Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productieRomania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.

 

La porumb, Romania a fost pe primul loc in randul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a si importat 1,34 milioane de tone. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, datele vin, insa, dupa un an slab, cu o productie de 8,2 milioane de tone, nivel care inseamna doar 55% fata de volumul din 2021.

Intr-o regiune zguduita de transformari, importanta Romaniei ca centru de productie si nod logistic e in crestere. Tendinta este ilustrata si de studierea posibilitatii, de catre operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grane optiunea de livrare fizica din Romania”, precizeaza Claudiu Cazacu.

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie - Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB Romania

 

Preturile pentru cereale si uleiuri vegetale s-au ajustat fata de varful atins in primavara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat pretul graului in mai 2022 fata de 2021, a lasat locul unor scaderi treptate, sustinute de productia globala ampla. Un sezon bun in Australia si preturile inalte care au stimulat productia, alaturi de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagra, au permis re-echilibrarea pietei in ansamblul ei.

Multe alte regiuni, insa, au cunoscut perturbari. Fenomenul climatic La Niña a afectat productia in SUA, Canada si Europa. SUA au ajuns chiar sa importe grau, seceta facand transportul pe cale ferata mai scump decat graul mai ieftin, transportat marin, dinspre Europa, pentru Coasta de Est. Cantitatile sunt in prezent limitate, dar este posibil ca tendinta sa continue.

Pentru agricultorii din Australia, conditiile din anii anteriori au permis constituirea de rezerve financiare, care vor prinde bine in sezonul urmator, marcat de preturi mai reduse si costuri inca ridicate, erodand profitabilitatea.

Pentru Romania, fermierii au de infruntat conditii mai putin favorabile, dupa ce competitia granelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci cand preturile internationale erau totusi mai ridicate decat in prezent. Influenta transporturilor din Ucraina, partial resimtita la nivel local, a generat nemultumirea agricultorilor locali. Acordul european de plata a unor compensatii a oferit o solutie de calmare temporara.

 

Productia globala de cereale se anunta in crestere

Sezonul 2023-2024 se arata mai optimist, cu precipitatii care au diminuat efectele secetei. Productia ar urma sa fie mai ridicata si la nivel global, cu 1,5 milioane de tone, ajungand la 789,8 milioane de tone, potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA). Argentina – revenindu-si dupa seceta, Canada, cu o productie aproape de un nivel record, impreuna cu China, Europa si India, unde productia se estimeaza favorabila, vor acoperi scaderile asteptate in Australia, Rusia, Ucraina si Kazakhstan. Australia se repliaza spre un nivel mai aproape de „normalitate”, dupa trei recorduri consecutive ale productiei.

Consumul este estimat la 791,7 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai putin decat in sezonul anterior, in urma unei cereri mai reduse pentru furaje. Stocurile finale ar urma sa fie mai scazute, iar comertul, la 209,7 milioane de tone, cu 5,5 milioane de tone mai jos fata de sezonul precedent. Rusia, UE si Canada vor fi in topul exportatorilor, daca nu apar surprize majore.

In privinta Ucrainei, volumele sunt incerte, depinzand de abilitatea de a exporta pe mare. Acordul BSGI (Black Sea Grain Initiative) este in asteptare, iar Rusia a anuntat ca daca nu ii sunt acceptate cererile pentru a exporta cereale si ingrasaminte nu va prelungi acordul dincolo de 17 iulie.

La porumb, recolta din SUA este vazuta de USDA la 402 milioane de tone, un salt de peste 10% fata de sezonul precedent. La nivel global, se asteapta, de asemenea, niveluri record de productie, ajungand la 1,5 miliarde de tone si consum – 1,5 miliarde de tone, dar si stocuri finale mai ridicate. Productia ar urma sa creasca in SUA, Argentina, Europa si China, in timp ce in Ucraina si Brazilia ar incetini.

 

Tendinta de scadere a preturilor a lovit in veniturile fermierilor

In SUA, graul a coborat cu 21,7% de la inceputul anului pana marti dimineata (30 mai), si porumbul cu 10,2%. In Europa, in aceeasi perioada, graul cu scadenta in septembrie a coborat cu 22%, iar porumbul cu livrare in august, cu 26,5%.

 

Tendinta ajuta la dezinflatie, desi nu suficient de repede, in anumite cazuri.

Intre altele, preturile mari la alimente au jucat un rol in alegerile din Spania, diminuand sprijinul electoral pentru premierul Sanchez, care a decis, in mod surprinzator, sa convoace alegeri anticipate.

Contextul actual implica preturi semnificativ mai mici fata de anul trecut, dar nu departe de nivelul de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Se asteapta, insa, productii mai mari. Profitabilitatea fermierilor va depinde de modul in care vor optimiza cheltuielile, din moment ce costul carburantilor, ingrasamintelor, in proces de normalizare, au fost in medie peste anii anteriori, iar costul fortei de munca este in crestere accentuata.

In Romania, productia de grau de anul acesta e vazuta la 10 milioane de tone, cu peste 10% fata de anul anterior. Specialistii se asteapta ca productia de porumb sa creasca cu 50% fata de nivelul foarte coborat, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.

Tendinta descendenta a preturilor graului si porumbului s-ar putea opri, in estimarea XTB Romania fiind posibila o redresare usoara in perioada urmatoare. Pentru producatorii agricoli este o veste buna, dar nu neaparat un motiv de a deschide sampania, costurile totale fiind, inca, ridicate. Pentru consumatori, inseamna atingerea unui nivel de echilibru, dar si semnalul ca alte motoare ar trebui sa preia procesul de dezinflatie.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>