Parcul Natural Apuseni

 

 

Date generale:

Localizare parc: Parcul Natural Apuseni se află în NV României, în partea central-estică a Munţilor Apuseni, pe teritoriul a trei judeţe (Bihor, Cluj şi Alba).

.

Suprafaţa parcului  este de 75 784 ha, din care pădurile ocupă aproximativ 35.000 ha (62,5% din suprafaţă), restul fiind păşuni (20%), fâneţe şi terenuri arabile (11 %), localităţi (4 %), luciu de apă (2%) etc.

Structura de proprietate: 51% din suprafaţa parcului o reprezintă proprietatea statului român, 36% aparţine primăriilor, 12% persoanelor fizice, iar restul (sub 1%) e în proprietatea asociaţiilor urbariale, composesoratelor sau bisericilor.

Sediul administrativ: al Parcului Natural Apuseni se află în localitatea Beiuş, iar la sediul Direcţiei Silvice Oradea se află un birou al unităţii de implementare a proiectului Phare CBC "Culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii".

Administrator: Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia Silvică Oradea.

Elemente naturale deosebite: Parcul Natural Apuseni adăposteşte în perimetrul său câteva dintre cele mai spectaculoase obiective din Munţii Apuseni, atât din punct de vedere al patrimoniului natural, cât şi cultural.

Zona se remarcă în primul rând prin peisajul carstic caracteristic cu platouri dolinare, lapiezuri, văi oarbe, culmi domoale alternând cu zone stâncoase cu chei, canioane şi defilee şi care ascund în subteran peste 3500 de peşteri. Printre acestea se remarcă superlative naţionale precum cel mai înalt portal de peşteră (Cetăţile Ponorului, 76 m înălţime), cel mai mare portal (P. Coiba Mare, 54x45 m lăţime), cel mai adânc aven (Avenul V5 din Vărăşoaia, -642 m), cel mai adânc sifon (Izbucul Tăuz, -85 m), singura polie din ţară (Poiana Ponor), valea cu cea mai mare densitate de peşteri pe unitatea de suprafaţă (Vl. Sighiştelului, peste 200 peşteri pe circa 10 km2).

 

Turism: 

Accesul: se poate face pe drumuri desprinse în partea nordică din E 60 Oradea  - Cluj-Napoca (în dreptul localităţii Huedin), din E 79 Oradea - Deva (în dreptul localităţii Ştei) la vest, sau din DN 75 Lunca - Câmpeni (care traversează parcul prin dreptul limitei sale sudice).

Cele mai apropiate aeroporturi: se află în Oradea pentru accesul dinspre vest, sau la Cluj-Napoca, pentru accesul dinspre est.

Puncte de acces în parc: sunt în localităţile Pietroasa, Chişcău, Câmpani (în judeţul Bihor), Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Albac, Horea (în judeţul Alba), respectiv Beliş sau Răchiţele (în judeţul Cluj).

Acces auto: Parcul Natural Apuseni este străbătut de o reţea densă de drumuri auto şi forestiere. Cea mai utilizată cale de acces în partea centrală a parcului (platoul carstic Padiş) este pe DJ 763 Pietroasa - Cabana Padiş, continuat înspre jud. Cluj cu DJ 108C Răchiţele - Cabana Padiş. De asemenea, din DN 76 urcă mai multe drumuri secundare spre obiectivele turistice din partea sudică (spre zona Văii Sighiştelului, cătunul Casa de Piatră, platoul carstic Ocoale - Scărişoara, Vl. Ordâncuşii), iar către zona din jurul Lacului Fântânele se poate ajunge pe DJ 161B Beliş - Albac. De asemenea, către P. Urşilor de la Chişcău se poate ajunge pe DC 252, ramificat din drumul dintre localităţile Sudrigiu şi Pietroasa.

Atracţii turistice: obiective carstice şi peisaje naturale deosebite (platoul carstic Padiş, complexul carstic Cetăţile Ponorului, platoul carstic Lumea Pierdută, P. Urşilor de la Chişcău, Vl. Sighiştelului, Groapa Ruginoasă, Cheile Galbenei, Gheţarul Scărişoara, P. Coiba Mare, P. Coiba Mică, P. Şura Boghii, Vl. Ordâncuşii, Cheile Someşului Cald, Cascada Răchiţele, lacul Fântânele, creasta Cârligate), precum şi obiective culturale (Vl. Arieşului şi cătunele din Ţara Moţilor, dintre care Casa de Piatră este cătunul cel mai izolat din Apuseni) etc.

Centre de vizitare, puncte de informare: la ora actuală este în construcţie noul sediu administrativ al Parcului Natural Apuseni în localitatea Sudrigiu (jud. Bihor), iar alte trei centre de vizitare şi informare turistică se construiesc în Platoul Padiş (zona Şesul Padiş), respectiv în localităţile Gârda de Sus şi Doda Pilii. Deocamdată, pe perioada de vară funcţionează un punct de informare la cantonul silvic Scăriţa, iar pe perioada de iarnă un alt punct de informare la cabana Vârtop B din apropierea pârtiei de la Vârtop-Arieşeni. 

Programe turistice: se pot desfăşura diverse activităţi turistice, incluzând drumeţii de vară sau de iarnă sau schi de tură pe traseele turistice, schi alpin pe pârtia de la Vârtop, alpinism pe traseele stabilite în acest sens, cicloturism, vizitarea peşterilor în care este permis accesul turiştilor, canyoning, rafting şi caiac pe ape repezi, vizitarea obiectivelor culturale şi de patrimoniu, dar şi alte activităţi, cum ar fi fotografia şi observarea naturii (flora, fauna, fotografie subterană), călărie şi turism cu atelaje, inclusiv cu sănii trase de câini pe timpul iernii.

Trasee turistice recomandate: traseele turistice din Parcul Natural Apuseni sunt organizate în jurul a două magistrale principale: banda roşie care face legătura între localităţile Stâna de Vale şi Arieşeni, respectiv banda albastră între Cabana Vlădeasa şi localitatea Gârda de Sus, şi care traversează punctele de aglomerare a turiştilor pe perioada verii, şi anume campingul "La Grajduri", respectiv zona Cabanei Padiş. Din aceste două puncte se ramifică trasee către Cetăţile Ponorului (punct albastru), Cheile Galbenei (punct galben), Lumea Pierdută (cruce galbenă), Cheile Someşului Cald (punct roşu), Pietrele Boghii (punct roşu), cătunul Casa de Piatră (triunghi albastru) etc.

Posibilităţi de cazare: în zona parcului există hoteluri, moteluri, cabane turistice şi pensiuni precum şi zone de campare. De asemenea se poate înnopta în casele localnicilor sau cu cortul, în curţile acestora.

Tur operatori, ecoturism: Apuseni Experience, Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor SC Transilvania Tour SRL, Asociaţia Descoperă Natura, Green Mountain Holidays, Centrul de Iniţiativă pentru Mediu, Outdoor 4 You, etc.

Activităţile permise: sunt cele care nu contravin cu Regulamentul Parcului Natural Apuseni şi cu legislaţia în vigoare.

 

Pentru orice detalii,

Contact administraţie parc:

Administraţia Parcului Natural Apuseni

Adresa: Str. Garofiţei nr. 22, 415200 Beiuş, jud. Bihor

Tel/Fax: 0259/321324

E-mail: office@parcapuseni.ro

Pagina web: www.parcapuseni.ro

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>