Statiunea Albac din Apuseni - capitala turismului rural romanesc

Targul National de Turism Rural de la Albac 2017Zeci de localitati turistice din Romania isi prezinta de vineri pana duminica ofertele turistice in cadrul Targului National de Turism Rural de la Albac, cel mai important targ de turism rural din Romania. Targul cuprinde o expozitie in care isi prezinta oferta turistica zeci de localitati rurale si consilii judetene, un targ al mesterilor populari, expozitie de fotografie etnografica, dezbateri pe teme de turism dar si concerte de folclor sau demonstratii gastronomice si de maiestrie mestesugareasca. Targul National de Turism Rural de la Albac este o marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba.


Statiunea turistica Albac din Muntii Apuseni este la sfarsitul acestei saptamani capitala turismului rural romanesc gazduind o noua editie a Targului National de Turism Rural—cel mai important targ de turism rural din Romania. Targul se desfasoara in perioada 1 — 3 septembrie si este un eveniment amplu care reuneste cererea si oferta din domeniul turismului rural romanesc. La editia din acest an a targului sunt promovate oferte turistice din zeci de zone sau localitati rurale din Romania acestea fiind reprezentate de consilii judetene, primarii sau operatori din turism.

Invitatia de participare a fost transmisa tuturor consiliilor judetene din Romania. Dintre acestea 14 au raspuns invitatiei si au delegat reprezentanti ai turismului rural din judetul respectiv, iar alte 10 consilii judetene si-au aratat interesul de a participa la editia de anul urmator. Pe langa acestia la targ participa si cateva zeci de reprezentanti ai unor agentii de turism din tara care au in ofertele lor pachete de turism rural. Imaginea targului va fi intregita de cei peste 40 de mesteri populari care isi vor prezenta munca ridicata la nivel de arta dar si de specialistii in gastronomie traditionala care vor face pentru participanti demonstratii gastronomice explicand si aratand cum se prepara mancarurile gustoase care atrag turistii in satele romanesti.

'Targul National de Turism Rural de la Albac este cel mai important targ de turism rural din Romania care isi propune sa promoveze oferta turistica a satelor romanesti completata cu traditiile, mestesugurile populare, folclorul si gastronomia traditionala. In acest an ne bucuram de o prezenta foarte numeroasa a zonelor cu potential turistic rural din Romania dar si de un interes ridicat din partea agentiilor de turism, fapt ce demonstreaza ca turismul rural romanesc este atractiv si merita sa fie sustinut' a spus Alexandru Pal, managerul 'Centrului de Cultura' Augustin Bena Alba.

In acest an Targul National de Turism Rural de la Albac este organizat intr-un nou concept pe parcursul a trei zile si se bucura de o prezenta numeroasa a zonelor rurale cu potential turistic din Romania dar si a agentiilor de turism.

Vineri, in prima zi a targului, organizatorii au pregatit pentru reprezentantii agentiilor de turism participante un info-trip in care vor prezenta un circuit turistic complex in cadrul caruia turistul isi incepe vizita in Alba Iulia, loc incarcat de istorie, poate degusta apoi vinurile de Cimbrud la Casa Domeniile Vinului, se bucura de frumusetea arhitecturii unice a satului Rimetea, iar in final se incarca de spiritualitate la Manastirea Lupsa. In paralel la Albac participantii veniti din intreaga tara sunt primiti pentru a-si amenaja standurile si expozitiile, iar pentru turistii dornici sa petreaca in natura cateva zile linistite va fi deschis oficial un spatiu special de campare in care vor avea gratuit curent electric si apa.

Editia din acest an a Targului National de Turism Rural va fi deschisa oficial, sambata, la ora 10,00 cand participantii sunt invitati sa vada oferta zonelor turistice prezente la targ dar si ateliere de mestesuguri populare si de gastronomie traditionala amenajate special in zona expozitionala. In acelasi timp va realizat si vernisajul unei expozitii de arta fotografica cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultura 'Augustin Bena' Alba, coordonata de Vasile Sarb. Reprezentantii agentiilor de turism vor fi provocati si sambata la un nou info-trip de aceasta data in zona Muntilor Apuseni.

La ora 15 este programata vizionarea filmului 'Monografia etnografica a comunei Albac', iar de la ora 16,00 va debuta prima editie a Concursului de interpretare la tulnic 'In memoriam Elena Pogan', in care vor evolua si ansamblurile folclorice din Unirea, 'Bradeana' din Sohodol si 'Ariesul' din Campeni.

In premiera in acest an, Targul National de Turism Rural de la Albac cuprinde si un concurs inedit, 'Comoara ascunsa din statiunea turistica Albac', la care vor participa zeci de membri ai cluburilor de orientare turistica din tara.

La ora 17 va avea loc la sediul Primariei comunei Albac, conferinta nationala 'Turismul rural romanesc — traditie si modernitate' in care vor fi dezbatute strategiile nationale si regionale pentru dezvoltarea turismului rural, legislatia in domeniu dar vor fi prezentate si exemple de bune practici din turism.

Seara se va incheia cu un concert de muzica folk in care vor evolua Ionel Eremia si Madalina Amon, Grupul 'Primavera' al Centrului de Cultura 'Augustin Bena' Alba, iar momentul cel mai asteptat va fi recitalul Trupei Talisman, invitat special fiind naistul Nicolae Voiculet, Ambasador al Turismului Rural Romanesc. Petrecerea va dura pana tarziu in noapte cu foc de tabara si focuri de artificii.

Ziua de duminica este dedicata gastronomiei, mestesugurilor traditionale si folclorului, iar organizatorii au pregatit demonstratii gastronomice, demonstratii de maiestrie mestesugareasca realizate de mesteri populari, o parada a portului popular autentic si un spectacol de folclor. Ineditul zilei va fi dat de concursul 'Vanatoare fara arme', organizat in premiera, in cadrul caruia vanatorii inscrisi vor trebui sa isi demonstreze iscusinta fara sa foloseasca armele obisnuite vanatorii.

Reprezentantii agentiilor de turism vor fi provocati si duminica la un nou info-trip de aceasta data in zona Muntilor Apuseni, totul concentrandu-se de aceasta data pe vizitarea unor obiective turistice spectaculoase precum Cascada Pisoaia, Dealul cu Melci, ambele rezervatii protejate, sau Muzeul Memorial 'Avram Iancu'.

Targul se va incheia, duminica seara, cu un spectacol folcloric extraordinar in care vor evolua ansamblurile folclorice: 'Dor Teiusan' din Teius, 'Floare de Colt' din Galda de Jos, 'Vintana' din Vintu de Jos, alaturi de care vor evolua si interpretii Floarea Livia Alexandra si Alexandra Vadan. Spectacolul va continua apoi cu Ansamblul Folcloric 'Augustin Bena' al Judetului Alba, alaturi de interpretii Catalin Hasa, Roxana Reche, Nicolae Tuhut, Dorina Narita, Maria Filimon, Nicolae Pluta, Cornel Borza, Ioana Breda Morar, Leontina Farcas si Marinela Baba. Conducerea muzicala va fi asigurata de dirijorul Alexandru Pal.

Targul National de Turism Rural de la Albac este unicul targ de turism rural din Transilvania fiind cel mai longeviv si important din Romania. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a editie, este organizat de Consiliul Judetean Alba, Centrul de Cultura 'Augustin Bena' Alba si Primaria Albac, iar partenerul oficial al targului este Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural Filiala Alba. Targul National de Turism Rural de la Albac este o marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba.

Mai multe detalii puteti afla si de pe pagina de Facebook:
Indicatii GPS — 46°26'44.76'N, 22°57'47.12'E

Centrul de Cultura 'Augustin Bena' Alba

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>