PENSIUNI TURISTICE

 

Suceveanul Gheorghe Rudnic s-a apucat de afaceri cu bani europeni la varsta la care altii se retrag la pensie. Omul are 63 de ani si si-a facut o pensiune turistica pe care o administreaza cu succes.

 





Suceveanul a trebuit sa respecte conditii stricte legate de marimea camerelor, calitatea mobilierului si altele. Oficialii Sapard l-au verificat "la centimetru" pentru a fi convinsi ca normele europene in domeniul turismului sunt respectate.

Conform statisticilor oficiale, 772 de pensiunituristice din Romania, dintr-un total de peste 4.000, au fost ridicate ori modernizate pana in prezent cu ajutorul fondurilor europene.

Daca vrei sa-ti schimbi meseria, o poti face la orice varsta. Iata exemplul cel mai bun, din acest punct de vedere, pe care l-am intalnit in comuna suceveana Todiresti. La cei 63 de ani ai sai, Gheorghe Rudnic a decis ca e momentul sa intre in industria turismului. A fost primul om din comuna care s-a gandit sa faca o pensiune. Plus ca noua locatie, inaugurata la inceputul acestui an, e practic "inconjurata", pe o raza de vreo 30 de kilometri, de majoritatea manastirilor bucovinene. "Pot spune ca sunt un autodidact", recunoastebarbatul, atunci cand vine vorba de "stiinta turistica", mai ales ca inainte a fost mecanic agricol. Dar nu numai rigorile noii meserii trebuie luate in calcul, ci si ospitalitatea bucovinenilor, "care la noi se perpetueaza din generatie in generatie", ne atrage atentia barbatul. La care, inevitabil, se adauga bucatele traditionale.

Daca cineva s-ar intreba de ce un sucevean se apuca de turism, ar primi un raspuns cat se poate de simplu. Turismul e deja una dintre principalele activitati economice din Bucovina. Informatiile furnizate de Consiliul Judetean Suceava arata ca in acest judet sunt la ora asta peste 600 de locatii turistice, de la pensiuni pana la hoteluri, totalizand mai mult de 9.000 de locuri de cazare. Judetul este vizitat, in fiecare an, de cel putin 200.000 de turisti, romani si straini, iar autoritatile locale prevad, in viitorul apropiat, un ritm anual de crestere cu 20%, in privinta numarului de oaspeti. E clar, in conditiile astea, de ce "virusul" turismului, ca afacere, evident, poate sa contamineze orice bucovinean, la orice varsta...

Povestea intreprinzatorului din Todiresti a inceput cu aproape trei ani in urma, cand omul a decis ca e timpul sa bata la usa Uniunii Europene ca sa-si implineasca visul. Proiectul sau, in valoare de 200.000 de euro, avea nevoie de sprijinul Programului Sapard. Mai intai a comandat un proiect la o firma de consultanta. A urmat un studiu de fezabilitate, al unei firme de constructii, iar dupa trei luni i s-a aprobat demararea afacerii. A primit jumatate din suma, cu titlul de bani nerambursabili, conform uzantelor. "Ei mi-au dat 100.000 de euro, iar eu am mai facut rost de inca 100.000 de euro, din credite. Am girat cu pensiunea", ne-a explicat investitorul.

Numai ca de aici incolo a vazut romanul cum e sa-ti faci o pensiune turistica dupa normele europene. "Sunt conditii foarte stricte. Trebuie sa respecti tot ce-ti cer ei, pentru ca altfel risti sa pierzi finantarea", ne-a relatat bucovineanul. si nu e deloc o figura de stil atunci cand e vorba de centimetru. De exemplu, i s-a impus ca paturile sa fie de anumite dimensiuni. Un pat dublu are 1,80 metri si unul simplu e de 90 de centimetri. Lungimea e de doi metri, in ambele cazuri. La randul lor, camerele trebuie sa fie inalte de 2,80 metri si fiecare incapere are 17 metri patrati. Temperatura minima in cladire nu poate fi mai mica de 18 grade, in timp ce apa calda va avea tot timpul cel putin 28 de grade. Pensiunea are sase camere, fiecare cu televizor, telefon si conexiune la Internet, plus baie proprie. Alta conditie a fost ca una dintre camere sa fie special amenajata pentru persoanele cu handicap. Asta inseamna usi mai late, pe unde sa poata intra o persoana in carut, dar si dotari specifice in baie. La care se adauga rampa pentru carucioare de la intrarea in cladire.

Bucataria a fost facuta tot dupa normele stabilite la Bruxelles. Am vazut trei chiuvete, una pentru legume si fructe, alta pentru carne si cea de-a treia pentru peste. "Nu se spala diverse alimente in aceeasi chiuveta", ni se explica. A fost facuta o anexa pentru spalarea vaselor. "Vasele murdare nu trebuie sa se intalneasca niciodata cu mancarea pregatita la bucatarie", iata lectia europeana pe care localnicul zice ca a invatat-o din scoarta-n scoarta.

Interlocutorul nostru ne povesteste ca, dupa ce cladirea a fost terminata si era gata de deschidere, au venit specialistii de la Sapard si i-au masurat pensiunea, sa vada daca toate dimensiunile au fost respectate, conform proiectului. "Au masurat camerele, paturile, sa vada daca am respectat la centimetru toate dimensiunile pe care mi le-au impus ei." Mai mult decat atat, proprietarul stie ca de acum incolo, timp de cinci ani, vor aparea controale pe nepusa masa, "sa vada domnii de la UE ca respect normele lor". Daca nu aplica toate cerintele, risca sa dea banii inapoi, cei primiti de la UE, stie proaspatul proprietar al pensiunii din Todiresti, clasata cu trei margarete.

O afacere cu bani europeni in domeniul turismului nu-i deloc simpla. Unii au renuntat la un asemenea proiect, chiar daca il castigasera initial, din cauza ca n-au reusit sa respecte in detaliu toate regulile contractuale. "E o tensiune nervoasa, pentru ca trebuie sa fii atent la toate detaliile, la tot ce decontezi, sa respecti toate normele. Sunt oameni care n-au rezistat unei asemenea presiuni", spune Cristina Partal, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural.

Dar asta nu inseamna nici pe departe ca banii europeni, cei destinati agroturismului, au ramas necheltuiti. Dimpotriva. Se poate vorbi de o adevarata "explozie" a pensiunilor turistice din Romania, in ultimii ani, datorita finantarilor de la Bruxelles. "Numai anul trecut, in zona Bran, au fost depuse 80 de proiecte pentru pensiuni agroturistice", exemplifica interlocutoarea noastra.

Cert este ca romanii au reusit, pana in decembrie 2007, sa ridice ori sa modernizeze 772 de pensiuni, cu ajutorul banilor europeni, conform statisticii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, urmasa fostei Agentii Sapard. Toate aceste locatii turistice insumeaza 12.600 de locuri de cazare. Daca ne gandim ca in Romania sunt in acest moment cel putin 4.000 de pensiuni, cu un total de aproximativ 50.000 de paturi, atunci se poate spune ca investitia UE in agroturismul romanesc e semnificativa.
Asta inseamna ca aproape 20% din pensiunile romanesti au deja "fata" europeana. Pe langa faptul ca asemenea case de oaspeti acopera tot mai bine zonele pitoresti din tara, agroturismul a oferit si locuri de munca pentru tinerii din mediul rural, dupa cum remarca sefa ANTREC. "Este o afacere rentabila, in continua dezvoltare", e convinsa Cristina Partal. Peisaj de vis, drumuri bune, servicii de calitate si succesul e garantat. Teoretic, cel putin.

 Dan Gheorghe

www.romanialibera.ro


De asemenea, puteti viziona imagini, cu "Pensiunea Casa Mate" (situata in Berca, la 16 km distanta de orasul Buzau, langa drumul national Buzau-Brasov), pe:

www.youtube.com/watch?v=hA9s7bM0Eo8&feature=related

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>