Montane – Vatra Dornei, Asociatia Generala a Economistilor din Romania – filiala Iasi, Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania, Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri (CICIA) Roznov, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea, Spitalul Universitar de Urgenta „Sf. Spiridon”, Iasi – Laboratorul de Medicina Nucleara, Universitatea „Ege”, Izmir – Turcia, Academia de Stiinte a Moldovei, Chisinau – Republica Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Chisinau – Republica Moldova, Universitatea din Tbilisi – Georgia, Asociatia europeana a tarilor cu munti – Euromontana.

Dintre autoritatile publice ce au onorat manifestarea, amintim: Primaria Municipiului Vatra Dornei, Compartimentul de Dezvoltare Rurala Judetean Suceava si Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Primaria orasului Sovata – Mures.

Sectorul asociatiilor si al organismelor neguvernamentale, a fost de asemenea prezent: Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC Bucovina, Asociatia „Forumul Montan din Romania”, Asociatia pentru Dezvoltare Rurala Montana „Romontana”, SC „Tahion Expert” – Iasi, SC Agricost SRL Braila, SC Romtur Consult Marketing SRL Bucuresti, SC Ronera Rubber SA Bascov – Arges, ocolul silvic „Muresul” – Sovata.

Pensiunile turistice si agroturistice care au raspuns prezent invitatiei la eveniment, prin administratorii lor, au fost: Pensiunea „Sunatori” – Dorna Arini, „Cabana de vis Viorela” – Vatra Dornei, „Tara Fagilor” – Mitocul Dragomirnei.

Lucrarile stiintifice sustinute in plen de catre cercetatori, au fost cuprinse intr-un volum tiparit (Turismul rural romanesc in context international. Actualitate si perspective – Vol XLIII, editura Performantica, Iasi).

Manifestarea s-a derulat pe parcursul a 3 zile si a avut urmatoarea structura:

    • Prezentarea lucrarilor stiintifice la sala – autorii cercetarilor stiintifice;
    • Lansare de carte: „A concepe, a redacta si a publica un articol stiintific. O abordare in contextul cercetarii economice” – prof. univ. dr. hab. Gheorghe Savoiu, Universitatea din Pitesti (editura ASE, Bucuresti, 2016);
    • Masa rotunda: „Meditatia montana”- cercet. st. pr. III Vasile Avadanei – Centrul de Economie Montana – CEMONT Vatra Dornei;
    • Workshop cu tema: „Probleme actuale ale turismului rural romanesc” – dr. ing. Danut Ungureanu – Agentia Zonei Montane Vatra Dornei;
    • Aplicatie practica. Vizitarea unor obiective turistice reprezentative ale comunei Fundu Moldovei: Pensiunea „La Baciu”, „Casa Irina”, Pensiunea „La Moara”, biserica „Sf. Nicolae” din satul Colacu, atelierul de prelucrarea a lemnului pentru dranita (mesteri populari Morosan Viorel si Sauta Andrei).

Si de aceasta data, Conferinta s-a ridicat la un inalt nivel stiintific si s-a bucurat de o larga apreciere din partea celor prezenti.

Transmitem si pe aceasta cale multumirile organizatorilor, care se indreapta catre prietenii de suflet ai Conferintei, cei ce o sprijina an de an, cei ce au crezut, contribuit si sustinut si de aceasta data evenimentul, fara de care manifestarea nu ar mai avea aceeasi stralucire: Primariei municipiului Vatra Dornei – domnului primar Ilie Bonches, Primariei Comunei Fundu Moldovei – domnului primar Tudor Ion Zdrob, Academiei Romane, filiala Iasi – domnului academician Teodor Dima, Agentiei Zonei Montane – domnului director General Lazar Latu, Ansamblului artistic „Plaiurile Dornelor” din cadrul Clubului Copiilor Vatra Dornei – domnilor profesori Vasile Morosan si Dorin Pardau.

Va asteptam in ultimul week-end al lunii mai, al anului 2018, pentru a celebra cei 20 de ani de existenta a evenimentului si de contributii stiintifice substantiale ale specialistilor din turismul rural!

Dr. ing. Danut Ungureanu – Agentia Zonei Montane
Vatra Dornei

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>