Sisteme de crestere a porcilor

FERME-PORCI resizeLa alegerea celui mai profitabil sistem de crestere si ingrasare a porcilor, fermierul trebuie sa aibe in vedere o serie de criterii economice si tehnice precum: resursele finaciare, numarul de animale, resursele furajere, mecanizarea fermei, forta de munca, asigurarea energiei, apei, drumului de acces, asistentei sanitar veterinare, evacuarea dejectiilor, etc.

 

 

In functie de criteriile de mai sus se poate opta pentru sistemul de crestere extensiv, semiintensiv sau intensiv.

Sistemul extensiv de crestere

Sistemul extensiv se practica in gospodaria familiala in care se cresc 1-5 capete porcine, pentru consum propriu si numai o cantitate redusa de carne se valorifica pe piata organizata.

Porcinele sunt crescute in adaposturi simple, fara dotare tehnica deosebita si cu practicarea furajarii in mare masura din resturi menajere, la care se adauga tarate, porumb, orz, ovas, radacinoase, bostanoase, cartofi, lucerna masa verde.

Animale de prasila sunt procurate din targuri sau de la fermele din apropiere, cu matca luata in control sau cu matca necunoscuta. Achizitionarea de veri nu este economica pentru acest sistem de crestere. Monta scroafelor se face cu vieri de la fermele din apropiere sau de la depozitul comunal. In ultima vreme au crescut cererile crescatorilor pentru insamantarea artificiala a scroafelor.

In acest sistem cresterea performantelor zootehnice nu sunt deosebite, productia de carne avand un pronuntat caracter sezonier, mai ales pentru acoperireane necesarului pentru sarabatorile de iarna.

Scroafa face o singura data pe an purcei. Mai rar intalnim 3 fatari la doi ani, producand 8-10 purcei la fatare, din care sunt retinuti 1-5 grasuni iar restul sunt vanduti in oborul de animale (piata).

Sporul mediu de crestere este de 330-380 g si cu un consum de 5-7 UN/kg de spor.

Procentul de carne in carcasa este sub 50% iar stratul de grasime depaseste 30 mm, intrucat animalele sunt sacrificate la 120-180 kg.


Sistemul semiintensiv de crestere

Sistemul semiintensiv, defineste exploatatia familiara cu un efectiv de 10-25 capete scroafe si/sau 100-500 capete porci la ingrasat in care activitatea este asigurata de membrii familiei.

Acceptarea acestui sistem de crestere a porcilor necesita adaposturi modernizate si o dotare corespunzatoare cu echipamente de furajare, adapare si asigurarea conditiilor de microclimat.

Animale de prasila sunt procurate din unitati aflate in control (ferme de selectie, ferme de elita si ferme de inmultire) din rasele si hibrizi (scrofite F1 provenite din Marele Alb x Landrace) capabile sa realizeze performante de productie si economice superioare.

Vierii trebuie sa provina din fermele de selectie si testare sau din fermele de elita specializate pentru carne (Duroc, Hampshire, Petrain, etc.). Pentru insamantarea scroafelor se va apela la centrele si punctele comunale de insamantari. Daca ferma are un punct propriu de insamantari artificiale este necesar ca fermierul sau un membru a familiei sa fie instruit la un centru de profil.

Productia obtinuta se va comercializa sub forma de carne, specialitati si preparate de carne, grasuni si chiar material de prasile daca exploatatia este luata in control.

In acest sistem de crestere se obtin performante de productie economice superioare sistemului extensiv.

Scroafele in aceste conditii, pot realiza 1,8-2 fatari anual cu o productie de 16-18 purcei fatati anual. Dintre acestia 14-16 porci grasi sunt livrati anual/cap de scroafa (1400 - 1600 kg carne)

Sporul mediu de crestere este de 480 - 500 g si cu un consum de 4,5 - 5 UN/kg de spor. Porci grasi sunt sacrificati la 200-220 de zile cand ajung la 105 kg.

Calitatea carcasei este superioara fata de cea provenita de la porcii realizati in sistemul extensiv.

Sistemul este semintensiv pentruca verigile tehnologice nu sunt strict delimitate, ia furajarea se face cu adausuri de furaje suculente vara (lucerna) si iarna cu radacinoase, bostanoase, cartofi.

Furajarea poate fi uscata, lichida sau mixta.

Sistemul intensiv de crestere

Sistemul intensiv este specific complexelor industriale de crestere si ingrasare a porcilor cu efective mari. Majoritatea unitatilor au FNC-uri, ferme de inmultire pentru producerea scrofitelor F1 (Marele Alb x Landrace), sectoare stric delimitate, adapost pentru vieri, adapost pentru scroafe in pregatire pentru monta, sector de gestatie, maternitati, sector de tineret si sector de ingrasare. Toate adaposturile sunt astfel compartimentate pentru a asigurarea principiului "totul plin - totul gol", in vederea executarii, dupa depopulare, a curatirii, spalarii, dezinfectiei si varuirii compartimentelor care urmeaza sa fie populate. Maternitatile si adaposturile pentru tineret sunt incalzite iarna si chiar la sfarsitul toamnei sau inceputul primaverii.

Unele unitati au fost prevazute cu abatoare si fabrica de preparate chiar cu magazine pentru desfacerea productiei, iar cele care nu sunt prevazute cu astfel de dotari livreaza porcii grasi la unitatile de abatorizare.

Efectivele de reproductie provin din fermele de selectie si testare, fermele de elita sau din fermele proprii de crestere in rasa curata.

Totodata exploatatiile au achizitionat vieri terminali din rasele specializate pentru carne (Duroc, Linia sintetica 345 Peris, Hampshire, etc.) in scopul realizarii hibrizilor trirasiali si tetrarasiali pentru sacrificare.

Calitatea materialului de prasile, dotarea tehnica, hranirea porcilor cu retete de nutreturi combinate fundamentate stiintific si aplicarea unei tehnologii de varf au facut ca aceste unitati sa inregistreze rezultate de productie si economice favorabile.

Dupa felul circuitului de productie cunoastem sistemul de crestere cu circuit inchis, sistemul de crestere in ferme specializate si sistemul de crestere Holding.

In sistemul de crestere cu circuit inchis intalnim urmatorul flux de productie: reproductie; maternitate; crestere tineret si ingrasare porci.

In sistemul de crestere in ferme specializate, unele ferme produc grasuni si alte ferme fac numai ingrasarea acestora.

Sistemul Holding integrat pe verticala, cuprinde: asociatii sau cooperative de terenuri arabile, care produc sursele necesare de furaje; FNC-ul; fermele de producere a purceilor intarcati; ferme de crestere a tineretului; ferme de ingrasare; abator; reteau de supermarket. In Holding fiecare subunitate este proprietate privata, asamblarea lor facandu-se la nivelul serviciilor de aprovizionare, transport, desfacere si operatiuni financiare.

 

IMAGINI VIDEO >>

 


Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>