Produsul traditional slovac „SKALICKY TRDELNIK”

 

Produsul traditional „SKALICKY TRDELNIK (IGP) din Republica Slovacia, a fost inregistrata in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.

 




 

Descrierea produsului traditional

Tipul produsului:

Clasa 2.4: Produse de panificatie, patiserie, cofetarie, biscuiti si alte dulciuri.

Descriere:

„Skalicky trdelnik” este un produs de patiserie in forma de cilindru gol, cu un diametru interior de 3-5 cm si exterior de 6-10 cm. Acesta este fabricat printr-o metoda traditionala, rasucirea foilor fine de aluat dospit in jurul unui rulou numit „trdlo”. Dupa ce a fost rasucit, aluatul se unge cu albus de ou batut si presarat cu nuci sau migdale sau samburi de caise macinati sau cu un amestec din acestea. In final, produsul se coace prin expunerea la o sursa de caldura radianta pana la obtinerea unei culori aurii si, dupa coacere, produsul este presarat cu pudra de zahar amestecat cu zahar de vanilie.

Proprietatile senzoriale caracteristice ale produsului respectiv ii sunt conferite de fructele de nuca si/sau samburii de caise macinati, de zaharul de vanilie si metoda de coacere.

Skalicky trdelnik” este ambalat si comercializat la bucata. Greutatea de baza este de 500 gr, iar produsul mai poate fi comercializat sub forma de bucati de cate 250 gr, parametrii cheie ai diametrului interior si exterior fiind respectati. Produsul „Skalickeho trdelnika” este ambalat intr-o folie alimentara, produsul propriu-zis putand fi la randul lui pus intr-un ambalaj de hartie. Ambalajul de hartie poate purta inscriptii cu negru, alb sau cu alte culori, fiind vorba de denumirea produsului „Skalicky trdelnik”.

Proprietati:

Culoare: galben in interior, brun-auriu la suprafata.

Consistenta: moale, faramicioasa.

Miros si gust: gustul delicios, mirosul si savoarea agreabile datorate coacerii si fructelor de nuca si/sau samburi de caise macinati si vaniliei, absenta gustului de drojdie sau de fum, precum si a oricarui alt miros.

Compozitia: reteta aluatului nu variaza decat foarte putin de la un fabricant la altul.

Cel mai des, aluatul folosit este compus din urmatoarele ingrediente: faina de grau de calitate medie, oua, drojdie, lapte, zahar granulat, aroma pe baza de esenta de rom (denumit in continuare „aroma”), suc de lamaie, sare, nucsoara, nuci / migdale / samburi de caise macinati, untura topita, pudra de zahar, zahar de vanilie.

Aria geografica:

Produsul „Skalickeho trdelnika” se fabrica pe un teritoriu bine delimitat al Republicii Slovace: la nord se afla frontiera cu Republica Ceha, la vest raul Morava, la sud raul Myjava si la est raul Teplica, pe un teritoriu care se intinde de la orasul Seniva pana la frontiera cu Republica Ceha.

Dovada originii:

Identificarea produsului este asigurata prin indicarea pe ambalaj a fabricantului sau, mai exact, pe eticheta de fabricare pe care fiecare fabricant este obligat sa o aplice pe ambalajul produsului. Originea produsului in aria geografica delimitata este garantata prin localizarea exploatatiei de fabricare in aria geografica bine definita in care produsul „Skalicky trdelnik” poate fi fabricat.

Metoda de obtinere:

Ingredientele: pentru 1 kilogram de faina de grau se folosesc 5-8 oua, drojdie, lapte, zahar granulat, sare, nucsoara, aroma, lamaie, nuci / migdale / samburi de caise macinati (aparte sau amestecate), untura topita, ulei vegetal, unt, zahar de vanilie, pudra de zahar.

Metoda de fabricatie: drojdia, laptele si zaharul granulat servesc la obtinerea plamadelii careia i se adauga faina de grau. Aluatului i se adaugă zahar granulat, albusurile si galbenusurile de ou, sarea si alte ingrediente. Aluatul si plamadeala se framanta bine in vederea obtinerii unui aluat omogen care se lasa la dospit la temperatura camerei. Aluatul dospit se taie in bucati rotunde de cate 250 sau 500 de grame din care se impletesc codite. Cozile astfel preparate se lasa din nou sa dospeasca, dupa care se infasoara in jurul unui rulou („trdlo”) din lemn uns cu ulei, asezat pe un suport. Dupa ce se infasoara, cozile de aluat sunt unse cu albus batut de ou si presarate cu un amestec de fructe de nuca, dupa care se coc prin expunerea la o sursa de caldura radianta, fiind intoarse de pe o parte de alta in mod regulat si unse cu grasime din cand in cand, pana la obtinerea unei culori aurii. Dupa coacere, produsul „trdelník” este presarat cu pudra de zahar amestecata cu zahar de vanilie.

Legatura:

Fabricarea „Skalickeho trdelnika” dupa procesul modern descris mai sus dateaza inca din secolul XIX.

Skalickeho trdelnika” a inceput sa fie comercializat pe piata la sfarsitul secolului XIX începutul secolului XX. Fabricarea acestuia pe scara larga a inceput abia la mijlocul secolului XX, de atunci dateaza toate dovezile scrise despre produs.

Potrivit traditiei orale, reteta produsului „trdelníky” care s-a raspandit la Skalica si in imprejurimi era cea a bucatarului contelui Jozef Gvadaniho, care a trait pe aceste meleaguri intre 1783 si 1801.

Primul document scris pastrat referitor la „Skalickom trdelnik” este un manuscris al poetului maghiar Gyula Juhasz, care a predat la liceul din Skalca. Au fost, de asemenea, gasite referinte scrise in cartea lui Ferdinand Dubravsky „Slobodne mesto so zriadenym magistratom Uhorska Skalica”, publicata in 1921, si intr-un numar din 1977 al revistei regionale Jidelnicek.

Cererea de inregistrare a indicatiei geografice „Skalicky trdelnik” este, prin urmare, fondata pe renumele si traditia produsului, precum si pe calitatea acestuia, proprietatile si forma sa specifica. Skalicky trdelnik” are o forma de cilindru gol, ceea ce este destul de deosebit pentru produsele de cofetarie si brutarie. Metoda sa de fabricare este foarte deosebita: aluatul dospit se infasoara in jurul ruloului („trdlo”) pe care se lasa sa coaca. O alta particularitate o constituie modul de coacere, prin expunerea la o sursa de caldura radianta (pe jaratic sau in alte aparate de coacere prin expunere la caldura radianta), produsul fiind intors in mod regulat si uns din cand in cand. Acest mod de coacere ii confera produsului un miros si o savoare specifice.

Etichetare:

Producatorii care fabrica „Skalicky trdelnik” in conformitate cu indicatiile din prezentul caiet de sarcini pot utiliza denumirea „Skalicky trdelnik” pentru etichetarea, comercializarea si promovarea produsului. Eticheta aplicata pe ambalajul produsului trebuie sa contina urmatoarele mentiuni:

— denumirea produsului „Skalicky trdelnik” bine evidentiata,

— tipul glazurii (amestec de fructe de nuca, nuci, migdale, samburi de caise),

— modul de coacere (jaratic, caldura radianta).

Grup:

Denumire: Skalicky trdelnik

Adresa: Nam. slobody c. 10

SK-909 01 Skalica

Telefon (421-34) 664 83 36

Fax (421-34) 664 42 10

E-mail: kusnierova@mesto.skalica.sk

Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Altele: ( )



Sursa: www.agriculturae.ro


 

Imagini cu prepararea produsului SKALICKY TRDELNIK, pe:

www.youtube.com/watch?v=UZSPcZGFydg&feature=related


 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>