Potenţialul de energie regenerabilă în România

(solar, eolian, biomasă, microhidro, geotermie)
Scopul strategiei energetice, este de a oferi o alternativă atât marilor cât şi micilor consumatori de energie din surse epuizabile, în vederea obţinerii unui consum raţional de energie prin retehnologizare şi utilizarea eficientă a diferitelor surse de energii regenerabile, existente la nivelul ţării.






Este necesar ca aceste noi resurse să înlocuiască treptat resursele tradiţiona­le epuizabile, asigurând protecţia mediului natural şi securitatea energetică. Sectorul energetic are o importanţă vitală pentru dezvoltarea economică şi socială şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei. Asigurarea alimentării cu energie în volum suficient şi accesul larg la serviciile energetice, în special la cele ecologice provenite din surse regenerabile, este o exigenţă de bază a dezvoltării durabile.

Conştient de faptul că resursele energetice „tradiţionale" sunt limitate şi că în viitor omenirea va fi obligată să se orienteze spre surse regenerabile de energie, trebuie implementata o strategie orientată spre producerea şi utilizarea treptată a tipurilor de energie verde, în vederea economisirii resurselor epuizabile şi înlocuirea lor în viitor.

O consecinţă de necontestat a industrializării statelor, o reprezintă dependenţa din ce în ce mai mare a economiilor lumii de resursele energetice epuizabile ale planetei.

Întreaga economie mondială depinde încă în mare măsură de petrol ca resursă centrală de energie, iar lupta pentru resurse energetice domină geopolitica secolului XXI, ducând de multe ori la instabilitate politică în unele state. Considerate cândva ca fiind inepuizabile, resursele energetice şi de materii prime sunt în general limitate şi repartizate neuniform pe întinderea Terrei. De altfel, există şi o lege a rarităţii resurselor, care constă în aceea că volumul, structura şi calitatea resurselor economice şi a bunurilor, se modifică mai încet decât volumul, structura şi intensitatea nevoilor umane. În ultimii ani, problema epui­zării resurselor energetice şi a securităţii energetice domină agendele conducătorilor de state. Spectrul e­puizării în următorii ani a resurselor energetice a constituit un serios semnal de alarmă şi a dus la identifi­carea posibilităţilor de substituire a resurselor epuizabile, diminuarea dezechilibrelor de mediu determi­nate de exploatarea, prelucrarea şi utilizarea resurselor folosite până acum.

Acest semnal de alarmă a determinat omenirea să opereze cu un nou concept, conceptul de securi­tate energetică. Pentru cei mai mulţi specialişti, securitatea energetică înseamnă producerea energiei nece­sare în propria ţară şi o dependenţă cât mai redusă de importuri. Conceptul de securitate energetică vizea­ză în principal dezvoltarea durabilă prin identificarea şi exploatarea unor surse alternative de energie, re­ducerea poluării mediului, retehnologizarea şi modernizarea rutelor de transport existente.

Uniunea Europeană este tot mai expusă la instabilitatea şi creşterea preţurilor de pe pieţele interna­ţionale de energie, precum şi la consecinţele faptului că rezervele de hidrocarburi ajung treptat să fie mo­nopolizate de un număr restrâns de deţinători. Efectele posibile sunt semnificative: de exemplu, în cazul în care preţul petrolului ar creşte până la 100 USD/baril în 2030, importul de energie în UE ar costa circa 170 de mld. EUR, ceea ce înseamnă o valoare de 350 EUR pentru fiecare cetăţean UE.

România se înscrie în acest context ca stat membru al Comunităţii Europene, ca stat cu industrie bazată în mare parte pe consumul de resurse epuizabile, dar şi ca stat cu reale posibilităţi de a dezvolta o structură energetică bazată pe energii regenerabile.


Potenţialul teoretic al surselor regenerabile de energie din România:

Sursă: Strategia energetică a României pentru perioada 2007 – 2020

Sursă regenerabilă

Potenţial anual

Aplicaţie

Energie solară

60 PJ/h

Energie termică

Energie electrică

Energie eoliană

23 TWh

Energie electrică

Energie hidro

din care sub 10 MW

36TWh

3,6TWh

Energie electrică

Biomasă şi biogaz

318 PJ

Energie termică

Energie electrică

Energie geotermală

7 PJ

Energie termică


Producţia prognozată de energie electrică din surse regenerabile de energie pe termen mediu

 

Surse regenerabile de energie

2010 (GWh)

2015 (GWh)

Energie solară

1,860

11,600

Energie eoliană

314

1.001

Energie hidro - total,

din care: hidroen. mică putere (max 10 MW)

18.200

1.100

18.700 1.600

Biomasă

1.134

3.654

Energie geotermală

-

-

Total

19.650

23.367

Pondere ESRE în consumul de energie electrică

30,00%

30,40%

 

 

Harta potenţialului de resurse regenerabile

  • Delta Dunării (energie solară);
  • Dobrogea (energie solară şi eoliană);
  • Moldova (câmpie si podiş - microhidro, energie eoliană şi biomasă);
  • Munţii Carpaţi (biomasă, microhidro);
  • Podişul Transilvaniei (microhidro);
  • Câmpia de Vest (energie geotermală);
  • Subcarpaţii (biomasă, microhidro);
  • Câmpia de Sud (biomasă, energie geotermală şi solară).

 

 

Potentialul solar al României

Pornind de la datele disponibile, s-a întocmit harta cu distribuţia în teritoriu a radiaţiei solare în Ro­mânia. Harta cuprinde distribuţia fluxurilor medii anuale ale energiei solare incidente pe suprafaţa orizon­tală a teritoriului României.

Sunt evidenţiate 5 zone, diferenţiate prin valorile fluxurilor medii anuale ale energiei solare inciden­te. Se constată că mai mult de jumătate din suprafaţa ţării beneficiază de un flux de energie mediu anual de 1275 kWh/m2.

Zonele de interes (areale) deosebite pentru aplicaţiile electroenergetice ale energiei solare în ţara noastră sunt:

  • Primul areal, care include suprafeţele cu cel mai ridicat potenţial acoperă Dobrogea şi o mare parte din Câmpia Română
  • Al doilea areal, cu un potenţial bun, include nordul Câmpiei Române, Podişul Getic, Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei o bină parte din Lunca Dunării, sudul şi centrul Podişului Moldovenesc şi Câmpia şi Dealurile Vestice şi vestul Podişului Transilvaniei, unde radiaţia solară pe suprafaţă orizontală se situează între 1300 şi 1400 MJ / m2.
  • Cel deal treilea areal, cu potenţialul moderat, dispune de mai puţin de 1300 MJ / m2 şi acoperă cea mai mare parte a Podişului Transilvaniei, nordul Podişului Moldovenesc şi Rama Carpatică.

 

Îndeosebi în zona montană variaţia pe teritoriu a radiaţiei solare directe este foarte mare, formele negative de relief favorizând persistenţa ceţii şi diminuând chiar durata posibilă de strălucire a soarelui, în timp ce formele pozitive de relief, în funcţie de orientarea în raport cu soarele şi cu direcţia dominantă de circulaţie a aerului, pot favoriza creşterea sau, dimpotrivă determina diminuarea radiaţiei solare directe.

Celelalte două zone, se situează sub limita necesară utilizării eficiente a energiei solare, cuprinzând zonele muntoase ale României.

Harta potenţialului solar al României




Potenţialul eolian al României

În strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie, potenţialul eolian declarat este de 14.000 MW (putere instalată), care poate furniza o cantitate de energie de aproximativ 23.000 GWh/an. Aceste valori reprezintă o estimare a potenţialului teoretic, şi trebuie nuanţate în funcţie de posibilităţile de exploatare tehnică şi economică.

Ceea ce interesează însă prognozele de dezvoltare energetică, este potenţialul de valorificare prac­tică în aplicaţii eoliene, potenţial care este mult mai mic decât cel teoretic, depinzând de posibilităţile de folosire a terenului şi de condiţiile pe piaţa energiei. De aceea potenţialul eolian valorificabil economic poate fi apreciat numai pe termen mediu, pe baza datelor tehnologice şi economice cunoscute astăzi şi considerate şi ele valabile pe termen mediu. S-a ales calea de evaluare a potenţialului valorificabil al ţării noastre cea macroeconomică, de tip top-down, pornind de la următoarele premise macroeconomice:

  • condiţiile de potenţial eolian tehnic (viteza vântului) în România care sunt apropiate de media con­diţiilor eoliene în ansamblul teritoriului Europei;
  • politica energetică şi piaţa energiei în România vor fi integrate în politica europeană şi piaţa euro­peană a energiei şi în concluzie indicatorii de corelare macroeconomică a potenţialul eolian valorificabil pe termen mediu şi lung (2030-2050) trebuie să fie apropiaţi de indicatorii medii europeni.

 

Ca indicatori macroecomici s-au considerat:

  • Puterea instalată (sau energia produsă) în instalaţii eoliene în corelaţie cu PIB pe cap de locuitor > indicatorul Peol/PIB/loc sau Eeol/PIB/loc
  • Energia electrică produsă în instalaţii eoliene în corelaţie cu consumul brut de energie electrică > indicatorul (cota) Eeol/ Eel

 

Datele de potenţial tehnic şi economic eolian sunt urmatoarele:

Parametru

UM

Tehnic

Economic
(2030-2050)

Putere nominală

MW

3600

2400

Energie electrică

TWh/an

8,0

5,3

mii tep/an

688

456


De asemenea în strategia naţională se propune instalarea a 280 MW până în anul 2015.

Conform acestei evoluţii, energia electrică produsă din surse eoliene asigură cca 1,6 % din consu­mul brut de energie electrică în anul 2010. Raportat la cantitatea de energie prevazută din surse regenera­bile fără hidro de mare putere, energia eoliană ar asigura 12,3% din această cantitate.

Harta potenţialului eolian al României




Potenţialul de biomasă al României

Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţele vegetale şi animale, silvicultură şi industriile conexe, precum şi partea biodegradabilă a deşeu­rilor industriale şi urbane. (Definiţie cuprinsă în Hotărârea nr. 1844 din 2005 privind promovarea utilizării biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili pentru transport).

Forme de valorificare energetică a biomasei (biocarburanţi):

  • Arderea directă cu generare de energie termică.
  • Arderea prin piroliză, cu generare de singaz (CO + H2).
  • Fermentarea, cu generare de biogaz (CH4) sau bioetanol (CH3-CH2-OH)- în cazul fermentării produşilor zaharaţi; biogazul se poate arde direct, iar bioetanolul, în amestec cu benzina, poate fi utilizat în motoarele cu combustie internă.
  • Transformarea chimică a biomasei de tip ulei vegetal prin tratare cu un alcool şi generare de esteri, de exemplu metil esteri (biodiesel) şi glicerol, biodieselul purificat fiind utilizat la motoarele diesel.
  • Degradarea enzimatică a biomasei cu obţinere de etanol sau biodiesel.
  • Celuloza poate fi degradată enzimatic la monomerii săi, derivaţi glucidici, care pot fi ulterior fer­mentaţi la etanol.

 

Compoziţia chimică a biomasei poate fi diferenţiată în cîteva tipuri. De obicei plantele conţin 25% lignină şi 75% glucide (celuloză şi hemiceluloză) sau zaharide.

Din punct de vedere al potenţialului energetic al biomasei, teritoriul României a fost împărţit în opt regiuni şi anume: Delta Dunării - rezervaţie a biosferei; Dobrogea; Moldova; Munţii Carpaţi (Estici, Sudici, Apuseni); Platoul Transilvaniei; Câmpia de Vest; Subcarpaţii; Câmpia de Sud.


Potenţialul de biomasă pe sorturi, regiuni şi total, este prezentat în tabelul de mai jos.

Nr.

Regiune

Biomasa

forestiera

mii t / an TJ

Deseuri

lemnoase

mii t / an TJ

Biomasa

agricola

mii t / an TJ

Biogaz

ml.mc/an TJ

Deşeuri

urbane

miit/ an TJ

TOTAL

i

Delta Dunării

-

-

-

-

-

 

-

-

-

-

-

II

Dobrogea

54

19

844

71

182

29.897

451

269

13.422

1.477

910

III

Moldova

166

58

2.332

118

474

81.357

1.728

802

37.071

2.462

2.370

IV

Carpati

1.873

583

1.101

59

328

65.415

19.552

8.049

17.506

1.231

1.640

V

Platoul Transilvaniei

835

252

815

141

548

43.757

8.721

3.482

12.956

2.954

2.740

VI

Câmpia de Vest

347

116

1.557

212

365

60.906

3.622

1.603

24.761

4.432

1.825

VII

Subcarpaţii

1.248

388

2.569

177

1.314

110.198

13.034

5.366

40.849

3.693

6.570

VIII

Câmpia de Sud

204

62

3.419

400

1.350

126.639

2.133

861

54.370

8.371

6.750

TOTAL

4.727

1.478

12.637

1.178

4.561

518.439

49.241

20.432

200.935

24.620

22.805


Aşa cum rezultă din acest tabel, potenţialul energetic tehnic al biomasei este de cca. 518.400 TJ.

Zonarea geografică a potenţialului biomasei

Biomasa constituie pentru România, o sursă regenerabilă de energie, promiţătoare, atât din punct de vedere al potenţialului, cât şi, din punct de vedere al posibilităţilor de utilizare.
În urma prelucrării datelor s-au ridicat următoarele harţi de profil:

  • Potenţialul energetic al biomasei în România cuprinde distribuţia în teritoriu (pe judeţe şi regiuni de dezvoltare economică) a valorilor energetice (TJ) preconizate a se obţine prin valorificarea energetică a biomasei vegetale;
  • Distribuţia biomasei vegetale în România cuprinde distribuţia în teritoriu (pe judeţe şi regiuni de dezvoltare economică) a cantităţilor (mii.mc) de biomasă vegetală.

 

Din analiza hărţii cu distribuţia geografică a resurselor de biomasă vegetală cu potenţial energetic disponibil se constată:

 

Cele mai bogate judeţe, în resurse forestiere sunt următoarele:

  • Suceava           647,0   mii mc
  • Harghita            206,5   mii mc
  • Neamţ             175,0   mii mc
  • Bacău              132,0   mii mc
  • Constanţa       10,4     mii mc
  • Teleorman       10,4     mii mc
  • Galaţi               10,4     mii mc 

 

Cele mai bogate judeţe în resursă agricolă sunt:

  • Timiş         1432,0 mii tone
  • Călăraşi     934,0   mii tone
  • Brăila         917,0   mii tone 

 

Cele mai sărace în acest tip de resursă sunt: 

  • Harghita           41,004 mii tone
  • Covasna          73,000 mii tone
  • Braşov             89,000 mii tone

 

Judeţul Arad dispune de 95,57 % biomasă agricolă şi 4,43 % biomasă forestieră, ceea ce reprezintă echivalentul a 11454 TJ energie numai din această resursă.


Potenţialul microhidroenergetic al României

 

Deoarece sursa cea mai importantă de energie regenerabilă din România (în conformitate cu cerin­ţele UE), o reprezintă energia hidro, s-a impus analiza bazei de date privind atât microhidrocentralele e­xistente în curs de execuţie/reabilitare cât şi cele potenţial amenajabile economic.

Resursele de apă datorate râurilor interioare sunt evaluate la aproximativ 42 miliarde m3/an, dar în regim neamenajat se poate conta numai pe aproximativ 19 milioane m3/an, din cauza fluctuaţiilor de debi­te ale râurilor. Resursele de apă din interiorul ţării se caracterizează printr-o mare variabilitate, atât în spaţiu, cât şi în timp. Astfel, zone mari şi importante, cum ar fi Câmpia Română, podişul Moldovei şi Dobrogea, sunt sărace în apă. De asemenea apar variaţii mari în timp a debitelor, atât în cursul unui an, cât şi de la an la an. În lunile de primăvară (martie-iunie) se scurge peste 50% din stocul anual, atingându-se debite maxime de sute de ori mai mari decât cele minime. Toate acestea impun necesitarea realizării compensării debitelor cu ajutorul acumulărilor artificiale.

În ceea ce priveşte potenţialul hidroenergetic al ţării noastre se apreciază că potenţialul teoretic al precipitaţiilor este de circa 230 TWh/an, potenţialul teoretic al apelor de scurgere de aproximativ 90 TWh/an, iar potenţialul teoretic liniar al cursurilor de apă este de 70 TWh/an.

Potenţialul teoretic mediu al râurilor ţării, inclusiv partea ce revine României din potenţialul Dună­rii, se ridică la 70 TWh/an, din care potenţialul tehnic amenajabil reprezintă 40 TWh/an (2/3 dat de râurile interioare şi 1/3 de Dunăre). Ca şi în cazul aplicaţiilor eoliene, potenţialul hidroenergetic tehnic amenaja-bil este mai mic decât cel teoretic şi în acest sens estimăm o valoare de cca. 1 100 MW şi o producţie de 3.600 GWh/an.

Existând deja o experienţă din anii trecuţi, în judeţul Arad se pot amenaja pe cursurile unor afluenţi ai Crişului Alb şi ai Mureşului microhidrocentrale în condiţii de eficienţă şi economicitate ridicată.

 

Economicitatea depinde de :

  • amplasamentul şi investiţia aferentă (inclusiv cheltuielile administrative)
  • puterea instalată şi producţia de energie probabilă (regimul debitelor, căderi)
  • distanţa faţă de reţea
  • necesităţile de întreţinere (gradul de automatizare, exploatarea de la distanţă fără personal, fiabilitatea)
  • condiţiile financiare şi tariful de valorificare al energiei produse.

 

Evaluarea potenţialului economic amenajabil a avut în vedere:

  • Reabilitarea MHC aflate în funcţiune:200 MW / 600 GWh/an
  • MHC aflate în construcţie: 125 MW / 400 GWh/an
  • MHC noi (de sistem si autonome): 75 MW / 100 GWh/an

 

În concluzie, în ceea ce priveşte micropotenţialul hidroenergetic (grupuri sub 10 MW) valorile sunt prezentate în tabelul de mai jos.

 

Potenţialul microhidroenergetic

Sursa: UPB, Hidroelectrica, ENERO, 2008

 

Parametru

UM

Tehnic

Economic

Putere nominală

MW

1100

400

Energie electrică

TWh/an

3,6

1,2

mii tep/an

310

103


 

 

Bazinul

Suprafaţa km2

Potenţial hidroenergetic

De precipitaţii

De scurgere

Teoretic

Tehnic

GWh/an

GWh/an

% Ep

TWh/an

TWh/an

Someş

18.740

23.000

9.000

39

4,20

2,20

Crişuri

13.085

10.500

4.500

43

2,50

0,90

Mureş

27.842

41.000

17.100

42

9,50

4,30

Jiu

10.544

13.000

6.300

48

3,15

0,90

Olt

24.507

34.500

13.300

38

8,25

5,00

Argeş

12.424

12.500

5.000

40

3,10

1,60

Ialomiţa

10.817

8.500

3.300

39

2,20

0,75

Siret

44.993

44.500

16.700

37

11,10

5,50

Total râuri interioare

237.500

230.000

90.000

39

51,50

24,00

Dunăre

-

-

-

-

18,50

12,00

Total România

237.500

230.000

90.000

39

70,00

36,00



Potenţialul geotermal al României


Pe teritoriul României, un număr de peste 200 foraje pentru hidrocarburi au întâlnit la adâncimi situate între 800 şi 3500 m, resurse geotermale de joasă şi medie entalpie (40-120° C).
Exploatarea experimentală a circa 100 de foraje în cursul ultimilor 25 ani a permis realizarea unor evaluări a potenţialului energetic al acestui tip de resursă.
Utilizarea enegiei geotermice extrase este folosită în proporţie de 37% pentru încălzire, 30% pentru agricultură (sere), 23% în procese industriale, 7% în alte scopuri.
Dintr-un număr de 14 sonde geotermale săpate în intervalul 1995-2000 la adâncimi de 1500-3000 m, numai două sonde au fost neproductive, înregistrandu-se o rată de succes de 86%.

Tabelul de mai jos prezintă o sinteză a principalilor parametrii din perimetrele geotermale importan­te din România, inclusiv a potenţialului energetic teoretic.


 

 

 

Nr. crt.

Sistemul geotermal

Aria estimată

Nr. de sonde

Adâncimea de forare

Debitul exploatabil

Tempera­tura resursei

Energia teoretică* potenţială

km2

 

m

L / s

m3/h

°C

MWt

1.

Crişul Negru- Someş Săcuieni, Marghita, Ciumeghiu, Salonta -judeţele Bihor şi Satu-Mare

3570

18

1500

148

533

77

29,14

2.

Oraşul Borş judeţul Bihor

13

4

2800

30 108

100

8,79

3.

Municipiul Oradea judeţul Bihor

77

12

2800

151,5 545,4

83,8

34,1

4.

Mureş - Crişul Negru Curtici, Macea, Municipiul Arad -judeţul Arad

1060

113

1500

79 285

58

9.3

5.

Banatul de Vest: Nădlac, Sânnicolau Mare, Săra-vale,Tomnatic, Lovrin, Jimbolia, Periam, Teremia Mare, Comloşu Mare, Grabat, Beregsăul Mic -judeţele Arad şi Timiş

2790

20

2000

318 1144,8

77

62,75

 

Notă: * - calculată considerând că apa geotermală se răceşte până la 30 °C Sinteza potenţialului geotermal al României este prezentată în tabelul de mai jos:

 

Potenţial energetic geotermal

 

 

Parametru

UM

Tehnic

Economic

Putere nominală

MWt

480

375

Energie electrică

TJ/an

9000

7000

mii tep/an

215

167


Harta potenţialului geotermal al României


Sursa: Strategia energetică a judeţului Arad 2010 - 2020
La elaborarea strategiei au contribuit:
Ing.
NEDELCIU ADRIAN - Director executiv, Direcţia Tehnică Investiţii a CJ Arad
Ing. CÂRLUGEA CRISTIAN - Director executiv adjunct, Direcţia Tehnică Investiţii a CJ Arad
Ing. LĂZUREAN IOANA - Şef Serviciu Monitorizare Utilităţi Publice şi Dezvoltare Locală a CJ Arad ( SMUPDL )
 

 


 


BANICIU SABIN - consilier SMUPDL
CAMENIŢĂ FLORINA - consilier SMUPDL
COCIUBA NICA - consilier SMUPDL
GALGOTZI ELEONORA - consilier SMUPDL
SIGHETE FLORIAN - consilier SMUPDL
SUCIU MIRCEA - consilier SMUPDL
 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>