Sol si Suflet - Prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermieri

Agricultura viitorului ajunge in Romania - Se deschide Sol si Suflet prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermierii la inceput de drumInstitutul de Cercetare in Permacultura din Romania si Kaufland Romania lanseaza proiectul Sol si Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Productie si Educatie in Agricultura Regenerativa din Romania. Aflata in localitatea Vladeni din judetul Dambovita, ferma cerceteaza si dezvolta modelul de productie regenerativ, oferind programe de educatie si formare profesionala pentru fermierii aflati la inceput de drum, care vor sa adopte acest tip de agricultura.

Dezvoltarea fermei a fost posibila in urma unei investitii de 150.000 de euro a companiei Kaufland Romania.

Sol si Suflet utilizeaza tehnici si strategii inovatoare de crestere a fertilitatii solului, maximizare a productiei si crestere a eficientei muncii, cum ar fi cultivarea minimala si activarea microbiologiei solului, legumicultura biointensiva, keyline design, design de permacultura, etc. Vor fi cultivate aproximativ doua sute de soiuri de legume, verdeturi, plante aromatice si medicinale, produse crescute in sistem regenerativ organic, care vor fi disponibile din aceasta primavara.

 

Incubator pentru tineri fermieri

Sol si Suflet este si un centru educational rezidential, menit sa instruiasca tinerii interesati sa isi deschida propriile ferme regenerative. Completand un decalaj institutional in sprijinul proiectelor emergente de agricultura la scara mica, Fermele Incubator sunt instrumente noi care permit potentialilor fermieri sa acumuleze experienta practica intr-un context real de business si mentorat.

Incubatorul are forma unui program de internship platit rezidential, pe o perioada de 6 luni. In paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri si ateliere practice. Cei interesati se pot inscrie pe website-ul fermei.

Site-ul fermei va gazdui Libraria de Resurse, o colectie de materiale educative video despre agricultura regenerativa, distribuit Open-Source.

Dupa 4 ani de parteneriat in care am format prima retea nationala de gradini urbane comunitare, Kaufland Romania continua parteneriatul strategic cu ICPR pentru a pune bazele fermei regenerative. Pornim astazi, cu mare entuziasm, un proiect inovator – Sol si Suflet – un centru educational ce isi propune sa formeze noile generatii de fermieri si sa promoveze un standard pentru agricultura sustenabila in Romania”, declara Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.

 

 

De ce agricultura regenerativa e agricultura viitorului?

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de sera din atmosfera, foloseste 70% din resursele de apa potabila ale lumii si cauzeaza 78% din poluarea si eutrofizarea apelor. Studiile arata ca agricultura conventionala are impact negativ asupra schimbarilor climatice, genereaza pierderea biodiversitatii, degradarea terenurilor si inechitatea sociala.

Agricultura regenerativa schimba paradigma productiei de hrana si propune solutii holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic si social: acorda o atentie sporita sanatatii si fertilitatii solului, sustine diversitatea speciilor, imbunatateste calitatea vietii fermierilor si asigura bunastarea animalelor.

In Romania, lipsa programelor educationale legate de agricultura regenerativa, precum si barierele legislative si birocratice de care se lovesc potentialii noi fermieri, pot fi remediate de ferme incubator ca Sol si Suflet, care au capacitatea de a sustine o noua generatie de agricultori si contribuie la raspandirea unui model de productie agricola replicabil, scalabil, modular, la scara mare.

Vrem sa reinventam modul in care se face agricultura, stim ca este posibil sa producem hrana sanatoasa, de calitate, si sa generam profit pentru fermieri in timp ce crestem continuu fertilitatea naturala a solului, biodiversitatea, sechestram carbon atmosferic in sol si imbunatatim calitatea vietii fermierilor.” declara Ionut Badica, Presedinte ICPR.

 

Ferma in cifre

Ferma este localizata la 20 km Vest de Ploiesti, in localitatea Vladeni din judetul Dambovita, pe un teren de 6 hectare protejat de padure si raul Provita, in vecinatatea rezervatiei de zimbri Neagra, care va contine:

    • 10.000 mp de legume cultivate in camp in sistem biointensiv
    • 10.000 mp de cultura mare
    • 5000 mp pasune in sistem holistic management
    • 2500 mp spatiu protejat (solarii si tunele Caterpillar)
    • 300 mp sera pentru productie de rasaduri ecologice
    • 4000 mp perdea forestiera de protectie
    • 350 mp de hala agricola multifunctionala
    • Sistem de colectare si tratare a apelor gri
    • Centru Educational Rezidential si spatiu de evenimente
    • 1000 mp zona de camping
    • 1000 mp de iaz destinat colectarii apei pentru irigatii
    • 7000 mp de livada mixta intercalata
    • 200 mp de iaz pentru tratarea biologica a apelor pluviale

Puteti afla mai multe detalii pe website si Facebook.

Agricultura viitorului ajunge in Romania - Sol si Suflet prima ferma regenerativa din Romania

 

Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania este o retea de profesionisti si antreprenori din diverse domenii profesionale care dezvolta si sprijina proiecte eco-sociale etice in Romania. Sustinem practica permaculturii dintr-o perspectiva multidisciplinara prin cercetare, consultanta, mentorat, educatie si implementare de proiecte regenerative cu impact pozitiv asupra mediului si al comunitatii.

Kaufland Romania se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine in 8 tari, 132.000 de angajati si o retea de 141 de magazine in Romania. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei consta in ideea ca lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecaruia, de aceea, in 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenta”, sub umbrela careia sunt comunicate toate actiunile de responsabilitate sociala. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale si urmaresc implementarea de programe sociale complexe ce se adreseaza unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitati www.kaufland.ro.

Kaufland angajeaza persoane cu dizabilitati la nivel national. Cei interesati pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro - unde este disponibila lista posturilor vacante, prin e-mail la cariere@kaufland.ro sau la numarul de telefon 021.9132

 
 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>