Bogatii au mai mare nevoie de saraci decat saracii de bogati

capsuniBogatul nu poate trai fara sarac, nici saracul fara bogat. Dumnezeu a iconomisit cu intelepciune aceasta dependenta a unuia de altul, ca sa exista iubire si sprijin reciproc, comuniune sociala si buna randuiala.

 

 

 

 

 

Si trebuie sa subliniez aici ca bogatii au mai mare nevoie de saraci decat saracii de bogati. Si pentru a pricepe asta, Iti voi da un exemplu: Sa presupunem ca am construi doua cetati, si prin lege am stabili ca intr-una sa locuiasca doar bogatii, iar in cealalta doar saracii. Daca in cetatea bogatilor nu exista nici un sarac si in cetatea saracilor nici un bogat, sa vedem care dintre ele va fi mai bine administrata.

Asadar in cetatea bogatilor nu vor exista nici mesteri, nici zidari, nici tamplari, nici cizmari, nici brutari, nici agricultori, nici fierari, etc. Caci ce bogat se va apuca sa practice vreuna din aceste meserii, de vreme ce si cei care le practica, dupa ce se imbogatesc le parasesc? Dar in felul acesta cum va putea fi intretinuta cetatea? Nu exista alta solutie decat sa se desfiinteze legea pe care am stabilit-o la inceput, si sa fie chemati mesterii, pentru a se ocupa de nevoile practice.

46033Sa mergem acum si in cetatea saracilor. Daca, dupa cum am stabilit, nu are nici un locuitor bogat si nici o bogatie, nici aur, nici argint, nici pietre pretioase, nici purpura, nici vesminte cusute-n fir de aur, ce parere ai? In asemenea conditii, va fi grea viata in cetate? Deloc. Deoarece, daca trebuie sa se construiasca case sau se sa prelucreze fierul sau sa se teasa haine, nu e nevoie de aur, argint si margaritare, ci de mesteri si mana de lucru. Si daca trebuie sa sapam si sa cultivam pamantul, de ce avem nevoie, de bogati ori de saraci? Negresit de saraci.

Bogatii sunt nefolositori, da, nefolositori, in afara de cei care sunt milostivi si iubitori de oameni. Dar, din pacate, putini bogati, foarte putini se disting prin iubirea lor de oameni. Cei mai multi sunt afundati in egoism, in neindurare, in pacat.

 

Sfantul Ioan Gura de Aur (Problemele vietii)