Obtinerea certificatului de clasificare in turism

Desfăşurarea de activităţi turistice în pensiuni agroturistice neclasificate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 10.000.000 lei şi 15.000.000 lei potrivit art. 41 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.

.

În vederea obţinerii certificatului de clasificare agenţii economici care deţin sau administrează structuri de primire turistice vor întocmi o documentaţie cu următorul conţinut:

· Cerere catre primaria din localitatea de dispunere a proprietatii, in care propietarul pensiunii, prezinta obiectul activitatii ce o va desfasura, cere aprobare pentru functionare si luare in evidenta.

· Cerere-tip (anexa nr. 3 din norme metodologice);

· Actele casei: act de propietate, act de vanzare cumparare

· Fisa de prezentare a casei: numar de camere (nominalizate, suprafata), suprafata curtii, gospodarii anexe, garaje, etc

· Schita privind amplasarea şi adresa casei, format A4

· Achitat o taxa de 150.000 lei in contul 645132322 BCR SMB, pentru pensiunile care au pana in 5 camere.

· Achitat o taxa de .....lei pentru Certificatul de Clasificare.

· Adeverinta de sanatate din partea medicului de familie la care este arondata pensiunea, in care se specifica, ca propietarul pensiunii este sanatos

Documentaţia de clasificare se transmite O.A.C.T., care verifică îndeplinirea criteriilor de clasificare şi întocmeşte certificatul de clasificare. Certificatul de clasificare prin care se atestă categoria unităţii va fi însoţit de fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor, prin care se stabileşte capacitatea şi structura unităţii. Agentul economic care deţine sau administrează structuri de primire turistice va solicita O.A.C.T. clasificarea acestora cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinţă.

Verificarea la faţa locului a îndeplinirii criteriilor se face de cătrespecialistii O.A.C.T. cu sprijinul şi cu colaborarea unor specialişti desemnaţi de consiliile judeţene, consiliile locale şi de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism, în prezenţa reprezentantului agentului economic care deţine sau administrează structura de primire turistică în cauză.

În funcţie de condiţiile concrete constatate în unitatea verificată se pot propune unele compensări de dotări şi servicii pentru acordarea sau menţinerea categoriei.

Eliberarea certificatului se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentaţiei de clasificare complete din partea agentului economic.

Structurile de primire turistice care la data verificării nu îndeplinesc criteriile nici pentru categoria minimă nu se clasifică şi, în consecinţă, nu pot desfăşura activitate de turism. Motivaţia neclasificării se consemnează în nota de verificare întocmită în două exemplare, dintre care una se predă agentului economic care administrează sau deţine unitatea.

Agenţii economici au obligaţia să respecte pe toată perioada de funcţionare a structurilor de primire turistice condiţiile şi criteriile care au stat la baza clasificării.

O.A.C.T. verifică periodic starea şi funcţionarea dotărilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igienă şi a celorlalte criterii care au stat la baza clasificării unităţii.

Certificatul de clasificare se retrage atunci când nu este respectat unul dintre următoarele criterii minime care influenţează direct protecţia turiştilor:

a) asigurarea apei calde la grupurile sanitare şi în spaţiile de producţie, din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu;

b) asigurarea funcţionării şi întreţinerii corespunzătoare a grupurilor sanitare;

c) asigurarea unei temperaturi minime de 180C, pe timp friguros, în spaţiile de cazare şi de servire a mesei;

d) deţinerea autorizaţiilor: sanitară, sanitar-veterinară şi de mediu;

e) deţinerea autorizaţiilor/avizelor de prevenire şi stingere a incendiilor - P.S.I., în cazul unităţilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obţinerea acestora.

O.A.C.T. va proceda la declasificarea structurilor de primire turistice, în situaţia în care constată nerespectarea criteriilor avute în vedere la clasificare, altele decât cele prevăzute la alineatul de mai sus.

În situaţia în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza acordării clasificării astfel încât nu se mai asigură categoria de clasificare acordată, agentul economic este obligat să solicite o nouă clasificare a structurii de primire turistice în cauză, în termen de 30 de zile de la apariţia modificărilor.

În acelaşi termen este obligatorie solicitarea eliberării unui nou certificat de clasificare, în cazul trecerii structurii turistice În administrarea altui agent economic.

Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de O.A.C.T. din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viză.

În termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii agentului economic, O.A.C.T. va proceda la reverificarea structurii de primire turistice în cauză şi va acorda viza solicitată, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile minime de clasificare pentru categoria respectivă.

În caz contrar, structura de primire turistică va fi clasificată la un nivel inferior. Dacă nu sunt îndeplinite cel puţin condiţiile şi criteriile pentru categoria minimă de clasificare, se procedează la retragerea certificatului de clasificare.

Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea structurii de primire turistice, dacă în urma unor lucrări de modernizare şi de îmbunătăţire a dotărilor şi serviciilor estimează că aceasta corespunde unei categorii superioare de clasificare.


Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>