Familia, munca si Dumnezeu sunt valorile romanilor

Romania este impartita intre unitatea deciziilor politice si unitatea inimilor. Cand inimile noastre bat la fel, avem aceleasi valori comune: familia, munca si Dumnezeu.

 

Ponderea valorilor in urma unui sondaj efectuat in 2008 arata ca cele mai importantate  pentru romani sunt: 98% familia; 91% munca; 86 % religia; 81 % timpul liber; 77% prietenii; 24% politica.

De regula, politica este mai importanta in societatile cu o cultura participativa puternica, religia si munca in cele traditionale, prietenii in cele cu o sociabilitate si o viata sociala intensa, iar timpul liber devine cu atat mai important cu cat creste gradul de modernitate al societatii si dezvoltarea economica.

Cifrele amintite pana aici plaseaza Romania pe primele locuri in Europa daca luam in considerare importanta acordata muncii si religiei, si departe de restul UE in ce priveste prietenii, timpul liber si politica.

Politica este aproape pretutindeni in Uniuniunea Europeana ultima, iar religia penultima. Altfel, cei 24% dintre romani pentru care politica este cel mai putin „importanta” reprezinta un grup mai mic decat corespondentele din Japonia (61%), Elvetia (56%), Australia (48%), sau Olanda (45%).

Religia, in schimb confirma tendinta opusa celei din restul societatilor europene data de revitalizarea religioasa puternica, si plaseaza Romania in varful ierarhiei continentale.

In ce priveste munca, cifrele din 2008 plaseaza Romania in continuare in varful unei astfel de ierarhii, la mica distanta in urma Italiei, Frantei, Suediei, Sloveniei si Elvetiei.