Agricultura, ca o noua sansa

Turbulentele sociale care se manifesta in unele zone ale Romaniei nu sunt de natura sa incurajeze firmele straine sa demareze investitii strategice nici macar in sectoarele cele mai ademenitoare din punct de vedere al profitabilitatii.

 

 

 

 

Exceptie pare a se desprinde agricultura, sector in care asistam la o infuzie nefireasca de capital in domeniul funciar. Oficial, investitorii straini gestioneaza intre 800.000 si 900.000 hectare. In realitate, suprafata cumparata de acestia, in special in 2011, ar putea depasi 1,5 milioane hectare.

 

Infuzia de capital funciar este foarte mare, dar nici nu ar trebui sa ne facem probleme daca am vinde strainilor terenurile necultivate, care bat spre 2-3 milioane hectare. Dar, strainii care cumpara pamant in Romania, opteaza pentru terenuri fertile si nu spre marea parloaga a Romaniei.

 

Cel putin, in momentul de fata, starea agriculturii romanesti nu sta in mana strainilor. Securitatea alimentara a natiunii este asigurata cu deosebire de fermele agricole care produc pentru piata. Unele dintre acestea se afla in relatii financiare directe cu marile companii straine care le furnizează forta mecanica, semintele, substantele chimice si alte materii prime, in sistem de barter, cum am spune. Fermierii mai mici se descurca cu forte interne, cum s-ar spune. De bine de rau, ei au la dispozitie fonduri europene de sprijin, iar, la nevoie, pot apela la credite bancare, care devin tot mai accesibile. Un rol important in aceasta conlucrare revine Fondului de Garantare a Creditului Rural, care a cunoscut in ultimii 10 ani o expansiune impresionanta.

 

Starea deprimanta din toamna a agriculturii tine, acum, de domeniul trecutului. Sperantele au renascut dupa incheierea insamantarilor. La mijlocul lunii ianuarie, agronomii au avut revelatia de a vedea rasarite peste 70% din culturile insamantate. Era primul semn ca suntem pe un drum al sperantei. Ploile si zapezile implorate de agronomi sunt acum ca o mana cereasca. Asternute pe un sol neinghetat si pe niste semanaturi care dadeau semne de infraţire a plantelor, culturile au intrat intr-o iarna hibernala de exceptie.

 

Agronomii care vor sti sa valorifice aceasta binefacere naturala, vor castiga noul pariu cu agricultura. Oferta de seminte pentru culturile de primavara este buna, iar ultimele finantari europene permit fermierilor sa faca o pregatire agronomica corespunzatoare a culturilor de primavara.

 

Sa privim, deci, cu optimism spre noul an agricol. Daca Bunul Dumnezeu se va indura sa ne fereasca de seceta care ar putea sa bantuie in vara, atunci totul va fi bine.

 

 

 

Dipl. ec. Otilia Manta, presedinte/CEO

Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta