10 motive pentru a lansa o firma pe timp de criza

 

 

 

 

 

V-ati gandit ca exista cateva motive bune pentru care a incepe o afacere in aceasta perioada turbulenta din punct de vedere economic?   

 





Ce-ati spune daca v-am mai oferi si noi cateva? Perioadele de recesiune economica pot fi, cum spune o veche zicala, "pentru unii muma, pentru altii ciuma". In vreme ce unii antreprenori au foarte mult de suferit din cauza crizei, unii dintre ei fiind nevoiti chiar sa isi inchida firmele, altii descopera ca o astfel de perioada este numai buna pentru lansarea unei noi afaceri noi.

De cateva luni, in presa vuiesc subiecte care mai de care mai alarmiste cu privire la situatia economica actuala, insa exista unii care cred ca, dimpotriva, acum este cel mai bun moment pentru a incepe si a dezvolta o afacere. Printre acestia se numara si revista Entrepreneur.com, care ofera drept argument precedentele: cele mai multe recesiuni din perioada postbelica au durat, in medie, aproximativ 10 luni, insa au fost urmate de cicluri de crestere de putin peste 4 ani fiecare. Asa ca o perioada de recesiune ar fi perfecta pentru infiintarea unei firme, in asteptarea perioadei de ascensiune care ar urma dupa criza.

Iata, deci, cateva motive pentru care ar fi bine ca antreprenorii care doresc sa infiinteze un start-up sa o faca in aceasta perioada:

1. Totul este mai ieftin

Pe piata exista multe bunuri de valoare, ale caror preturi au scazut din cauza crizei. Astfel, aceasta este o perioada excelenta pentru a profita de ocazii de achizitionare de terenuri, spatii comerciale, echipamente industriale si de constructii sau forta de munca. Unii oameni au asteptat ani de zile pentru a cumpara bunuri de valoare la preturi mici, iar momentul a sosit.

2. Puteti angaja oameni mai multi si mai bine calificati

Intr-o perioada in care pana si firme mari ca Microsoft dau oameni afara, puteti gasi resursa umana cu costuri mult mai accesibile decat pana acum. Daca doriti sa lansati un start-up pe IT, insa pana acum nu va permiteati sa platiti salarii uriase, acum oferta este mult mai mare, iar pretentiile au scazut. Acelasi lucru este valabil si pentru alte servicii scumpe, cum ar fi cele de contabilitate sau consultanta legala.

3. Firmele cauta sa isi schimbe furnizorii

Multe companii se reorienteaza, in ceea ce priveste furnizorii. Chiar daca practicati preturi mai mari decat concurenta, puteti totusi sa legati noi relatii de afaceri, daca aduceti un plus de valoare pentru clienti. Pputeti avea ca avantaj si faptul ca sunteti nou pe piata, pentru ca multe firme cauta parteneri de afaceri noi, cu o perspectiva proaspata, inovatoare, asupra modului in care se face business.

4. Patronii pot beneficia de stimulente fiscale

Proprietarii de firme pot beneficia de mai multe beneficii de ordin fiscal. Cu toate ca nu ar trebui sa intrati in afaceri doar din cauza scutirilor de impozite sau a altor astfel de stimulente, ele nu strica niciodata.

5. Furnizorii pot oferi credit mai bun

Deoarece catorva categorii de firme creditele bancare le sunt mai putin accesibile, creditul business to business a luat amploare, facand ca banii sa continue sa circule. Pentru unele companii, care isi permit, acest lucru constituie o opotunitate de castig. Avantajul este ca ambele parti sunt interesate sa gaseasca situatii in care pot exista castiguri de ambele parti si care fac ca banii si actiunile sa circule. Avand in vedere ca toata lumea incearca sa se descurce, pot aparea oportunitati de afaceri foarte bune.

6. Face bine la PR sa aratati ca inotati impotriva curentului

Presa se da in vant dupa ciudatenii, iar daca sunteti optimist si va avantati in afaceri in aceasta perioada, veti deveni cu siguranta subiect de presa. Acest lucru va poate fi foarte de folos, mai ales daca puteti demonstra ca aveti o perspectiva diferita asupra pietei, care va poate ajuta sa va descurcati in criza.

7. Puteti achizitiona bunuri la licitatie

Pentru unele companii, criza inseamna inchiderea activitatii si vanzarea activelor la licitatie. Chiar daca un comportament de "hiena" nu este cel mai atragator, pentru o firma la inceput de drum, care nu-si permite sa fie pretentioasa, licitatiile pot fi o mina de aur. Indiferent de domeniul de activitate, la licitatii puteti gasi orice, de la scaune de bar pana la echipamente industriale si intregi flote de autoturisme.

8. Puteti prelua alte afaceri cu investitie minima

Aici este vorba doar de a fi cu ochii in patru dupa oportunitati. Unii antreprenori nu isi mai permit sa tina afacerea pe picioare si doresc un exit rapid, iar in acest sens sunt dispusi sa negocieze o situatie "win-win", care le poate asigura o iesire curata din afacere, iar dumneavostra va poate da ocazia sa relansati un business care, de altfel, are potential mare.

9. V-ati pierdut slujba si trebuie sa faceti ceva

Uneori, cele mai bune idei de afaceri vin atunci cand pornesc din nevoie. Iar nevoia de bani a unui om ramas fara serviciu poate produce astfel de idei. Daca va numarati printre victimele recesiunii si aveti capital pus deoparte sau pe cineva cu care va puteti asocia, lansarea unei afaceri poate fi o metoda buna pentru a va asigura un trai decent.

10. Concurenta mai mica

Situatia economica actuala i-a determinat pe multi sa-si amane ambitiile de lansare in antreprenoriat, din cauza nesigurantei. Acest lucru inseamna ca va veti confrunta cu o concurenta mai mica decat pana acum daca intentionati sa lansati un start-up.


Autor: Alexandru Enache

www.newschannel.ro