Statiile de biogaz: Productie proprie de energie din balegar

Constructie statie-instalatie de biogaz ferma de vaciMetanul poate fi colectat, ars si transformat in energie electrica si termica. Solutia tehnica este data de statiile de biogaz. Balegarul, dar si dejectiile lichide din fermele de animale intra in fermentatoare si dupa 50 de zile elimina complet metanul, rezultand ingrasamant natural si apa.


S.C. Agroserv Mariuta S.R.L. pregateste in acest moment un proiect pentru realizarea unei statii de biogaz la ferma. Energia electrica si termica astfel obtinuta va genera venituri suplimentare.

Infiintata in 2008, in judetul Ialomita, S.C. Agroserv Mariuta S.R.L. este cotata astazi ca una dintre cele mai importante companii din sectorul agricol din Romania. Alaturi de cultura vegetala in camp si de cultura legumelor in camp si solarii, compania detine si o ferma in sectorul zootehnic, cu un efectiv de 2.000 de vaci, din care 550 sunt folosite pentru muls. Cu o productie de nu mai putin de 32 de litri de lapte pe zi, pentru fiecare vaca, este una dintre cele mai eficiente ferme de acest tip din Romania. Aceasta performanta se datoreaza si faptului ca ferma detine vaci de rasa Holstein Friesian, cea mai cunoscuta rasa de profil la nivel mondial, iar materialul genetic provine de la cei mai buni tauri din lume.

Si totusi, productivitatea acestor animale nu este conferita doar de caracteristicile rasei, ci si de modul in care acestea sunt hranite si ingrijite. Grajdul, cel mai mare din Europa, construit de firma italiana Rota Guido, recunoscuta pentru realizarea de ferme moderne ce acorda o atentie deosebita bunastarii animalelor, are o suprafata de 13.000 mp pentru 800 de capete. Restul animalelor sunt adapostite in grajduri mai mici. Vacile sunt mulse cu un rotolactor GEA, cu 40 de posturi. Prin implementarea sistemul backflush, „mulgatorul” este dezinfectat dupa fiecare vaca, fiind eliminata posibilitatea transmiterii unor boli. Vacile de lapte genereaza si cantitati importante de dejectii, respectiv balegar. Acest „produs” poate reprezenta o problema de mediu sau dimpotriva, prin investitii, poate deveni o sursa de energie, contribuind totodata la reducerea cantitatii de gaze cu efect de sera.

Constructie statie de biogaz ferma de vaci


Balegarul vacilor este o sursa de metan – al doilea cel mai important gaz cu efect de sera din lume, dupa dioxidul de carbon, dar care blocheaza mai multa caldura in atmosfera decat acesta. Metanul poate fi insa colectat, ars si transformat in energie electrica si termica. Solutia tehnica este data de statiile de biogaz. Balegarul, dar si dejectiile lichide intra in fermentatoare si dupa 50 de zile elimina complet metanul, rezultand ingrasamant natural si apa.

S.C. Agroserv Mariuta S.R.L. pregateste in acest moment un proiect pentru realizarea unei statii de biogaz la ferma. Intr-o astfel de statie, metanul este ars, devine energie, iar dioxidul de carbon (CO2) rezultat in urma acestui proces este in cantitati mai mici decat cea de metan initiala. Sulful si alti poluanti sunt tratati. Folosind ingrasamantul natural rezultat, se reduce nevoia de ingrasaminte sintetice, a caror productie genereaza cantitati mari de dioxid de carbon. Astfel, in final, amprenta de CO2 scade. Nu mai sunt necesare manipularea si depozitarea dejectiilor, generatoare de costuri. In plus, energia termica si electrica rezultata poate fi utilizata de ferma si chiar sa aduca venituri suplimentare, prin vanzarea de energie.

O statie de biogaz genereaza si alte economii, cum ar fi inlocuirea paielor folosite ca asternut pentru animale cu digestatul rezultat din fermentatoare, care este aseptic. Reprezentantul companiei considera ca hrana animalelor nu trebuie irosita pentru producerea energiei, cata vreme acest lucru poate fi asigurat de dejectiile animalelor. „Nu credem in statii de biogaz alimentate cu porumb siloz, un porumb recoltat devreme, tocat, trecut printr-un usor proces de fermentatie naturala si care este, de fapt, baza de hrana pentru animale”, ne-a declarat Adrian Cocan, director de dezvoltare in cadrul S.C. Agroserv Mariuta S.R.L.

Investitiile in statii de biogaz la ferme se lovesc insa de numeroase bariere, una dintre cele mai importante fiind lipsa infrastructurii la locatia fermelor. Acestea sunt situate cel mai adesea in camp, la distanta de retelele de tensiune medie; vanzarea de energie in sistem nu este complicata, dar presupune accesul la o retea moderna, care are capacitate de a prelua energia. Pentru aceste ferme, solutia este autoconsumul si implementarea unor proiecte integrate de constructie a unui lant alimentar: cultura mare in camp (exemplu porumb) – zootehnie (vaci hranite cu porumb) – energie (produsa din dejectiile animalelor) – prelucrare cereale sau produse animaliere (fabrica de lactate) – comert direct (catre retail).

Pentru ca aceste proiecte sa devina realitate este nevoie de finantare si cunostinte adecvate (know-how). In afara fondurilor europene disponibile, este nevoie de sustinerea fermierilor si a cooperativelor cu informatii despre inovatii tehnologice. Fermele din vestul Europei au o bogata experienta din care pot fi extrase modele de buna practica, transferabile la fermele din Romania. Este nevoie, de asemenea, de personal specializat care sa ajute fermierii sa-si creioneze proiectele, sa le scrie profesionist, sa le finanteze si sa le exploateze in conditii de competitivitate.

In conditiile date, implementarea unor astfel de proiecte este accesibila doar fermelor medii si mari, dar si cooperativele formate din ferme mici, compacte geografic, ar putea functiona eficient. Spre exemplu, 10-20 de ferme mici, dintr-o zona de deal sau de munte, acoperind un teritoriu de 15 x 20 km, pot construi in mijlocul acestui areal o statie de biogaz si o pot dota cu o cisterna si un camion, conditia fiind sa stranga un volum suficient de mare pentru a justifica cheltuielile de transport.

Investitiile initiale sunt relativ mari, dar economiile si suplimentarea veniturilor pot genera recuperarea investitiei intr-o perioada de 6-7 ani si pot avea un impact pozitiv asupra mediului. Iar preocuparea pentru mediu trebuie sa vina si dintr-un considerent economic, avand in vedere ca in urmatorii ani se vor introduce taxe pentru poluarea generata de ferme. Aceasta prevedere face parte din tratatul de aderare la UE. Unele state au cerut o pasuire de cativa ani, dar termenul va expira in perioada 2018-2020.

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>